Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  54                           07.03.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На седми февруари                                                   Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Пенка Тоцева  

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 892 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Е.С.Р. ***/02.03.2017г.  на Директора на РДГ- Русе, с което на основание чл.84, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ му е наложена глоба в размер на 100 лв. и е лишен от право да ловува за срок от 3 години на основание чл.94, ал.1 от същия закон за нарушение на чл.84, ал.1 във вр. с чл.43, ал.3, т.1 от същия закон. В подадената бланкетна жалба сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, издадено в разрез с основни разпоредби на ЗАНН, съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото му на защита, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с. з. жалбата се поддържа от защитника адв. П., като се доразвиват наведените доводи с искане за отмяна.

Въззиваемата страна – Регионална дирекция по горите /РДГ/ гр.Русе, чрез процесуалния си представител счита жалбата за неоснователна, а издаденото НП за правилно и законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено изцяло.

Районна прокуратура- Разград при редовност в призоваването не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 24.12.2016г. ловната дружинка от с.Дянково, обл.Разград, излязла на групов лов за дива свиня съгласно Разрешително за групов лов бл.№ 011151. Поради наличие на данни за осъществявани неправомерни действия от страна на ловните дружинки в района, от ДЛС Воден- Ири Хисар били сформирани два екипа от служители, които да осъществяват контрол. Единият екип бил в състав св.Д.Д. - ловен стражар и св.Г.Г. - ловен надзирател, които се отправили към района за ловуване на ловната дружинка от с.Дянково. Движейки се по черния път, разделящ районите на ловната дружинка и стопанството и минаващ покрай оградата на стопанството, забелязали спрени три автомобила и горящ огън. Свидетелите забелязали и две лица, които излизали от гората на стопанството, в участъка без оградна мрежа. Същите били с ловно оръжие. Участъкът, от който излезли бил отдел 138а. Свидетелите установили, че лицата са жалбоподателят Е. Р. и ръководителят на лова - св. М. Р. Впоследствие служителите на ДЛС извикали и другия екип, извършващ проверка на Йонковската дружинка, като св.К.Г.- главен лесничей, отново извършила проверка на документите на ловците и разрешителното за групов лов, при което установила няколко нарушения. Направените констатации били отразени в Констативен протокол № 014227/24.12.2016 г. и Констативен протокол № 014228/24.12.2016 г.

На 27.12.2016 г. в присъствие на и свидетелите А. и А.- двамата служители на ДЛС, св.Г. съставила АУАН бл.№ 014303 на жалбоподателя за това, че „на 24.12.2016г. около 09.30ч. в землището на с.Дянково, м.Черковенска яка, отдел 138, подотдел А от ГСП на ДЛС „Воден- Ири Хисар“ лицето извършва движение извън населено място в границите на подотдел 138-а с извадено от калъф и заредено оръжие, извън границите на определените в разрешителното места“. Квалифицирала нарушението като такова по чл.84, ал.1 от ЗЛОД чл.43, ал.3, т.1 от ЗЛОД, връчила екземпляр на жалбоподателя, който вписал възражения, че са били в границите на тяхното ловно поле, не са влизали на територията на Воден, като горските не са се представили.

Въз основа на този АУАН било издадено процесното НП, в което са отразени обстоятелствата по акта, поради което на жалбоподателя Р. били наложени глоба в размер на 100 лв. на основание чл.84, ал.1 от ЗЛОД и лишаване от право да ловува за срок от 3 години на основание чл.94, ал.1 от същия закон за нарушение на чл.84, ал.1 във вр. с чл.43, ал.3, т.1 от закона.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателя е установено по един безспорен и несъмнен начин както от обективна, така и от субективна страна. Съгласно разпоредбата на Чл. 84. (1) от ЗЛОД Който ловува, без да притежава редовно заверен билет за лов или с билет за лов, но без писмено разрешително за лов, или ловува извън определените в разрешителното места, без да е убил или уловил дивеч, се наказва с глоба от 50 до 400 лв.

В случая по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 24.12.2016г. жалбоподателят, заедно с ловната дружинка на с. Дянково са били на групов лов, като съгласно разпоредбите на ЗЛОД ловът е следвало да бъде извършен на ловностопанския район на дружинката /по приложената карта/. Ловностопанският район на ловната дружинка на с. Дянково граничи с ловностопанския район на ДЛС Воден - Ири Хисар, където ловуването се извършва по специални правила, съгласно разпоредбата на чл. 84 от ЗЛОД. Безспорно се установява, че жалбоподателят и св.Р. са били навлезли на територията на ДЛС Воден- Ири Хисар, попадаща в отдел 138, подотдел-а в м. Черковенска яка с ловното си оръжие, което е било извадено от калъф и сглобено, т.е. по смисъла на чл.43, ал.3, т.1 от ЗЛОД действията им също попадат под определението за „ловуване“. По този начин жалбоподателят е нарушил разпоредбата на чл.84, ал.1 от ЗЛОД и е осъществил от обективна и субективна страна вмененото му нарушение.

Твърденията на св. Р., че не са били навлезли в територията на ДЛС Воден - Ири Хисар, съдът намира за недоказани по несъмнен начин, поради което и не кредитира показанията му в тази връзка. Същият като ръководител на груповия лов е заинтересован от изхода на делото, още повече, че спрямо него също е реализирана административнонаказателна отговорност. От друга страна свидетелите очевидци- Д. и Г. са категорични, че жалбоподателят и св.Р. са излезли именно от гората на ДЛС Воден- Ири Хисар, където са били пуснати по-рано кучетата и за които обстоятелства именно са били сформирани двата екипа от служители на ДЛС Воден- Ири Хисар по подадения сигнал.     

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма.

Наложеното наказание- глоба в размер на 100 лв. е справедливо и съответно на извършеното. В случая наказващият орган е наложил наказание малко над предвидения в закона минимум, като е съобразил конкретните обстоятелства по извършване на нарушението. Съгласно чл.94, ал.1 от ЗЛОД лицето, извършило нарушение на чл.84 от ЗЛОД се лишава и от право на ловуване за срок от три години.   

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № № 99/02.03.2017г.  на Директора на РДГ- Русе, с което на основание чл.84, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ на Е.С.Р. *** е наложена глоба в размер на 100 лв. и е лишен от право да ловува за срок от 3 години на основание чл.94, ал.1 от същия закон за нарушение на чл.84, ал.1 във вр. с чл.43, ал.3, т.1 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: