П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   петнадесети март                                                                      2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:  ЛЮБОМИР Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 136 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява районен прокурор Г..

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, явява се лично и с упълномощен защитник адв. К..

СВИДЕТЕЛИТЕ нередовно призовани, не се явяват.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

С.П.С. – роден на *** ***, бълг. Гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, от гр. ******, ул. **********, вх. **, ап. **, работещ, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обв. акт преди повече от 3 дни.

СЪДЪТ запознава страните с правото на отвод на съдията, на съдебния секретар, на прокурора, да правят доказателствени искания и искания по реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. По реда на съдебното следствие виждам, че има готовност от страна на защитата да преговаряме за сключване на споразумение. Смятам, че е в интерес на подсъдимия е да сключим такова и моля да ни дадете възможност да уточним параметрите на споразумението.

АДВ. К.: Имаме принципно уговорка с прокурора изготвил обвинителния акт за сключване на споразумение. Уговорили сме конкретните параметри на споразумението. Моля да ни дадете възможност да го представим в писмен вид.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да преговарят за сключване на споразумение за решаване на делото.

ПРЕКЪСВА съдебното заседание и същото ще продължи в 11.25 часа.

СЛЕД дадената почивка заседанието продължава в 11.35 часа, с участието на прокурор Г., подсъдимия и неговия повереник.

ПРОКУРОРЪТ: Постигнахме споразумение, което представям. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите. Предлагам делото да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. К.: Молим да промените реда на съдебното следствие, като същото продължи по реда на глава 29 от НПК. Подписали сме с РРП споразумение, което моля да одобрите като непротиворечащо на закона и морала.

СЪДЪТ, като съобрази становището на страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за прекратяване на производството по делото намира, че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение и внесен обв. акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК. С деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, поради което са налице предпоставките производството по делото да протече по реда на глава 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато  между РРП представлявана от прокурор Г.  от една страна, от друга С.П.С., ЕГН ********** - обвиняем по БП № 330ЗМ-42/2018 г. по описа на ОДМВР гр. Разград за извършено от него на 10.02.2018 година в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК, и защитника му адв. К. ***.

ПРОКУРОРЪТ:  Поддържам споразумението. Няма да сочим нови доказателства.

АДВ. К.: Поддържаме споразумението. Няма да сочим нови доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

гр.Разград, 15.03.2018г.

Настоящото споразумение се сключва на основание  чл. 384, ал.1  във вр. с чл. 381 от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между  адв.Р.К. ***,защитник на подс.С.П.С., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, с висше образование, неженен, работи като енергетик в „Биовет“ АД-гр.Разград, неосъждан, ЕГН ********** и Любомир Г.  - Районен прокурор на РП-гр.Разград.             

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД №136/2018г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс.Ст.С. за това, че:

На 10.02.2018г., в гр.Разград, е управлявал МПС – лек автомобил „Сеат Кордоба“ с рег.№ РР 87 76 АХ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,33 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс.Ст.С. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от  НК.

 2.Приемат като вид и размер на наказанието,за извършеното от   подс.Ст.С. деяние, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК - 3 месеца „лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.На основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подс.Ст.С. да не се налага по-лекото наказание „глоба от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

 

4.Възпитателната работа по отношение на подс.Ст.С. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

5.На основание чл.343г във вр. с чл.343б, ал.1 от НК на подс.Ст.С. се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година и 1 месец, като на основание чл.59, ал.4 от НК се зачита времето, през което подс.Ст.С. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 10.02.2018г. 

6.На основание чл.59, ал.1,т.1 и ал.2 от НК се зачита времето, през което подс.Ст.С. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа, като един ден задържане по ЗМВР се зачита  за един  ден „лишаване от свобода“.

7.Разноските по делото, в размер на 112,97 лева, се възлагат на подс.Ст.С., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.С.П.С. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният С.П.С., ЕГН *********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ЗАЩИТНИК:                                    РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                              /адв.Р.К./                                               /Л.Г./                                            

 

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                               /Ст.С./

 

 

СЪДЪТ  като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Г. от една страна, от друга подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, и защитника му адв. К. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 136/18 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

Настоящото споразумение касае НОХД №136/2018г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс.Ст.С. за това, че:

На 10.02.2018г., в гр.Разград, е управлявал МПС – лек автомобил „Сеат Кордоба“ с рег.№ РР 87 76 АХ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,33 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс.Ст.С. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от  НК.

Приемат като вид и размер на наказанието,за извършеното от   подс.Ст.С. деяние, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК - 3 месеца „лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подс.Ст.С. да не се налага по-лекото наказание „глоба от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

Възпитателната работа по отношение на подс.Ст.С. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

На основание чл.343г във вр. с чл.343б, ал.1 от НК на подс.Ст.С. се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година и 1 месец, като на основание чл.59, ал.4 от НК се зачита времето, през което подс.Ст.С. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 10.02.2018г. 

На основание чл.59, ал.1,т.1 и ал.2 от НК се зачита времето, през което подс.Ст.С. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа, като един ден задържане по ЗМВР се зачита  за един  ден „лишаване от свобода“.

Разноските по делото, в размер на 112,97 лева, се възлагат на подс.Ст.С., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.С.П.С. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният С.П.С., ЕГН *********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларира, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 136/18 г. по описа на  РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  11.42 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: