Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  83                              29.03.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На двадесет и осми февруари                                       Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 930 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от В.Б.Д. ***-1075-000405/17.05.2016г.  на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, в частта, с която на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.123, ал.1, т.3, б.в от същия закон и на основание чл.177, ал.1 , т.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 300 лв. за нарушение на чл.150 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, необосновано и не отразява действителните фактически обстоятелства, навежда доводи за нищожност и липса на компетентност, издадено при съществени процесуални нарушения и нарушения на материалния закон, поради което моли да бъде отменено изцяло в обжалваните части, алтернативно моли за намаляване размера на наложените наказания. При редовност в призоваването не се явява в с.з.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Районна прокуратура- Разград при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 03.05.2016г. жалбоподателят управлявал л.а.Ауди А3, движейки се по бул.Апр.въстание в гр.Разград. До Автогара Разград посока ул.Сава Катрафилов, при извършване на маневвра завиване надясно, блъснал изчакващия на кръстовището по ул.С.Катрафилов л.а.Рено. След настъпване на ПТП ла.Ауди, без да спре и без да установи последствията от настъпилото ПТП, напуснал самото местопроизшествие, като продължил посока ул.Св.Климент. за инцидента се обадил водача на Рено-то, като успял да запише номера на другия автомобил. На место били изпратени дежурни по КАТ, един от които бил и св.Х.. Пристигайки на место, разговаряли с водача на Рено-то, изпробвали го за алкохол, автомобилът си бил в неговата лента. По рег.номер извършили проверка на автомобила Ауди и установили, че се води на жалбоподателя Д.. В полицейските масиви имало посочен телефон на жалобподателя, при което св.Х. разговарял с него, като обясненията на Д. били, че е напуснал местопроизшествието поради това, че нямал свидетелство, бил лишен по административен ред. След около половин час бил издирен и отишъл на место, разговаряли с него полицейските служители, прегледали документите му и издали протокол за ПТП. На Д. св.Х. съставил и процесния АУАН за това, че управлявайки на мокър път и извършвайки маневра завой на дясно, губи управление на автомобила, блъска МПС, което чака на кръстовището, след което напуска местопроизшествието, както и затова, че е лишен по съдебен или административен ред. Въз основа на акта, е издадено обжалваното НП, в което са отразени обстоятелствата по АУАН, поради което Д. е санкциониран за нарушения на чл.20, ал.2 от ЗДвП, чл.123, ал.1, т.3, б.в от ЗДвП и по чл.150 от ЗДвП.

Към преписката са приложени цитираните по-горе писмени документи както и разписка за връчване и справка за нарушител/водач. Съдът е изискал и са приложени заповед № 8121з-748/24.06.2015г. за определяне на компетентни лица, справка за удостоверяване дл.качество на служител от ОДМВР- Разград, типова дл.характеристика, протокол за ПТП, АУАН от 02.04.2016г. съставен на жалбоподателя Д., Заповед за ПАМ от 04.04.2016г., връчена на 01.11.2017г. и протокол от с.з. от 25.04.2016г. по НОХД № 336/2016г., с който е одобрено споразумение и на Д. е наложено лишаване от право да управлява МПС за срок от 1г. и 8 месеца, считано от 02.04.2016г.     

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт. Разгледана по същество се явява основателна и доказана.

Съдът намира, че обжалваното НП и АУАН са издадени от компетентни органи, тъй като от представените заповеди се установява, че актосъставителят и наказващият орган са оправомощени за това, както и при спазване на предвидена за тяхното издаване процедура.

С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира, че по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 03.05.2016г. жалбоподателят Д. управлявайки МПС- л.а.Ауди А3 е предизвикал ПТП с л.а.Рено Клио, като извършвайки маневра завой надясно го е блъснал, след което е продължил движението си и не е спрял. След установяването му /около половин час след това/ същият се е върнал на място, като при извършената проверка св.Х. установил, че е лишен от право да управлява МПС по съдебен ред. При така установената и от контролните органи фактическа обстановка по несъмнен начин се установява, че действително Д. е нарушил правилата за движение по пътищата досежно настъпилото ПТП- чл.20, ал.2 от ЗДвП /т.1 от НП/.

Съгласно Чл. 123. от ЗДвП (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:

1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;

2. когато при произшествието са пострадали хора:

а) да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи;

б) (изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г.) да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на Министерството на вътрешните работи;

в) (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., бр. 53 от 2014 г.) до пристигането на органите по буква "б", съобразно необходимостта, да вземе мерки за безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;

г) (изм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., бр. 53 от 2014 г.) да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на органите на Министерството на вътрешните работи, освен ако с него е необходимо да превози до лечебното заведение пострадалите, след което е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;

д) да вземе мерки следите от пътнотранспортното произшествие да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби;

е) (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) да не консумира алкохолни напитки до пристигането на контролните органи;

3. когато при произшествието са причинени само имуществени вреди:

а) да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;

б) (изм. и доп. – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те преместват превозните средства, така че да не възпрепятстват движението и попълват своите данни в двустранен констативен протокол за пътнотранспортното произшествие;

в) ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

В случая от изложената фактическа обстановка в АУАН и НП не се установява Д. да е нарушил т.3, б.в от тази разпоредба, тъй като същият реално въобще не е спрял и не е установил последиците от произшествието, още повече не се установяват някакви разногласия между участниците в ПТП, т.е. в случая липсва съставомерно извършено нарушение от страна на Д. по цитираната от наказващия орган разпоредба, тъй като липсват съществени елементи от състава на нарушението, за което е ангажирана отговорността му.

По отношение нарушението на чл.150 от ЗДвП съдът намира, че отново нарушението на жалбоподателя не е индивидуализирано от обективна страна и съответно подведено под съответната правна норма. По несъмнен начин се установява, че Д. е правоспособен водач, спрямо когото обаче е налице наложено наказание лишаване от право да управлява МПС по НОХД № 336/2016г. на РС-Разград, т.е. в случая сме изправени пред хипотезата на чл.150а от ЗДвП, а не по чл.150 от ЗДвП. Първата разпоредба касае именно случаите когато лицето е лишено от право да управлява МПС по съдебен или административен ред, докато втората касае изобщо правоспособността за управление на МПС. Извършител в първия случай е правоспособен водач спрямо когото е наложено наказание лишаване от право за определен срок, а във втория случай е неправоспособен водач, който изобщо не е преминал курс на обучение, не е положил изпит и съответно не му е издадено СУМПС. Впоследствие санкционната норма /чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП/, по която е наложено наказанието е определена правилно от наказващият орган, но по този начин се получава противоречие между обстоятелствената и диспозитивната част на НП- нарушен чл.150 от ЗДвП, а санкционна норма- чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП /касаеща нарушение на чл.150а от ЗДвП/.

С оглед на изложеното съдът намира, че обжалваното НП се явява незаконосъобразно и неправилно в обжалваната част и следва да бъде отменено.   

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 16-1075-000405/17.05.2016г.  на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, В ЧАСТТА, с която на В.Б.Д. *** на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.123, ал.1, т.3, б.в от същия закон и на основание чл.177, ал.1 , т.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 300 лв. за нарушение на чл.150 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: