Мотиви към решение   89 от 02.03.2018г., постановено по AНД № 169/2018г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Разград, обл. Разград от Г.И.Ш. ЕГН ********** и Г.И.Г.  ЕГН **********, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “ ... На 02.03.2018г. в гр. Разград, на ул. „ Цар Асен „ № 10 пред  „ Еврофутбол ”, около 15,00ч., Г. започва да обижда и псува Ш., след което последният го поваля на земята и му нанася няколко удара с ръка по лицето, след  което двамата биват разтървани. С тези си действия Г. и Ш. грубо нарушават общоприетите норми за поведение на обществено място и будят възмущението на  гражданите...”.

Нарушителят  Г.И.Г., дава обяснения, с които по съшество признава за истина описаното в съставения акт, не оспорва фактическата обстановка.

Нарушителят Г.И.Ш. и също депозира обяснения, с които по същество признава описаното за истина.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на свидетеля – очевидец С. Т., обясненията на нарушителите, Характеристики на нарушителлите, които изнасят именно тази фактическа обстановка, отразена в съставения акт:

На 02.03.2018г. в гр. Разград, около 15,00ч., на ул. „ Цар Асен „ № 10 пред „ Еврофутбол „ Г. среща Ш., с когото имат стара вражда. Г. започва да псува Ш. на майка, при което последният го поваля на земята и му нанася няколко удара с ръце по лицето. Двамата са разтървани от С. Т., който се обажда по телефон във РУМВР – Разград.   

По делото няма данни които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства по делото, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Обясненията на свидетеля и на нарушителите по същество са непротиворечиви, последователни и логични.

По този начин нарушителите са осъществили част от изпълнителните деяния на проявата дребно хулиганство, посочени в чл.1, ал.2 от УБДХ. На публично място, каквото безспорно е улицата, където са се срещнали, двамата се скарали, след което си разменили удари, с което нарушили обществения ред и спокойствие. Нарушителите, на публично място са демонстрирали своето незачитане на общоприетите норми на поведение на обществено място. Проявата  им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя Г.Г.,  съдът отчита, като отегчаващо отговорността обстоятелство времето и мястото на събитието, същият първи е започнал скандала и по този начин е предизвикал ответната реакция на Ш.. Поради тези обстоятелства, наказанието му следва да бъде в по – висок размер от този на Ш.. Относно поведението на Ш., като смекчаващо отговорността обстоятелство е това, че е бил предизвикан с псувните от страна на Г.. Отегчаващи обстоятелства по отношение на двамата нарушители е мастото и времето на извършване на нарушението, както и възрастта им, която предполага по – голяма сдържаност и избягване на прояви от този вид. Деянието макар да не е дотолкова обществено опасно, че да бъде определено като престъпление, то все пак е с не малка степен на обществена опасност на фона на типичните случаи на дребни хулиганства. Нарушителите е демонстрирали пренебрежение към спазване на моралните правила за поведение на обществено място. Поради всичко това съдът намира, че наказанието на нарушителите следва да бъде определено по по - леката алтернатива по чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ, а именно „ глоба „. Съдът като отчете мотивите, подбудите и конкретните действия на нарушителите при осъществяване на деянието, наложи на Г.И.Г.  ЕГН **********, глоба в размер на двеста лева, а на Г.И.Ш. ЕГН **********, глоба в размер на сто лева.  Определянето на наказанието в този вид и размери явно е необходимо за да се постигне поправянето на нарушителите.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: