Мотиви към решение  № 57 от 09.02.2018г.,

      постановено по AНД №111/2018г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от Н.В.Г. и С.С.С. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 09.02.2018г, около 8,30ч.  в гр.Разград пред дома на С. ***, която излизала с  4 годишната си дъщеря, за да чака такси, се приближава с автомобил Г., която работи във ф-ма находяща се на ул.*****. Двете влизат в словесен конфликт относно парко място. Това пререкание прераства във физическа саморазправа и размяна на удари между двете жени. Свидетели на инцидента са лицата Я.Д., таксиметровия шофьор В. Т. С тези си действия нарушават общоприетите норми на поведение на обществено място и будят възмущението на гражданите“ ”.

Нарушителите в съдебно заседание дават обяснения изразяват съжаление за стореното.

На 09.02.2018г. нарушителката С.,*** излизала с детето си, за да хване такси. С автомобила се приближила нарушителката Г., която обикновено паркирала там, тъй като работела в цех намиращ се на същия адрес. За пореден път не можела да намери място за паркиране,  тъй като съпругът на С. спирал там, за това като я видяла отворила прозореца и питала „къде е мъжът ти“, говорейки с нервен тон. Тогава С. се приближила до отворения прозорец и с показала с жест „заплашително“, че не желае да продължават. Тогава Г. изляза от автомобила, двете тръгнали една към друга, едната я хванала косата, другата одраскала по лицето, след което паднали на земята. Бързо прекратили инцидента, защото детето на С. било там и извикало „мамо, мамо“. На улицата по това време били таксиметровите шофьори Р.П. и В. Д.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителите в с.з, снетите сведения и обяснения, характеристични справки.

Предвид изложените фактически обстоятелства, съдът намира, че с действията си двете са нарушили обществения ред. На улицата се скарали, разменили си удари, сборичкали се. Чрез тези си действия явно, че се държали възмутително и непристойно, проявили незачитане към общоприетите норми на поведение, към присъстващите лица - таксиметрови шофьори и деца, като деянието е извършено на публично място. Същото поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение - дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, следва да се отчете извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, тъй като явно нарушителите са били афектирани, поради заетото място за паркиране на Г. от съпруга на С.  намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да бъде наложено по-лекото наказание глоба. Същото следва да бъде в минималния размер, като се имат предвид добрите и характеристични данни, липсата на всякакви противообществени прояви, изразеното съжаление и разкаяние. Поради което съответно на извършеното деяние е наказание глоба в размер на 100лв. и за двете нарушителки.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел поправянето им. 

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

          РАЙОНЕН СЪДИЯ: