П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесет и осми декември                                                       2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 1009 по описа за 2017 година

 На именното повикване в 14.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Узунова.

ПОДСЪДИМИЯТ призован, явява се лично, и със защитник адв. П. от досъдебното производство.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Нямаме искания за отводи.

АДВ. П.: Да се даде ход на делото. Нямаме искания за отводи.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на глава 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Т.З.Х., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан,  ЕГН **********.

СЪДЪТ ДОКЛАДВА ПОСТЪПИЛОТО споразумение за решаване на делото на досъдебното производство.

ПРОКУРОРЪТ: Споразумението отговаря на закона и морала и следва да бъде одобрено.

АДВ. П.: С представителя на РРП постигнахме споразумение досежно приключването на досъдебно производство на РУМВР, с което приехме, че обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 354а, ал 3, т. 1 от НК поради което се съгласихме да му бъде наложено наказание три години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим и да му бъдат възложени разноските по досъдебното производство. Споразумението не противоречи на закона и морала, и моля да го одобрите. Престъплението, за което е обвинен подсъдимия попада в кръга на съставите, за които закона допуска споразумение. Определеното наказание съответства на визираните в чл. 36 от НК цели на наказанието. При тази преценка да вземете предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства неговата младост, малкото количество наркотик, който е държал за лична употреба. Вижда се от експертизите, че това са дозите, които той е употребявал в течение на ден, ден и половина. Следва да вземете предвид и характера на наркотичното вещество, което не води до такава зависимост, както например амфетамините. Съдържа се в заключението, че кокаина не води до такава физическа зависимост. Моля да вземете предвид съдържащите се данни досежно личността на обвиняемия, че той страда от пристрастяване и от психично разстройство във връзка с тази си зависимост, което е обусловило и се явява една причина за извършеното от него деяние. Моля да одобрите така постигнатото споразумение, като зачетете и предварителното задържане по досъдебното производство, както и домашния му арест за посочения в споразумението период. На основание чл. 68 от НК считам, че следва да се произнесете с отделно определение, с което да приведете присъдата, в чийто изпитателен срок е извършено това деяние.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Настоящото споразумение се сключва между Павлина Узунова – прокурор в Районна прокуратура Разград и адв. П.,*** – упълномощен защитник на Т.З.Х. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, и РП-Разград – подсъдим по горепосоченото НОХД.

С настоящото споразумение страните се съгласяват НОХД № 1009/2017 г. по описа на РС Разград да бъде решено и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

Със споразумението страните постигат съгласие, че подсъдимия Т.З.Х. е виновен за това, че на 04.11.2017г., в с. Ушинци, обл. Разград, без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества - 3, 3745гр. кокаин с активен наркотично действащ компонент от 23% до 33 %на стойност 330, 01лв- престъпление по чл. 354а, ал.З, т.1 от НК.

Страните се съгласяват за така извършеното престъпление от подс. Т.Х., на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъде наложено наказание 3 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване.

Ha основание чл.55, ал.З от НК страните приемат на обв. Х. да не се налага по-лекото наказание глоба от 2000 лева до 10 000 лева, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На осн.чл.59,ал.1, т.1 от НК се приспада времето, през което обв. Х. е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, както следва от 04.11.2017г. до 07.11.201 г. и от 17.11.2017г. до влизане на присъдата в сила.

На осн.чл.59,ал.1, т.2 от НК се приспада времето през което обв. Х. е бил задържан с мярка за неотклонение „Домашен арест”, считано от 07.11.2017г. до 16.11.2017г. включително, като два дни домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода.

На осн. чл.354а, ал.6 от НК предмета на престъплението- 10 обекта съдържащи общо 3, 3745гр. кокаин, намиращ се на съхранение в ЦМУ отдел „МРР-НОП” гр.София, следва да се отнеме в полза на държавата.

Веществените доказателства:

мобилен телефон м. „Нокия“със СИМ карта следва да се върне на собственика му- обв. Х.

метален предмет с продълговата цилиндрична форма, син на цвят, предназначен за приемане на прахообразни вещества през носа и празни опаковки от наркотични вещества, иззети с протокол за претърсване и изземване в л.а.“Мерцедес“ и протокол за личен обиск на обв. Х. на осн. чл.53, ал.1, б.“А“ от НК следва да се отнемат в полза на държавата и като вещи негодни по смисъла на Правилника за администрация в съдилищата /вещи без стойност/ следва да бъдат унищожени, съгласно разпоредбите на правилника ,& 36 от ЗИД на ДОПК и чл. 26, ал.2 от ЗНАП.

Разноските по делото в размер на 1006, 99 лева, възлагат на обв. Т.Х.,

Обв. Т.З.Х. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.платими по сметка на ОДМВР- Разград.

 

ПРОКУРОР:

/П. Узунова/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                 /адв. М. П./   

 

 

ПОДСЪДИМ:

                                                                               /Т. Х./

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                              О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между Т.З.Х. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан - подсъдим представляван от защитника си адв. П.,*** и  Павлина Узунова – прокурор в Районна прокуратура Разград споразумение, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Т.З.Х. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 04.11.2017г., в с. Ушинци, обл. Разград, без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества - 3, 3745гр. кокаин с активен наркотично действащ компонент от 23% до 33 %на стойност 330, 01лв- престъпление по чл. 354а, ал.З, т.1 от НК, като на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се налага наказание 3 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване.

Ha основание чл.55, ал.З от НК на обв. Х. не налага по-лекото наказание глоба от 2000 лева до 10 000 лева, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На осн.чл.59,ал.1, т.1 от НК приспада времето, през което обв. Х. е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, както следва от 04.11.2017г. до 07.11.201 г. и от 17.11.2017г. до влизане на присъдата в сила.

На осн.чл.59,ал.1, т.2 от НК приспада времето през което обв. Х. е бил задържан с мярка за неотклонение „Домашен арест”, считано от 07.11.2017г. до 16.11.2017г. включително, като два дни домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода.

На осн. чл.354а, ал.6 от НК предмета на престъплението- 10 обекта съдържащи общо 3, 3745гр. кокаин, намиращ се на съхранение в ЦМУ отдел „МРР-НОП” гр.София,   отнема в полза на държавата.

Веществените доказателства:

мобилен телефон м. „Нокия“със СИМ карта да се върне на собственика му- обв. Х.

метален предмет с продълговата цилиндрична форма, син на цвят, предназначен за приемане на прахообразни вещества през носа и празни опаковки от наркотични вещества, иззети с протокол за претърсване и изземване в л.а.“Мерцедес“ и протокол за личен обиск на обв. Х. на осн. чл.53, ал.1, б.“А“ от НК се отнемат в полза на държавата и като вещи негодни по смисъла на Правилника за администрация в съдилищата /вещи без стойност/ да бъдат унищожени, съгласно разпоредбите на правилника чл. 36 от ЗИД на ДОПК и чл. 26, ал.2 от ЗНАП.

ОСЪЖДА подсъдимия Т.Х. да заплати по сметка на ОДМВР гр. Разград сумата от 1006, 99 лева, разноски на досъдебното производство.

 ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 1009/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14.21 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: