Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  71                          14.03.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На четиринадесети февруари                                            Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 15 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от ЕТ „Г. П.- К.“, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление с.Дянково, против НП № 01-6500/7202/09.11.2017г. на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“- Разплащателна агенция гр.София, с което на основание чл.72а, ал.1 във вр. с чл.74, ал.4 от ЗПООПЗПЕС на търговеца е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. за нарушение на чл.72а, ал.1 пр.2 от ЗПООПЗПЕС във вр. с чл.5 от Наредба № 1/2015г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, тъй като е постановено въз основа на акт издаден след изтичане на приложимия давностен срок по чл.34, ал.1 от ЗАНН, необосновано и недоказано. Оспорва както фактическите обстоятелства, изложени в акта и НП, така и приложената правна норма, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. процесуалният представител на жалбоподателя- адв.Т. заявява, че поддържа жалбата на посочените основания, като счита, че в производството са допуснати множество нарушения и моли за отмяна.

Въззиваемата страна – ДФ „Земеделие“- гр.София, чрез процесуалния си представител- старши юрисконсулт А., счита жалбата за неоснователна, а НП за правилно и законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено.

Районна прокуратура гр.Разград при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и по НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 05.06.2017г. съставен срещу търговеца за това, че „през периода от 01.04.2016г. до 31.03.2017г. в качеството си на изкупвач ЕТ „Г. П.- К.“ има сключени два договора за изкупуване на сурово краве мляко от два млекосъбирателни пункта- F 9756-0031 собственост на С. Х.- с.Буйновци, общ.Венец, обл.Шумен и F 9966-0125, собственост на А. С.- с.Загориче, общ.Венец, обл.Шумен. Установено е, че договорите не са регистрирани от изкупвача в разплащателна агенция, с което е нарушил разпоредбите на чл.72а, ал.1 пр.2 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз /ЗПООПЗПЕС/ във вр. с чл. 5 от Наредба № 1/2015г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти“. Обстоятелствата по акта са отразени и в самото НП, поради което на търговеца е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. на основание чл.72а, ал.1 във вр. с чл.74, ал.4 от ЗПООПЗПЕС.

Към преписката са приложени фотокопия на приемо-предавателни документи за изкупеното количество краве мляко, фотокопия на договори за изкупуване и доставка на сурово мляко, заповед за извършване на проверка на място, доклад за проверката, удостоверения за регистрация, заповеди за определяне на компетентни лица.

В с. з. се представени и приобщени към доказателствата извлечения/справки от Регистър „Животни и пчелини“.

От разпита на актосъставителя св.Н., която заявява, че работи в ДФ Земеделие- Разплащателна агенция като гл.експерт. Проверката е извършила в периода 26.05.2017 г.-05.06.2017 г. на место в с. Дянково в млекопреработвателното предприятие на жалбоподателя, където били изискани всички документи- договорите с млекопроизводителите. При последващия контрол установила, че два от договорите не са регистрирани в разплащателна агенция- на С. Х. от с. Буйновица и на А. С. от с. Загориче. Съставила акта за това, че тези договори не са регистрирани. Периода на проверката обхващал 01.04.2016 г. до 31.03.2017 г. и този период бил посочен от нея като административна година. Бенефициента обяснил, че това е административен пропуск от тяхна страна, тъй като другите договори били регистрирани. От тези двама производители търговецът за административната година от 01.04.2016 г. до 31.03.2017 г. бил изкупувал мляко.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателя не е индивидуализирано по надлежния ред както от обективна така и от субективна страна, като не е спазена предвидената в закона процедура по съставяне на акта, респ. НП. Съгласно чл.42, т.3 и 4 от ЗАНН /респ.чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН за НП/, актът за установяване на административно нарушение следва да съдържа датата и мястото на извършване на нарушението, описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено.

Съгласно чл.72а, ал.1 от ЗПООПЗПЕС На лице, което изкупува сурово мляко с цел преработка или препродажба от производител без регистрация като първи изкупвач и/или без договор, регистриран по реда на чл. 55б, ал. 5, освен в случаите по чл. 55б, ал. 2, се налага глоба или имуществена санкция от 5000 до 20 000 лв. От изложените както в АУАН, така и в НП фактически обстоятелства не става ясно за какво точно е санкциониран жалбоподателя. За съставомерността на нарушението по чл.72а, ал.1 пр.2 от ЗПООПЗПЕС следва да бъде установено, респ.описано в АУАН и НП, че лицето в определен период е изкупувало сурово мляко с цел преработка или препродажба от производител без договора да е регистриран по реда на чл.55б, ал.5 от закона /т.е. в 14-дневен срок от сключване/. Актосъставителят заявява, че е съставила АУАН за това, че договорите не са били регистрирани в Разплащателната агенция, но състав на такова административно нарушение липсва в Закона. Освен това ако АУАН е съставен за това, то нарушението е било довършено на 16.04.2016г. и в този случай е изтекъл давностния срок по чл.33, ал.1, § 2 от ЗАНН тъй като едногодишния срок от извършване на нарушението е изтекъл на 16.04.2017г. и следователно не е следвало да се образува административнонаказателно производство. Ако обаче актът е съставен за това, че в периода 01.04.2016г. /датата на сключване на договора/- 31.03.2017г. /датата на прекратяване неговото действие/ жалбоподателят е изкупувал сурово мляко с цел преработка или препродажба от производители Х. и С., без сключените договори да са регистрирани в 14-дневен срок от сключването им по реда на чл.55б, ал.5 от закона, то липсват съществени елементи от фактическия състав при описание на нарушението в АУАН и НП, т.е. нарушението не е индивидуализирано от обективна страна по изложените причини.

Нарушението на правилата на чл.42, т.3 и 4 от ЗАНН /респ.чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН за НП/ се явява съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като е свързано с гарантиране правата на нарушителя, който трябва да е наясно във всеки един момент какво точно нарушение е извършил, с какви действия/бездействия и какви правни норми е нарушил.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 01-6500/7202/09.11.2017г. на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“- Разплащателна агенция гр.София, с което на основание чл.72а, ал.1 във вр. с чл.74, ал.4 от ЗПООПЗПЕС на ЕТ „Г. П.- К.“, ЕИК *** е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. за нарушение на чл.72а, ал.1 пр.2 от ЗПООПЗПЕС във вр. с чл.5 от Наредба № 1/2015г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: