Мотиви към Решение  №110/22.03.2018г., постановено по НАХД №157/2018г. по описа на Разградския районен съд

                Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия Н.Х.Г. *** за това, че на 16.02.2018 г, в гр. Разград, е потвърдил неистина- че е изгубил свидетелството си за управление на МПС до с. Голям Извор, в писмена декларация, която по силата на закон - чл. 160, ал.1 от Закона за движение по пътищата: «Дубликат на свидетелство за управление на МПС или на контролен талон към него се издава, когато свидетелството или контролния талон е изгубен, откраднат, повреден или унищожен, за което притежателят подписва декларация», се дава пред орган на властта - Началника на Сектор «Пътна полиция» при ОД на МВР- Разград за удостоверяване истинността на посочените обстоятелства - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият не се явява в съдебното заседание. Защитникът му моли за налагане на минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият Н.Х.Г.  е роден на *** ***. Същият е  с основно образование, женен. Не е осъждан /реабилитиран/.

Обвиняемият Н.Х.Г. е правоспособен водач на МПС от 2006 г.. На 15.06.2016 г. от ОД на МВР - гр. Разград му било издадено Свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС) № 282976037, валидно до 15.06.2026 г.

През 2016 г. обв. Н.Х.Г. се намирал във Федерална Република Германия, където живеел и работел. На 28.04.2016 г., поради извършени нарушения на Закона за движението по пътищата му било отнето правото да управлява МПС в Германия и му било иззето горепосоченото СУМПС.

Въпреки, че знаел, че СУМПС му е отнето, при завръщането си в Р. България, на 16.02.2018 г. в гр. Разград, обвиняемият подал Заявление за издаване на документ за самоличност на български граждани с вх. № 726/16.02.2018 г. - ново СУМПС до Началник Сектор „Пътна Полиция” при ОД на МВР - Разград чрез св. Й. И. А. - служител на длъжност „Системен оператор” в Сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР - гр. Разград. Заедно с посоченото заявление обв. Н.Х.Г. представил изискуемата по закон /чл. 160, ал. 1 от Закона за движение по пътищата/ „Декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на българските лични документи“. Тази декларация обвиняемият попълнил и подписал лично, като в нея декларирал, че е изгубил притежаваното от него СУМПС до с. Голям Извор, около 02.02.2018 г. като ходил да зарежда гориво, въпреки, че това не отговаряло на обективната действителност.

Отнетото във ФРГ СУМПС с № 282976037 на обв. Н.Г. било изпратено по служебен път от компетентните немски власти на Главна дирекция „Национална полиция” при МВР - гр. София, откъдето с писмо с per. № 3286р-23936/08.06.2017г. до ОД на МВР - гр. Разград.

На досъдебното производство е назначена съдебно-почеркова експертиза от заключението на която е видно, че подписите, положени за «заявител» в Заявление за издаване на документ за самоличност на български граждани с вх. № 726/16.02.2018 г. и за «декларатор» в декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилник за издаване на българските лични документи с № 34/16.02.2018г. са изпълнени от Н.Х.Г..

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на разпитан свидетел, писмените доказателствени материали, назначената експертиза. Всъщност спор относно  фактите по делото не съществува, поради което и съдът приема обстоятелствата изложени в постановлението на прокурора за безспорно доказани.

Така с деянието си обвиняемият Г.   е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 313 ал. 1 от НК, тъй като  на 16.02.2018 г, в гр. Разград, е потвърдил неистина- че е изгубил свидетелството си за управление на МПС до с. Голям Извор, в писмена декларация, която по силата на закон - чл. 160, ал.1 от Закона за движение по пътищата: «Дубликат на свидетелство за управление на МПС или на контролен талон към него се издава, когато свидетелството или контролния талон е изгубен, откраднат, повреден или унищожен, за което притежателят подписва декларация», се дава пред орган на властта - Началника на Сектор «Пътна полиция» при ОД на МВР- Разград за удостоверяване истинността на посочените обстоятелства. В случая обвиняемият по силата на закон  е бил задължен да удостовери в подадената декларация истината -чл. 160, ал.1 от ЗДвП предвижда, че дубликат на свидетелство за управление на МПС се издава, когато същото е изгубено, откраднато, повредено или унищожено, за което притежателят подписва декларация. Обвиняемият е попълнил пред органите на властта декларация в която отразил невярното обстоятелство, че свидетелството му за управление на МПС е изгубено. Обвиняемият е действал с пряк умисъл – напълно целенасочено.

При определяне на наказанието   на обвинаемия    съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му от наказателна отговорност по реда на чл.78а, ал.1 от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното  от него  умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или глоба, деецът не е осъждан     и не е  освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът като отчита, че обвиняемият  явно не е лице с висока обществена опасност, намира, че на същия следва да се наложи наказание в размер равен на минималния, а именно глоба в размер на 1000лв, като  този размер на санкцията според съда в случая е достатъчен за поправянето му.

С оглед изхода на делото обвиняемият следва да бъде осъден да заплати и разноските по същото.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: