РЕШЕНИЕ

 

35                                  02.02.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на тридесети януари                                               две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №1012 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от М.Д.К. *** срещу Наказателно постановление № 2214/2017г.  от 30.11.2017г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград, с което на основание чл.45, ал.2 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон му е наложена глоба от 2000 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

За наказващия орган ОД на МВР гр. Разград не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок и от легитимирана страна жалбата е допустима, а разгледана по същество  е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление № 2214/2017г.  от 30.11.2017г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград на основание чл.45, ал.2 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон на жалбоподателя М.К. е наложена глоба от 2000 лв. В наказателното постановление констатираното нарушение е отразено от фактическа страна по следния начин: «…при полицейска проверка на 16.09.2017г., около 02:30 часа е било констатирано, че като управител и собственик на фирма «МКСОХ» ЕООД, К. е допуснал в часовия интервал между 22:00 часа и 06:00 часа в управлявания от него търговски обект – нощен клуб «Сохо», находящ се в гр. Разград, пл. «Момина чешма» №1, дете – Йордан Деанов Николов с ЕГН **********, в нарушение на чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето». НП е издадено въз основа на акт №2214/2017г., съставен на жалбоподателя от полицейски инспектор към РУ на МВР гр. Разград.

По делото е разпитан свидетелят Р.И./актосъставителя/, който сочи, че при полицейска проверка в посоченото заведение били установени четири непълнолетни лица без пълнолетен придружител. Проверките били около 02.00 часа.  

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните  правила. На първо място от текста на наказателното постановление не е ясно какво действително е установено като фактическа обстановка за да се направят съответните правни изводи. Посочено е, че в обекта е допуснато дете ва нарушение на чл.8, ал.3 от Закона. Липсва обаче отразяване на фактическа обстановка, която да съответства на чл.8, ал.3 -липсва изрична фактическа констатация, че непълнолетното дете е било само на посоченото място.  Няма как тази непълнота да бъде запълнена чрез установяване на конкретната фактическа обстановка в съдебното заседание. Освен в това съдът намира за основателни доводите на защитата на жалбоподателя, че относно състава на чл.45, ал.2 от Закона е необходимо кумулативно нарушаване едновременно на чл.8, ал.3 и ал.4 от ЗЗД – по този текст тези разпоредби са в условие на кумулативност /в отличие от чл.45, ал.3 от ЗЗД/. Посочването, че е нарушен само чл.8, ал.3 от закона само по себе си не обуславя отговорност ако не е нарушен и чл.8, ал.4. Всичко изложено води до неяснота относно изводите на наказващия орган от фактическа, а също и от правна страна. Това опорочава наказателното постановление и налага отмяната му.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 2214/2017г.  от 30.11.2017г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград, с което на основание чл.45, ал.2 от Закона за закрила на детето на М.Д.К. *** за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон му е наложена глоба от 2000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: