Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  116                          24.04.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  двадесет и шести март                                           Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 30 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Г.Б.С. *** против наказателно постановление № 37- 0000605/08.12.2017г. на Началник ОО „АА” гр.Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София с което на основание чл.93, ал.1, т.1 от ЗАП му е наложена глоба в размер на 2000 лв. за нарушение на чл.6, ал.1 изр.1 пр.2 от същия закон, в която счита НП за незаконосъобразно и необосновано, издадено при съществено нарушение на процесуалните правила и моли да бъде отменено изцяло. В с.з. защитникът му адв.Х. заявява, че поддържа жалбата на посочените в нея основания, като доразвива наведените доводи в представената писмена защита относно липсата на нарушение и несъставомерност на описаното, поради което моли НП да бъде отменено изцяло.

Въззиваемата страна – ОО “Автомобилна администрация”- Разград към Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” гр.София, в придружителното писмо към преписката заявява становище, че НП е съобразено с материалните и процесуалните правила при издаването му. При редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Районна прокуратура – Разград при редовност в призоваването не се явява представител в с.з., като не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Нарушителят Г.Б.С. *** и е правоспособен водач категории В, ВЕ, АМ, съгласно СУМПС № 2871525417. Същият притежава л.е.Мерцедес Спринтер с рег.№ ***/8+1 места/.

В началото на м.ноември същият имал намерение да пътува за Германия. В тази връзка с него се свързали лицата Д.Б., А.И., И.Т., А.А., Р.О. и З.А., които също имали намерение да пътуват за Германия и познавали С., който и преди бил извършвал такива превози. Всеки от тях се разбрал с жалбоподателя да пътува с неговия автомобил, като за услугата щели да му заплатят между 100 и 120 евро.

На 03.11.2017 г. сутринта около 04 ч. жалбоподателят отишъл с автомобила си на бензиностанция Лукойл гр. Разград, където го чакали посочените по-горе лица. Всички те се качили в автомобила, след което С. потеглил.

Междувременно в ОД МВР- Разград била получена информация, че жалбоподателят С. превозва пътници срещу заплащане, без да има необходимите документи. В тази връзка служители на ОД МВР Разград били изпратени на бул.Априлско въстание до Автогара- Разград, откъдето трябвало да премине автомобила. Към 04.20ч. микробуса на жалбоподателя бил спрян от служители на полицията на бул.Априлско въстание. След установяване на факта, че в автобуса пътуват пътници, било започнато БП № 330 ЗМ- 278/2017г., което било прекратено с постановление за прекратяване на наказателно производство от 10.11.2017г., влязло в сила на 01.12.20017г.

Едновременно с това бил уведомен и ОО АА гр.Разград, като началникът на отдела извикал св. М. /актосъставител/, заедно с колегата му инсп.М. и ги запознал със случая, а именно, че служители на сектор Криминална полиция при ОДМВР- Разград са извършили проверка на л.а. Мерцедес Спринтер, извършващ обществен превоз на шест пътника от РБългария за ФРГермания, за различни градове от жалбоподателя С. Като от спирането в 04.20 ч. до около 09.30 ч. са снели обяснения от пътниците и водача, които били предоставени на началника им, респ. били запознати и те с тях. Срещнали се с водача Б.С., от когото изискали лиценз за извършване на превоз на пътници срещу възнаграждение, но той нямал такъв и не представил. От извършената справка по служебен път в ИА АА гр.София установили, че действително няма издаден такъв лиценз. За това именно нарушение св.М. съставил процесния АУАН.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна в процеса, срещу акт, подлежащ на съдебен контрол.

Разгледана по същество същата се явява неоснователна и недоказана, а НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено от съда. С оглед дадените правомощия съдът извърши цялостна проверка на НП и АУАН, като констатира, че същите са издадени от компетентни органи, при спазване на предвидената процедура. Действително първоначално срещу жалбоподателя са водени както наказателно, така и административнонаказателно производство ва нарушение на принципа non bis in idem, но предвид междувременното прекратяване на наказателното производство с влязло в сила постановление  на Районна прокуратура гр. Разград, съдът намира, че нарушението се явява несъществено.

В тази връзка съдът намира, че не е налице съществено нарушение на процесуалните правила при съставяне на АУАН. Последният е съставен в присъствието на жалбоподателя/нарушител.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата - 03.11.2017 г. жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият е извършвал неправомерно регламентирана дейност, за която държавата е създала множество изисквания- лиценз за извършване на превоз на пътници на територията на РБългария, лиценз за извършване на международен превоз на пътници- лиценз на Общността, разрешение и др., което съставлява нарушение на чл.93, ал.1, т.1 от ЗАвП. В случая жалбоподателят е осъществявал дейност по международен превоз на пътници за собствена сметка без да има качеството „превозвач“ по смисъла на § 1 от ЗАвП. Същият е определил цена на превоза за всеки един от пътниците в размер на 100-120 евро и не може да се говори за т.нар.“споделено пътуване“. От субективна страна жалбоподателят е действал умишлено, съзнавайки, че извършва превоз на пътници, без да има необходимите за това лицензи, разрешения, удостоверения и др., т.е. в нарушение на всички изисквания за осъществяване на „обществен превоз на пътници“.

Съдът намира, че не може да се говори за маловажност на случая по смисъла на чл.28 от ЗАНН предвид характера на самия превоз- международен обществен такъв, който изисква повишено внимание и устойчивост на водачите, отчетност, изисквания към автомобилите и т.н.

Наложеното наказание в случая е в абсолютно определения от закона размер, поради което не може да бъде изменян и се явява справедливо и съответно на извършеното нарушение.  

Ето защо съдът намира, че в случая издаденото НП се явява правилно и законосъобразно, поради което и следва да бъде потвърдено от съда.     

Воден от гореизложеното, съдът

                                            

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП 37- 0000605/08.12.2017г. на Началник ОО „АА” гр.Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София с което на Г.Б.С. *** на основание чл.93, ал.1, т.1 от ЗАП е наложена глоба в размер на 2000 лв. за нарушение на чл.6, ал.1 изр.1 пр.2 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: