П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   граждански състав

На  деветнадесети февруари                                                          2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

гр. дело № 1309 по описа за 2015 година

На именното повикване в 14.00 часа, се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ лично, и с повереник адв. С., отпреди.

ОТВЕТНИЦАТА лично, и с повереник адв. Н., отпреди.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.К. лично.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото.

АДВ. Н.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРИСТЪПИ към изслушване на вещото лице.

СНЕМА самоличността й.

Е.М.К. – 70 год., омъжена, неосъждана, без родство със страните.

ПРЕДУПРЕДЕНА за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ: Представила съм писмено заключение, което поддържам. Имотът не е реално поделяем както дворното място, така и жилищната сграда и гаража. Ценила съм отделно подобренията и увеличената стойност. Подобренията са извършени 2007-08 година и давам оценка на труда и материалите към 2017 година. Всички подобрения увеличават стойността с 11550 лв. Посочила съм всяко подобрение като труд, материали към 2017 година и с колко увеличават стойността на имота. Всички подобрения са били необходими и полезни. Някой са били необходими за запазване целостта на къщата, като подмяната на покрива примерно. Гаражът няма масивна плоча, с дървена конструкция е и покрита с керемиди. Затова съм записала, че е с покрив „лек тип“. При влизане в гаража се вижда дървената конструкция, а не плоча. Относно газифицирането съм се придържала общо-взето към исканите суми, като съм направила справка с колеги, които работят газифициране, а за материали и труд имам познат, който работи в газификация. Взети са предвид и радиаторите на двата етажа. Аз не съм специалист, но освен външното захранване, което нямаме предвид, имаме вътре разводка, която да достигне газта на първия и втория етаж. Това са тръби. Няма газов котел. Имаме външно газопроводно отклонение и кутия газопроводна, която е на фасадата на къщата на улицата. Газификацията включва и газов котел, но не съм го видяла. В кухнята не забелязах да има газова печка. Тръбите са включени към строителните материали. Не мога да кажа нищо за овехтяването. Подобренията, които съм изброила са в добро състояние. Имаме предвид дограмата, олуците, керемиди, дървена обшивка, така че почти няма овехтяване. Говоря за подобренията. Не е казано, че ако се направи подобрение 100 лв., то трябва да се увеличи цената със 100 лв. Овехтяване не съм сложила на нито едно подобрение, тъй като всички са в добро състояние. Процесният гараж няма плоча и ползва две съществуващи стени – едната на съседа, и едната на процесната къща. Затова цената му е посочената от мен.

АДВ. Н.: Нямам въпроси към вещото лице. Оспорваме заключението му, тъй като не е дало оценка на газов котел, а без него не може да се изгради една газова инсталация.

ИЩЕЦЪТ: Взех газовия котел за 1600 лв.

АДВ. Н.: Оспорваме заключението относно гаража, за който вещото лице твърди, че не е с плоча.

ИЩЕЦЪТ: Гаражът всъщност е хангар от 33 кв.м. Една част има излята плоча, но тя е излята от съседа бай Б. и той отстъпи 13 кв.м. от своето място, които съм продължил напред с дървена конструкция.

АДВ. Н.: Не е взето под внимание поставената черна хартия и дървена конструкция от чам при оценка на покрива.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ: Достатъчно позиции са включени в покрива, но нова дървена конструкция не е правена. Черна хартия се поставя под циглите и е задължително поставянето й. Черната хартия не повлиява на стойността, с която се увеличава имота, тъй като е задължителна част при направа на покрива.

АДВ. Н.: Не е взето под внимание изолация от плоскости под керемидите, което е оесби.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ: Това са плоскости върху покривната конструкция, които служат за основа за нареждане на керемидите и са също неразделна част от покрива. Може и без тях, но е по-паянтова. По принцип първо се слага плоскостта, върху нея черната хартия, и след това се редят летви за закрепване на керемидите. Не съм се качвала на подпокривното пространство и не съм видяла тези плоскости. Добре е да се сложат тези плоскости, но може и без тях. Това, че има  поставени такива плоскости, те увеличават стойността откъм труд и материали, но цената на имота не, тъй като това е покрив.

АДВ. Н.: Настояваме за допълнителна задача на вещото лице, което да оцени: газовия котел, да вземе предвид и частта от гаража, на която има изградена плоча, да вземе предвид и плоскостите, поставени на покрива, и нова дървена конструкция.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ: Уточнявам, че газовия котел и поставените плоскости не водят до различие в увеличената стойност на имота. Изградената плоча на част от гаража е частично около 7 кв.м. и бих могла да направя справка, но по моему не води до промяна на стойността на гаража като цяло, тъй като в по-голямата си част покрива на гаража е с дървена конструкция и ползва две съществуващи стени, едната е на съседния имот. Сградата е сеизмично неосигурена и няма бетонови елементи. Има опасност от пукнатини.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

ДА СЕ изплати на вещото лице внесения депозит. /изд. РКО/

АДВ. С.: По искането за допълнителна задача към вещото лице считам искането за неоснователно. В заключението и днес в съдебно заседание вещото лице обясни подробно какво е взело предвид, и кое от всички подобрения води до увеличаване стойността на имота,както и следва да се има предвид, че вложените труд и материали нямат значение при определяне цената на имота. Вещото лице днес подробно обясни, че макар и да не е взела предвид газовия котел, тя е посочила по пера труд и материали, и като цяло е дала заключение по принцип газифицирането на имота с колко увеличава цената на имота. По отношение на гаража в случая както вещото лице заяви дори да се вземе предвид тази плоча, това няма да доведе до увеличаване стойността на имота и на самите подобрения. По отношение на дървената конструкция на покрива, това няма да доведе увеличаване размера на подобрения и оттам и стойността на самия имот. Затова считам това искане за неоснователно.

СЪДЪТ прикани страните към спогодба преди да се произнесе относно искането за допълнителна задача на вещото лице по техническата експертиза, като предложи на ищеца да заплати половината, т.е. 45 000 лв. на ответницата в шестмесечен срок от днес.

ИЩЕЦЪТ: Да, съгласен съм.

ОТВЕТНИЦАТА: Аз също съм съгласна.

АДВ. С.: От името на доверителя ми съгласни сме с предложението което е направено от съда и молим да се предостави на ищеца в реален дял процесния имот, като дела на ответницата бъде уравнен в пари съгласно заключението на вещото лице, в шестмесечен срок считано от днес, като претенции по сметки да няма никой от страните един към друг.  Разноските да останат така както са направени от страните.

АДВ. Н.: Съгласни сме ищеца да получи в реален дял имота, като в шестмесечен срок заплати на ответницата 45 000 лв. и заявяваме, че нямаме искане по сметки. Ако плати няма да имаме никакви претенции. Настоявам   изрично да се запише, че ако ищеца не плати, при възобновяване на производството ще продължим претенцията по сметки.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

1.                                                                                  2.

/ИЩЕЦ/                           /ОТВЕТНИК/

 

 

СЪДЪТ, като взе предвид, че постигнатата между страните спогодба не противоречи на закона и морала

          О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключената спогодба между Н.А.Н., ЕГН **********,*** и Г.К.К., ЕГН **********,***, адвокатска кантора № ** – адв. А. М. Н., съгласно която:

ИЩЕЦЪТ Н.А.Н., ЕГН **********,*** получава в дял:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № 61710.502.1487 по КККР на гр. Разград с административен адрес: гр. Разград, ул. ****** № **, представляващ дворно място от 267 кв. метра, при съседи: ПИ № 61710.502.4738; ПИ № 61710.502.748; ПИ № 61710.502.747 и ПИ № 61710.502.7074, заедно с построените в него

1.    Еднофамилна двуетажна ЖИЛИЩНА СГРАДА с идентификатор № 61710.502.1487.3 със застроена площ от 73 кв. метра и

2.    ГАРАЖ с идентификатор № 61710.502.1487.2, със застроена площ от 33 кв. метра, с пазарна цена 89 685.00 /осемдесет и девет хиляди, шестстотин осемдесет и пет/ лева.

ОСЪЖДА ищеца Н.А.Н., ЕГН **********, да заплати на Г.К.К., ЕГН ********** ЗА УРАВНЕНИЕ НА ДЕЛА сумата от 45 000.00 /четиридесет и пет хиляди/ лева в ШЕСТМЕСЕЧЕН СРОК, считано от 19.02.2018 година.

ПРЕКРАТЯВА производството по сметки.

ОСЪЖДА Н.А.Н., ЕГН **********, да заплати по сметка на Разградския районен съд сумата от  896.85 /осемстотин деветдесет и шест лв. и 85 ст./ лева, представляваща държавна такса върху стойността на дела му.

ОСЪЖДА Г.К.К., ЕГН ********** да заплати по сметка на Разградския районен съд сумата от 896.85 /осемстотин деветдесет и шест лв. и 85 ст./лева, представляваща държавна такса върху стойността на дела й.

ПРЕКРАТЯВА производството по делото предвид постигнатата спогодба.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба пред РОС в едноседмичен срок от днес.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14.54 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: