П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  петнадесети март                                                         2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                                                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.К.

                                                                                                    А.Б.

 

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Десимира Недкова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   24  по описа за 2017 година

На именното повикване в 14,00  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ Л.М.  се явява лично.

ЗА ощетеното юридическо лице  НОИ – София се явява юрис. В..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на  разпоредителното заседание. Предлагам още веднъж да бъде разяснена възможността на подсъдимия да има защитник и правото му  производството  да  продължи по някои от особените правила, които НПК предвижда. Правя това предложение с оглед факта, че е възстановил  дължимата сума.

ПОДСЪДИМИЯТ: Моля да ми бъде назначен служебен защитник.

С ОГЛЕД заявеното от подсъдимия, същият не може  да си  ангажира защитник, съдът разпорежда на същият да бъде назначен такъв.

ДА се изпрати писмо до АК - Разград за определяне на служебен защитник.

ЮРИСК. В.: Причинените от престъплението имуществени  вреди на НОИ – София  в размер на 3 118,41 лева  са възстановени и внесени по сметка на НОИ – София на 05.12.2017 г.. и нямаме претенции към подсъдимия.

СЪДЪТ дава почивка от 30 минути, с оглед определяне на служебен защитник на подсъдимия.

СЛЕД дадената почивка заседанието продължи в 14,40 ч., в залата се явяват  прокурора, подсъдимия и определеният за служебен  защитник адв. А. от АК – Разград.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм да ме защитава адв. А.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА адв. Г. А. от АК - Разград за служебен защитник на подсъдимият Л.А.   М..

ПРОКУРОРЪТ: Да се  даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. А.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Л.А.М., ЕГН **********,***, женен, неосъждан. Получил съм препис от обвинителния акт.

СЪДЪТ преминава към  разглеждане на въпросите предмет на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 1 от НПК, а именно подсъдно ли е делото на съда.

ПРОКУРОРЪТ:  Считам, че делото е подсъдно на РРС.

АДВ. А.: Считам, че делото е подсъдно на РРС.

СЪДЪТ намира, че делото е подсъдно на РРС.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 2  от НПК има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство.

ПРОКУРОРЪТ: Няма основание за спиране или прекратяване на  наказателното  производство.

АДВ. А.: Няма основание за спиране или прекратяване на  наказателното  производство.

СЪДЪТ намира, че няма основание за спиране или прекратяване на наказателното производство.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 3  от НПК допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че на досъдебното производство не са допуснати   отстраними съществени нарушения на процесуални правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници.  

АДВ. А.: Считам, че не са допуснати такива.

СЪДЪТ намира, че на досъдебното производство  не са допуснати съществени отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници   и връщане на делото на  РРП за отстраняването им.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 4  от НПК  налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила.

ПРОКУРОРЪТ:  Тъй като междувременно сключихме споразумение с подсъдимия и неговият защитник считам, че са налице основанията на глава 29 от НПК за продължаване на производството по този ред.

АДВ. А.: Постигнали сме споразумение по реда на глава 29 от НПК и моля да го одобрите.

ПО внесеното споразумение съдът ще се произнесе след изчерпване на въпросите от разпоредителното заседание.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 5  от НПК   разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

ПРОКУРОРЪТ:  Считам, че не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

АДВ. А.:  Считам, че не са налице тези основания.

СЪДЪТ намира, че не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 6  от НПК    взетите мерки за процесуална принуда;

ПРОКУРОРЪТ: Спрямо подсъдимия не са взети мерки за процесуална принуда  и към настоящия момент няма основания за такова искане.

АДВ. А.: Няма основания за такова искане.

СЪДЪТ намира, че не са налице основания за произнасяне по мерките за неотклонение.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 7  от НПК     искания за събиране на нови доказателства.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания по доказателствата.

АДВ. А.: Нямам искания по доказателствата.

СЪДЪТ намира, че не се налага събиране на нови доказателства.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248, ал. 1, т. 8  от НПК насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че не е необходимо насрочване на делото  по общия ред с оглед постигнатото споразумение с подсъдимия и неговият защитник.

АДВ. А.: Постигнали сме споразумение, което не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

СЪДЪТ обявява на страните, че постановените определения по чл. 248, ал. 1, т. 3 и т. 6 НПК подлежат на обжалване и протест пред Разградски окръжен съд в 7 дневен срок от днес.

ДОКОЛКОТО е направено искане за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК, Съдът 

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА представеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението Няма да соча други доказателства.

АДВ. А.: Поддържам споразумението. Няма да соча нови доказателства.

СЧЕТЕ делото за изяснено от фактическа страна и

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам представеното споразумение, то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. А.: Постигнали сме споразумение, което не противоречи на закона и  морала и би постигнало задачите предвидени в закона и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между  Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адвокат  Г. А. - защитник на подсъдимия Л.А.М., по силата на което:

ПОДСЪДИМИЯТ Л.А.М., ЕГН **********, роден на ***г***, български  гражданин, с основно образование, пенсионер, вдовец, неосъждан,  СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че в периода от 20.12.2010г. до 30.04.2012г., в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ - Експертно решение № 2123/06.12.2010г.,  на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр.Разград, представен пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ-гр.Разград/ и подаден до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ- гр.Разград/, получил без правно основание чуждо движимо имущество– пари на обща стойност 3 118,41 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на Национален осигурителен институт гр.София, с намерение да го присвои, като полученото имущество е заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд- престъпление по чл. 212б, ал.1, т.1 вр. с чл. 212, ал.1 вр. с чл. 26, ал.1 НК.

СТРАНИТЕ се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 вр. с чл.212, ал.1 вр. с чл.26, ал.1 НК на подсъдимият  Л.А.М. да бъде наложено при условията на чл.54 НК НАКАЗАНИЕ: „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 НК изпълнението на така определеното наказание се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подсъдимия Л.А.М. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ИМУЩЕСТВЕНИТЕ вреди причинени с престъплението са възстановени на ощетеното юридическо лице Национален осигурителен институт- гр.София.

ПРИЛОЖЕНИТЕ по делото като писмени доказателства оригинали на:

1.  Заявление вх.№ МП-22882/20.12.2010г.за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване /л.69/ и Заявление вх.№ МП-22883/20.12.2010г.  за отпускане на социална пенсия за инвалидност /л.71/ да се върнат на ТП на НОИ- гр.Разград, като заверено копие от съответния документ да остане приложен по делото.

2. Експертно решение № 2123/06.12.2010г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр.Разград /л.69/ на основание чл.53, ал. 1, б. “а“ от НК, да се отнеме в полза на държавата и да остане  приложен към делото.

НАПРАВЕНИТЕ по делото разноски в размер на 222, 18 лева се възлагат на подсъдимия  Л.А.М. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОДМВР- гр.Разград.

СТРАНИТЕ подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

ПОДСЪДИМИЯТ Л.А.М. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА  производството по НОХД № 24/2018 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15,00 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: