Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  101                              13.04.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На четиринадесети март                                       Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 22 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Б.А.К. ***-1075-001610/08.12.2017г.  на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, с което на основание чл.179, ал.2 пр.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лв. за нарушение на чл.20, ал.2 от същия закон, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.123, ал.1, т.3, б.в от същия закон и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137е от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, необосновано и не отразява действителните фактически обстоятелства, издадено при съществени процесуални нарушения и нарушения на материалния закон, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. жалбата се поддържа от повереника адв.С., която заявява, че нито едно от нарушенията не е доказано и моли НП да бъде отменено изцяло.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Районна прокуратура- Разград при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 24.11.2017г., петък, св.Р. била спряла с л.а.Фолксваген Поло с рег.№ РР 1181 ВК на знак Стоп на кръстовището между ул.Й.Чобанов и ул.Вл.Василевич в гр.Разград /задния вход на ППМГ „Акад.Н.Обрешков“/ и изчаквала дъщеря си, която била на входа на училището. Междувременно жалбоподателят управлявал мотопеда си Ямаха Минт 50 с рег.№ РР 0385 С по ул.Вл.Василевич в посока към кръстовището, като навлизайки в него и предприемайки маневра завиване надясно, загубил управление върху мотопеда и паднал на пътното платно. Вследствие на падането мотопеда ударил спрелия л.а. на св.Р., в резултат на което била деформирана предна лява врата и долната част на предния ляв калник. Свидетелката се опитала да отвори вратата на не успяла на два пъти, а междувременно жалбоподателят се изправил, подпомогнат от непознат човек и тръгнал с мотопеда си. В същото време св.Р. успяла да отвори вратата си, обадила се на тел.112 и изместила автомобила извън кръстовището, но в близост до станалото ПТП. След получаване на сигнала местопроизшествието било посетено от св.Д.М. и Д.В., които разговаряли със св.Р., а след това установили жаллбоподателя на адреса му и също разговаряли с него. Бил съставен протокол за ПТП, както и АУАН № 1553 от 24.11.2017г. срещу жалбоподателя за нарушения на чл.20, ал.2, на чл.123, ал.3, б.в и на чл.137а от ЗДвП. Въз основа на този акт било издадено и обжалваното НП, в което са отразени обстоятелствата по акта и на жалбоподателя са наложени на основание чл.179, ал.2 пр.1 от ЗДвП глоба в размер на 200 лв. за нарушение на чл.20, ал.2 от същия закон, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.123, ал.1, т.3, б.в от същия закон и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137е от същия закон.

Към преписката са приложени цитираните по-горе писмени документи както и обяснение от С. Р., разписка за връчване и справка за нарушител/водач.     

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт. Разгледана по същество се явява частично основателна и доказана.

Съдът намира, че обжалваното НП и АУАН са издадени от компетентни органи, при спазване на предвидена за тяхното издаване процедура.

С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира, че по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 24.11.2017г. жалбоподателят К. управлявайки МПС- мотопед Ямаха Минт 50 е предизвикал ПТП с л.а.Фолксваген Поло, като извършвайки маневра завой надясно загубил управление върху мотопеда, паднал на пътното платно и вследствие на падането мотопеда ударил спрелия л.а. на св.Р., след което станал и продължил с мотопеда. Жалбоподателят бил установен малко по-късно в дома си, като бил отведен в районното управление, където отишла и св.Р.. Именно там св.Д. и св.В. разговаряли с двамата участника и там бил съставен процесния АУАН. При така установената и от контролните органи фактическа обстановка по несъмнен начин се установява, че действително Д. е нарушил правилата за движение по пътищата досежно настъпилото ПТП- чл.20, ал.2 от ЗДвП /т.1 от НП/. По несъмнен начин се установява, че именно той е предизвикал ПТП, тъй като не е успял да изпълни предприетата маневра завой надясно и избраната от него скорост се явява несъобразена с пътните условия и релефа на пътя- стръмен наклон на спускане е загубил управлението над мотопеда, в резултат на което е паднал и е ударил спрелия на кръстовището л.а., управляван от св.Р..

По този начин същият е осъществил от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.179, ал.2 от ЗДвП предвиждащ, че „Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба в размер 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление“. В случая правилно и законосъобразно е ангажирана отговорността на жалбоподателя, като наложеното наказание е в точно фиксирания от закона размер. Ето защо в тази част НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

Съгласно Чл. 123. от ЗДвП (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:

1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;

2. когато при произшествието са пострадали хора:

а) да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи;

б) (изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г.) да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на Министерството на вътрешните работи;

в) (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., бр. 53 от 2014 г.) до пристигането на органите по буква "б", съобразно необходимостта, да вземе мерки за безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;

г) (изм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., бр. 53 от 2014 г.) да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на органите на Министерството на вътрешните работи, освен ако с него е необходимо да превози до лечебното заведение пострадалите, след което е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;

д) да вземе мерки следите от пътнотранспортното произшествие да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби;

е) (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) да не консумира алкохолни напитки до пристигането на контролните органи;

3. когато при произшествието са причинени само имуществени вреди:

а) да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;

б) (изм. и доп. – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те преместват превозните средства, така че да не възпрепятстват движението и попълват своите данни в двустранен констативен протокол за пътнотранспортното произшествие;

в) ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

В случая от изложената фактическа обстановка в АУАН и НП не се установява К. да е нарушил т.3, б.в от тази разпоредба, тъй като същият реално въобще не е спрял и не е установил последиците от произшествието, още повече не се установяват някакви разногласия между участниците в ПТП, т.е. в случая липсва съставомерно извършено нарушение от страна на К. по цитираната от наказващия орган разпоредба, тъй като липсват съществени елементи от състава на нарушението, за което е ангажирана отговорността му. Ето защо НП в тази част се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено от съда.

Съгласно Чл. 137е от ЗДвП (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди използват защитни каски, като при неизпълнение на това задължение е предвидена санкция в размер на 50лв. съобразно чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП. От доказателствата по делото, а и самият жалбоподател е заявил това, се установява по несъмнен начин, че същият е управлявал мотопеда без защитна каска, а е имал нещо като „шлем“ с ластик. В случая правилно и законосъобразно е ангажирана отговорността на жалбоподателя, като наложеното наказание е в точно фиксирания от закона размер. Ето защо в тази част НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

С оглед на изложеното съдът намира, че обжалваното НП се явява незаконосъобразно и неправилно в частта относно нарушението на чл.123, ал.1, т.3, б.в от ЗДвП и следва да бъде отменено, а в останалата част следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.   

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 17-1075-001610/08.12.2017г.  на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград, В ЧАСТТА, с която на Б.А.К. *** на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушение на чл.123, ал.1, т.3, б.в от същия закон.

ПОТВЪРЖДАВА НП № 17-1075-001610/08.12.2017г.  на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция Разград В ОСТАНАЛАТА ЧАСТ.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: