П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                                наказателен състав

На   петнадесети март                                                                  2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧХ дело № 399  по описа за 2017 година

На именното повикване в 13.30 часа, се явиха:

 

ЧАСТНИЯ ТЪЖИТЕЛ П.Х.Ц. редовно призована се явява лично, и с повереник адв. Е.Н. ***.

ПОДСЪДИМИЯТ Х.Г. редовно призован, лично, и със защитник адв. Ст. Димитров.

ПРЕВОДАЧЪТ редовно призован, лично.

АДВ. Н.: Да се даде ход на делото. Междувременно постигнахме някакво споразумение с колегата Димитров във връзка с прекратяване на настоящия процес, като желаем да сключим спогодба.

АДВ. ДИМИТРОВ: Моля да дадете ход на делото и като защитник на подсъдимия заявявам, че също желаем да приключим наказателния процес със спогодба, при което ние да заплатим сумата, която претендира тъжителката от 2000 лв., а аз като защитник поднасям извинения. По този начин да бъдат уредени взаимоотношенията между двете страни и се прекрати делото на основание чл. 250, ал. 1, във вр. с чл. 24, ал. 5 от НПК.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на преводача.

Н.Х.Ч.  - 45 год., бълг. гражданин, с висше образование, омъжена, неосъждана, без родство със страните

ПРЕВОДАЧЪТ предупреден за наказателната отговорност по чл. 290, ал. 2 от НК за даване на неверен превод и същия заяви, че ще превежда вярно и точно.

СНЕМА самоличността на подсъдимия с помощта на преводача.

Х.Г. – роден на *** година в Р Турция гр. Агдамадени, поданик на Кралство Холандия, с висше образование, женен, неосъждан, адрес за призоваване гр. ******, ул. ***** № **, ап. ***, работещ, ЛНЧ  *********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от частната тъжба преди повече от седем дни. Разбирам обвинението.

СЪДЪТ запознава страните с правото на отвод срещу съдията, съдебен секретар, с правото да правят доказателствени искания и искания по реда на съдебното следствие.

АДВ. Н.: Нямаме искания за отводи. Готови сме да сключим спогодба с подсъдимия, по силата на която той ще следва да заплати 1000 лв. за адвокатски хонорар и 1000 лв. като обезщетение, и делото да приключи със спогодба, като съответно поднесе извинения.

АДВ. ДИМИТРОВ: Нямаме искания за отводи. По реда на съдебното следствие споделям становището на повереника на частната тъжителка и също заявявам, че желаем да сключим спогодба. В съдебна зала представям и предавам на адв. Н. сумата от 2000 лв., която да включи обезщетение на тъжителката и разноски по делото, като от името на подзащитния ми поднасям извинения на тъжителката, и молим делото да приключи със спогодба и бъде прекратено на посочените от мен процесуални основания.

АДВ. Н.: Сумата е получена от нас.

ЧАСТНИЯТ ТЪЖИТЕЛ: Съгласна съм с тези условия на спогодбата. Получих сумата от 1000 лв. за обезщетение за неимуществени вреди, както и сумата от 1000 лв. за разноски по делото. Ако подсъдимият поднесе извиненията си се отказвам от претенцията си.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам условията на спогодбата и съм съгласен с тях. Съгласен съм да поднеса извиненията си на частния тъжител. Уважаеми господин съдия ние се запознахме с Вас по друго дело. Не искам да губим енергията и времето си с такъв вид дела. Не искам съдът и други висши органи да бъдат занимавани с такива подобни проблеми. Единствената цел която имаме е по правен път да ръководим фирмите в които участваме, и истините по тези фирми и проблемите да излязат по правен път. Пред Вас поднасям извиненията си към тъжителката и приемам по този начин да бъде приключено делото със спогодба.

ЧАСТНИЯТ ТЪЖИТЕЛ: Приемам извиненията на подсъдимия.

АДВ. Н.: С оглед изразеното становище, желаем делото да бъде прекратено със спогодба.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните, и фактическите действия от страна на подсъдимия чрез поднасяне на извинения на частния тъжител, и заплащане на сумата от 2000 лв. на частния тъжител, 1000 лв. от които обезщетение за нанесените с процесното деяние неимуществени вреди, и 1000 лв. за сторените от частния тъжител деловодни разноски изразяващи се в заплащане на адвокатско възнаграждение намира, че са налице процесуалните предпоставки по чл. 250, ал. 1, т. 1, пр. последно, във вр. с чл. 24, ал. 5, т. 3 от НПК, тъй като страните по делото са се помирили, поради което, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба на основание чл. 250, ал. 1, т. 1, пр. последно, във вр. с чл. 24, ал. 5, т. 3 от НПК.

ПРЕКРАТЯВА производството по НЧХД № 399/17 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред РОС.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 189, ал. 3 от НПК съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ОСЪЖДА подсъдимия Х.Г.,  ЛНЧ *********, да заплати по сметка на РРС сумата от 100.00 /сто/ лева, представляващи разноски на съдебното производство по призоваване на подсъдимия.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13.54 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: