П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд          граждански      състав

На            тринадесети   февруари                  2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                       

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Н.  БОРИСОВ

                                                                               

 

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:   ПАВЛИНА УЗУНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

    НОХ           дело №        96         по описа за 2018 година

На именното повикване в  15.00 часа, се явиха:

 

         ЗА РРП  прокурор  Узунова.

          ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, явява се лично и със защитник адв. Зл.И. ***.

         СВИДЕТЕЛИТЕ и вещите лица нередовно призовани не се явяват.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Междувременно пристигна характеристична справка за подс. След внасяне на обв.акт,  която моля да се приобщи към материалите по делото. Моля настоящото наказателно производство да протече  по реда на Глава 29 НПК, постигнали сме споразумение с подс. и защитника му, което представям.

         АДВ.И.: Да се даде ход на делото. Запозната съм с представеното д-во да се приобщи към д-вата по делото. Действително постигнахме споразумение с РРП, моля делото да протече по реда на Глава 29 НПК.

         Съдът като съобрази заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384 ал.1 от НПК споразумение, постигнато между тях за решаване на делото,  намира, че  за престъплението за което на подс. е повдигнато обвинение и внесен обв.акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 382 ал.2 НПК, с процесното престъпление не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите, посочени в разпоредбата на чл. 381 ал.5 и 6 от НПК , поради което съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки производството по делото да протече по реда на Глава 29 НПК. Мотивиран така съдът

                  О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава 29 НПК.

         СНЕМА самоличността на подсъдимият.

          Н.   П.С., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, работи като ел.техник, неженен, неосъждан, ЕГН **********. 

          ПОДСЪДИМИЯТ:  Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от три дни, запознат съм с обвинението.

Съдът докладва постъпило по реда на чл. 384 ал.1 от НПК споразумение постигнато между РРП, предтавлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга Н.П.С., ЕГН  ********** – обвиняем по ДП №  330 ЗМ 32/2018г. по описа на ОД МВР Разград за извършено от него на 28.01.2018г. в община Разград престъпление по смисъла на чл. 343б ал.1 от НК и защитника му адв.Зл.И. ***.

           ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението, няма да соча д-ва освен характеристичната справка на подсъдимия.

          АДВ.И.: Поддържам споразумението, няма да сочим д-ва

          Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И :

          ПРИОБЩАВА към  доказателствата по делото характеристична справка на подсъдимия.

         Съдът по реда на чл. 382 ал.4 НПК към подсъдимия.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението.Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         Съдът като съобрази така заявеното от страните на осн. чл. 382 ал.5 от НПК предлага на страните да внесат изменение в така постигнатото между тях споразумение в частта относно договореното наказание лишаване от свобода и относно наказанието по ч.343г от НК.

           ПРОКУРОРЪТ:  Относно лишаването от свобода мисля, че не би следвало да се  коригира, това наказание е съобразено  с чистото съд.минало, характеристичните справки, поведението на подс. Това наказание е възприето като по-тежкото. По отношение наказанието лишаване от право да управлява МПС предлагам да бъде 2 години. Предлагам да бъде наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода с две години и 6 месеца лишаване от право да управлява МПС.

           АДВ.И.: Нямаме възражения лишаването от свобода да бъде  намалено на  6 месеца,  изтърпяването на което да се отложи по реда на чл. 66 ал. 1от НК,  а лишаването от правоуправление   да бъде увеличено на 2 г. и 6 месеца.

 

             ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм споразумението да бъде изменено в този смисъл.

             Съдът като съобрази така заявеното от страните на осн. чл. 382 ал.6 НПК

                   О П Р Е Д Е Л И :

           ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което са подписва от прокурора, защитника и подсъдимия:

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство по

НОХД № 96/2017 г. по описа на Районен съд- Разград

 

 

Днес, 13.02.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 от НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 96/2018г. по описа на Районен съд- Разград, между: ПАВЛИНА УЗУНОВА – прокурор в Районна прокуратура- Разград и адв. З.И. ***, защитник на подс. Н.П.С., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, работи като ел.техник, неженен, неосъждан, ЕГН **********, адрес за призоваване: адрес за призоваване: адрес ***, мобилен телефон № 0879 689 115, по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 96/2018 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

ІІ. Подсъдимият Н.П.С. се признава за ВИНОВЕН за това, че на 28.01.2018г., в землището на с.Гецово, обл.Разград, път III-204 /гр.Разград-гр.Попово/ е управлявал МПС – лек автомобил „Тойота Авенсис“ с рег.№ РР 48 08 АХ с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно  3,53 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

ІІІ. 1. Страните се съгласяват за така извършеното престъпление от подс. Н.П.С., на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 54 от НК да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от  ШЕСТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ .

2. Възпитателната работа по отношение на подс. Н.П.С. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

3.На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.І от НК на подс. Н.П.С. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВЕ ГОДИНИ  И ШЕСТ МЕСЕЦА , като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 28.01.2018г.

 

4. Страните приемат на подс. Н.П.С. да   се наложи наказание ГЛОБА в размер на 200 лева, предвидено наред с наказанието „Лишаване от свобода за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

5. На основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият  е бил задържан на  основание чл.72, ал.1 от ЗМВР със  заповед за задържане на лице от 28.01.2018г. обв. Н.С. е бил задържан за срок от 24 часа, по реда на ЗМВР.

6. Разноските по делото  в размер на 83,65 лева се възлагат на подс.Н.П.С., платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

ІV. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подс. Н.П.С. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

/П.УЗУНОВА/

 

 

ЗАЩИТНИК:

    /адв. Зл.И./     

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                    /Н.С./

 

 

Съдът като съобрази,  че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на осн. чл. 382 ал.7 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА сключеното между РРП,  представлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга подс. Н.П.С., ЕГН ********** и защитника му адв. Зл.И. *** споразумение за прекратяване на производството по нохд 96/2018 г. по описа на РС Разград в следния смисъл:

Подсъдимият Н.П.С. се признава за ВИНОВЕН за това, че на 28.01.2018г., в землището на с.Гецово, обл.Разград, път III-204 /гр.Разград-гр.Попово/ е управлявал МПС – лек автомобил „Тойота Авенсис“ с рег.№ РР 48 08 АХ с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно  3,53 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

І. 1. Страните се съгласяват за така извършеното престъпление от подс. Н.П.С., на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 54 от НК да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от  ШЕСТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ .

2. Възпитателната работа по отношение на подс. Н.П.С. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

3.На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.І от НК на подс. Н.П.С. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВЕ ГОДИНИ  И ШЕСТ МЕСЕЦА , като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 28.01.2018г.

4. Страните приемат на подс. Н.П.С. да   се наложи наказание ГЛОБА в размер на 200 лева, предвидено наред с наказанието „Лишаване от свобода за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

5. На основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият  е бил задържан на  основание чл.72, ал.1 от ЗМВР със  заповед за задържане на лице от 28.01.2018г. обв. Н.С. е бил задържан за срок от 24 часа, по реда на ЗМВР.

6. Разноските по делото  в размер на 83,65 лева се възлагат на подс.Н.П.С., платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

II. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подс. Н.П.С. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Одобреното от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

Съдът на основание  чл. 24 ал.3 от НП

О П Р Е Д Е Л И :

Прекратява производството по нохд 96/2018г. по описа на РС Разград.

Определението за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     15.20 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                      

СЕКРЕТАР:                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: