Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  53                           07.03.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На седми февруари                                                   Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Пенка Тоцева  

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 961 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от З.Е.Я. ***- 1873- 000138/29.08.2017г.  на Началник РУП към ОДМВР- Разград, РУ Разград, с което на основание чл.178д от ЗДвП й е наложена глоба в размер на 200 лв. за нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, постановено при нарушение на материалния и процесуалния закон, поради което моли да бъде отменено изцяло. При редовност в призоваването не се явява в с.з.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Районна прокуратура- Разград при редовност в призоваването не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 08.08.2017г. на тел.112 бил получен сигнал от лицето П. Р. П- инвалид, че на паркинга до РЗОК гр.Разград, където има предвидени 4 места за инвалиди, са паркирани 3 бр. МПС без стикери. По повод този сигнал на место били изпратени св.Д. и колегата му Е. Полицейските служители установили на место лицето П., както и факта, че на маркираните места за инвалиди има спрели други автомобили. Установили лицата, като конкретно за жалбоподателката изчакали да дойде и тя им заявила, че работи в Здравната каса, тя управлява автомобила. Имала претенции, че няма къде да спре, тъй като работи в здравната каса. Свидетелят уточнява, че лицето подало сигнала, било много възмутено, бил инвалид, имал решение и показал документи. На паркинга имало поставена табела за места за инвалиди, както и маркировка на земята. Именно на такова място била паркирала автомобила си жалбоподателката. Св.Д. съставил на жалбоподателката АУАН за констатираното нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП.

Впоследствие на 29.08.2017г. било издадено обжалваното НП, в което са отразени обстоятелствата по АУАН, поради което на Я. е наложена глоба на основание чл.178д от ЗДвП за констатираното нарушение.

Към преписката са приложени сведение от П. Р. П., докладна записка от св.Кр.Д., докладна записка от Е.Е., възражение срещу АУАН от З.Я., становище по възражението.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателя е установено по един безспорен и несъмнен начин както от обективна, така и от субективна страна. Съгласно разпоредбата на Чл. 178д (Нов - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) от ЗДвП Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което, без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания.

В случая по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 08.08.2017г. жалбоподателката е била паркирала управлявания от нея автомобил на паркинга до РЗОК гр.Разград на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания. На паркинга е имало поставена знак, обозначаващ, че има 4 места за инвалиди, като имало и маркировка на земята. Въпреки това обаче, жалбоподателката в нарушение на поставените пътни знаци и маркировка, паркирала автомобила си на обозначеното специално място. По този начин същата е нарушила разпоредбата на чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП предвиждащ, че паркирането е забранено на места, определени за хора с трайни увреждания. Нарушението й е било констатирано както от св.Д., който й съставил АУАН, но и от неговия колега Е-. и от подалия сигнал П. Р. П- човек с трайни увреждания, който е бил лишен от възможността да паркира автомобила си на определеното за това място. 

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното нарушение е индивидуализирано по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма.

Наложеното наказание- глоба в размер на 200 лв. е справедливо и съответно на извършеното. В случая наказващият орган е наложил точно фиксираното в закона и определено по размер наказание.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 17- 1873- 000138/29.08.2017г.  на Началник РУП към ОДМВР- Разград, РУ Разград, с което на основание чл.178д от ЗДвП на З.Е.Я. *** е наложена глоба в размер на 200 лв. за нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: