РЕШЕНИЕ

 

№44                                     09.02.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На първи февруари                                          две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Константин Косев

Секретар:  Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1006 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „Лудогориелес“ ЕАД –гр. Разград против НП № 303379-F349251 от 01.12.2017г. на  Директора на офис Разград при  ТД на НАП-Варна, с което на обжалващото юридическо лице е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 4000 лв за нарушение на чл.40, ал.1, т.1, б. „в“ от Закона за здравното осигуряване  на основание чл.104, ал.1 от същия закон. Счита НП за незаконосъобразно и моли да бъде изцяло отменено.  

В съдебното заседание на РРС за жабоподателя не се явява представител.

Представителят на наказващия орган, изразява становище за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок  от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното НП № 303379-F349251 от 01.12.2017г. на  Директора на офис Разград при  ТД на НАП-Варна  на обжалващото юридическо лице „Лудогориелес“ ЕАД –гр. Разград е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 4000 лв за нарушение на чл.40, ал.1, т.1, б. „в“ от Закона за здравното осигуряване  на основание чл.104, ал.1 от същия закон. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сер. АN F349251 от 09.10.2017г., съставен на жалбоподателя от инспектор по приходите  при Териториална дирекция на НАП гр.Варна. От фактическа страна в акта и НП се сочи, че на обжалващото дружество е извършена проверка, приключила с протокол от 12.10.2017г., при която проверка било установено, че „Лудогориелес“ ЕАД в качеството си на осигурител и работодател, не е изпълнил задължението си и не е внесъл в приход на бюджета по сметка на компетентната ТД на НАП Варна, дължимите вноски за здравно осигуряване за положен труд през м. януари 2017г. от наети по трудов договор лица в законоустановения срок. Срокът за внасяне на дължимите вноски за здравно осигуряване е 27.02.2017г., съгласно разпоредбите на чл.40, ал.1, т.1, б. „в“ от ЗЗО. Същите вноски не били внесени до съставянето на акта. Размерът на дължимите вноски бил 281,42 лв по декларация обр. 6 с вх. №170021701243996/14.02.2017г.

В заседанието пред РРС е разпитана свидетелката Н. Т.– актосъставител. В показанията си тя потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че по електронна програма се отчита подадената от дружество декларация, но отразените в същата задължения за здравни вноски не били погасени  до съставяне на акта. Всъщност свидетелката сочи, че от 2014г. за всички работници в дружеството не са плащани осигуровки. Като краен извод съдът намира, че  посочената в акта и НП фактическа обстановка  се установява от писмените доказателства, показанията на свидетеля и фактически не се оспорва.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати нарушения на процесуалните правила. Акта и НП са издадени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма. Съдът намира, че санкционираното юридическо лице е извършило вмененото му нарушение. Според  чл.40, ал.1, т.1, б. „в“ от ЗЗО осигурителните вноски за здравно осигуряване се внасят едновременно с осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване. Очевидно в случая това не е направено, поради което и правилно обжалващото юридическо лице, в качеството му на работодател,  е санкционирано на основание чл.104, ал.1 от ЗЗО. Наложената му санкция е в минималния размер за юридически лица, поради което не може да се поставя въпрос за коригирането й. Съдът намира за неоснователни доводите за приложение на разпоредбата на чл.28 от ЗАНН. Случаят не е маловажен. Касае се всъщност за особено съществено нарушение, засягащо правата на работещи по трудови договори лица. Деянието не представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от този вид, поради което и не може да се определи като маловажно. Както се каза съдът намира конкретното нарушение за особено съществено, а и се отчита, че този тип нарушения са крайно чести, което и налага по строг подход с оглед предотвратяването им.  

Поради изложените съображения НП като законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 303379-F349251 от 01.12.2017г. на  Директора на офис Разград при  ТД на НАП-Варна, с което на „Лудогориелес“ ЕАД –гр. Разград е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 4000 лв за нарушение на чл.40, ал.1, т.1, б. „в“ от Закона за здравното осигуряване  на основание чл.104, ал.1 от същия закон.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                     Районен съдия: