П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд        наказателен                                      състав

На двадесет и  осми     февруари                                                     2018 година

В публично заседание  в следния състав:

                                                                                                                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ  ИВАНОВА

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  С.  К.

                                                                        Я.   П.

                                                                   

Секретар:   Живка Ранкова

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧН  дело №     41    по описа за 2018 година

На именното повикване в   13.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП прокурор Георгиев.

ОСЪДЕНИЯ С.И.И. явява се лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото

ОСЪДЕНИЯ И.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

         О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на чл. 306 ал.1 т.1 от НПК.

Докладва постъпилото предложение от районния прокурор на РП Разград по реда на чл. 25 във вр. с  чл. 23 от НК с което се предлага да бъде определено общо наказание на осъдения С.И.И. по влезлите му в сила присъди  по нохд 259/2014 г. по описа   на РС Кубрат и нохд 907/2017 г.  по описа на РС Разград.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам предложението. Няма да соча нови д-ва.

ОСЪДЕНИЯ И.:  Запознат съм с предложението, искам да ми бъде направена кумулация.  Моля да не се уважава искането за увеличаване на общото наказание. В момента търпя присъда, работя в кухнята на затвора, имам добро поведение.

ПРОКУРОРЪТ:  Няма да соча други доказателства.

ОСЪДЕНИЯ И.: Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ

         О П Р Е Д Е Л И :

ПРИОБЩАВА към материалите по делото приложената Справка за съдимост, както и нохд 907/2017 г.  по описа на РС  Разград.

Счете делото за изяснено от фактическа страна,

         О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема Госпожо Съдиял, Уважаеми Съдебни Заседатели,  Налице са основанията за определяне общо наказание по отношение на осъдения  С.И.И.  спрямо  последните му два осъдителни съдебни акта, тъй като двете престъпления  са извършени в  условията на реална съвкупност преди да е осъден за което и да е от тях,  и двете престъпления касаят деяние по чл. 211 във  вр. с  чл. 209 НК – измами, извършени в условията на опасен рецидив. По делото на РС Кубрат  му е наложено наказание пет  години  лишаване от свобода,  по нашето дело е сключено споразумение и  му е определено наказание шест  месеца  лишаване от свобода, и по двете дела наказанието следва да изтърпи при строг режим, тъй като е осъществил  престъпленията в условията на опасен рецидив. Спор няма в случая, следва да му бъде определено общо наказание,единствено би могло да се помисли относно приложението на  чл. 24  НК и да се увеличи определеното общо наказание. Ние сме предложили то да бъде в размер на 6 месеца -  колкото е наложеното по присъдата на РРС, тъй като сме счели, че осъдения е личност с висока степен на обществена опасност поради факта, че е осъждан  преди тези две деяния с други  7 влезли в сила съдебни акта за умишлени престъпления от общ характер.  В случая е осъден за телефонна измама, от тази категории лица е. Щетите по делото на КРС  които са причинени са в размер на 3000 лева, по нашето дело са в малко по-нисък размер. Това смятам, че обуславя прилагането на чл. 24 НК в случая,  тъй като ако не бъде приложен чл. 24 на практика осъдения  ще търпи само наказанието пет години лишаване от свобода,  наложено  му от РС Кубрат, което не е малко като размер, но за извършеното престъпление за което е осъден от РС Разград  той  няма да търпи на практика нищо,  това наказание ще бъде погълнато от по-тежкото. Може да увеличите наказанието и с по-малко -  с 3 или 5 месеца, това е ваша преценка, но максималния размер е този, който сме  предложили  -  6 месеца. Съобразно правилата на чл. 24 от НК това са ни съображенията да искаме прилагане на чл. 24 от НК и за това предлагаме да постановите определението си в този смисъл да приложите чл. 24 НК,  дори  и в по-малък размер на увеличите определеното общо наказание, все пак  за да има някакво реално наказание за делото за което осъденият  е осъден в РС Разград.

ОСЪДЕНИЯ И.: Господин  прокурора спомена присъдата,  защо не спомена че там са възстановени  щетите на момента, след като съдействам на разследващите, на прокуратурата. Присъдата, която ми даде РС Кубрат е задочна, в момента чакам решение от ВКС. Ако се върне делото за възобновяване, смятам, че тази кумулация ще отпадне. Моля да ми бъде направена кумулация на присъдите,  без прилагането на  чл. 24 НК,  да не се увеличава общото  наказание.

След съвещание съдът се произнесе с определение.

Производството е по реда на чл. 306 ал.1 т.1 от НПК във връзка с чл. 25 ал.1, във  вр. чл. 23 ал.1 от НК за определяне общо наказание на осъдения С.И.И., с  ЕГН   **********   по отношение на последните му влезли в сила присъди.                                                                   Делото е образувано по предложение на РП Разград,  което се поддържа и в съдебно заседание с искане да бъде определено общо наказание по последните му две влезли в сила присъди,  а именно по  нохд 259/2014г. по описа  на РС Кубрат и нохд 907/2017 г.  по описа на РС Разград в размер на по-тежкото, а именно пет  години „лишаване от свобода“,  което да бъде изтърпяно при „строг“ режим. В предложението се прави искане и за увеличавана на така определеното общо наказание по реда на  чл. 24 НК с шест  месеца. На осн. чл. 25 ал.2 от НК да бъде зачетена изтърпяната до момента част от така определеното общо наказание. Предложението се поддържа и в съдебно заседание  от районния прокурор.

Осъденият С.И.  И. се явява лично в с.з., като заявява,  че желае да му  бъде направена кумулация, но счита, че не са налице предпоставките на  чл. 24  от НК за увеличаване така определеното общо наказание, заявява, че в момента търпи присъдата   на РС Кубрат,  работи в затвора, в кухнята и има добро поведение.

Съдът след като съобрази приложената изискана от РС Русе справка за съдимост на осъдения С.И.И.,  както и материалите по нохд 907/2017 г. по описа на РС Разград констатира следното:                      Осъденият   С.И.  И., с ЕГН   **********        е осъждан многократно на лишаване от свобода  преимуществено за престъпления против собствеността,  като последните две присъди имат отношение към съвкупността, тъй като за предходните са постановени определения за общо наказание и същите са изтърпяни към настоящия момент. Последните две осъждания са както следва:                                      - С Присъда № 33/24.06.2015 г. по нохд 259/2014 г. по описа на  РС Кубрат,  влязла в сила на 10.07.2015 г. е осъден на пет  години „лишаване от свобода“  при „строг“ режим в затворническо общежитие  от закрит тип,  за извършено на 20.07.2014 г. престъпление  по чл. 211 предл.3 вр. чл. 210 ал.1 т.1 във вр.с чл.209 ал.1 вр. чл.29 ал.1 б.“а“ и б.“б“  от НК.

-                  - Със Споразумение № 598/20.12.2017 г.  по нохд 907/2017 г. по описа на РС Разград,  влязло в сила на 20.12.2017 г.  е осъден на шест  месеца „лишаване от свобода“   при „строг“ режим на изтърпяване, за извършено на 20.07.2014 г.  престъпление  по чл. 211 във  вр.чл.209 ал.1 от НК.                                                                                                              Деянията по тези две присъди са извършени на един и същи ден – 20.07.2014г.,  преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е било от тях ,т. е.  налице е реална съвкупност от престъпления  по смисъла на чл. 23 ал.1 от НК и в този случай съгласно същите правила следва да бъде определено едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно пет години „лишаване от свобода“.

Спорния момент тук  е налице ли са предпоставките на  чл. 24 НК.

Съдът намира, че в случая тези предпоставки не са налице, тъй като наказанието от пет години „лишаване от свобода“   при „строг“ първоначален режим се явява достатъчно тежко и съответно на извършеното деяние,  касае се за деяния от един и същи тип, като общата стойност на двете престъпления е 3230 лева, което обстоятелство е било съобразено при налагането на наказанието на РС Кубрат, което се явява близо до средния размер за този вид престъпления, където наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода. Причинените вреди по второто деяние са възстановени, което е било и предпоставка да се сключи споразумение. Наложеното наказание за това деяние е определено при условията на чл. 55 от НК, т.е. отчетени са наличието на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, поради което в случая да се ревизира и    да се утежнява и увеличава така  определеното общо наказание съдът намира на несъответно на извършеното,  още повече, че деянията по двете присъди са извършени както беше отбелязано на 20.07.2014 г. -  преди близо 4 години. Ето защо съдът намира, че в случая не са налице предпоставките за увеличаване на това определеното общо наказание по реда  на чл. 24  от НК.

На осн. чл. 25 ал.2 от  НК следва да бъде зачетено изтърпяната  до момента част от  така определеното  общо наказание.                                   Предвид изложеното съдът

         О П Р Е Д Е Л И :

На осн.чл. 25 ал.1, във вр.чл. 23 ал.1 от НК определя на осъдения С.И.И., ЕГН **********   по влезлите му в сила присъди  по нохд  259/2014г. по описа на РС Кубрат и  нохд  907/2017 г.  по описа на РС Разград едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ в размер на по-тежкото, а именно ПЕТ ГОДИНИ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“,  което да бъде изтърпяно при „СТРОГ“  режим.

На осн. чл. 25 ал.2 НК ЗАЧИТА  изтърпяната до  момента част от така определеното общо наказание.

Определението може да бъде обжалвано и протестирано пред   Окръжен съд – Разград в 15 дневен срок от днес.

На съдебните заседатели да се изплати възнаграждение съобразно чл.73 ал.1 т.4 от ЗСВ във  вр. със Заповед  РД 08-45/15.02.2018г.  в размер на 20 лв. за всяко от тях. /ИЗД. 2 БР. РКО/.

         ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     13.38 ч.

         ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:   

 

 

 

        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:   1.                                  2.

 

 

 

                                      СЕКРЕТАР: