Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  103                          13.04.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На четиринадесети март                                            Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 60 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба /възражение/ от К.Ф.И. ***- 1075- 001596/29.11.2017г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция, с което на основание чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 1500лв. за нарушение на чл.139, ал.5 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, като твърди, че липсва нарушение, тъй като е изпълнявал градска линия № 2 с договор с Община- Разград. Навежда доводи за нарушения на процесуалните правила и материалния закон, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. се явява лично, като заявява, че поддържа жалбата си и моли за отмяна на НП.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата.

Районна прокуратура гр.Разград при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и по НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 14.11.2017г. съставен срещу жалбоподателя И. за това, че „на 14.11.2017г. в 10.04ч. в Община Разград на път Търговище- Разград- Кубрат- старо село- /Русе- Тутракан/ пот 2- 49 в посока гр.Кубрат до бившата газстанция управлява автобус Мерцедес Спринтер с рег.№ ***, собственост на Янакиев Транс ЕООД, като се движи по републиканската пътна мрежа без заплатена винетна такса за съответната категория превозно средство, което управлява, определена в закона за пътищата, с което виновно е нарушил чл.139, ал.5 от ЗДвП“. Обстоятелствата по акта са отразени и в самото НП, поради което на И. е наложена глоба в размер на 1500 лв. на основание чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП.

Към преписката освен АУАН и НП, са приложени възражение от С. Я. П- управител на Янакиев транс ЕООД, маршрутно разписание на основна градска линия № 2 /сп.Биовет/Балканфарма- сп.ж.п.гара/, писмо от Община Разград, писма до С.Я. и К.И., мотивирана резолюция по чл.52, ал.4 от ЗАНН, писмо до ОПУ- Разград, писмо от ОПУ- Разград, километрично описание на РПМ на територията на ОПУ- Разград, справка за нарушител/водач.

От разпита на актосъставителя Й. се установява, че имали специализирана пол.операция за винетни стикери през м.ноември 2017г.. били спрели на гаровия път посока гр.Кубрат, преди с.Стражец до бензиностанцията. Спрял за проверка автобус, който превозвал работници. Автобусът бил от по-малките, но не си спомня дали автобусът е имал номер за градска линия. Свидетелят констатирал, че автобуса няма валиден винетен стикер, тъй като пътя по който карал бил от републиканската пътна мрежа /РПМ/ и трябвало да има винетна. Водачът му заявил, че не знаел, че там трябва да има винетна, защото автобуса бил градски.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

Съдът констатира, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи при спазване на предвидената за това процедура. От събраните по делото писмени и гласни доказателства обаче съдът намира, че липсва нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП извършено от жалбоподателя.

От доказателствата безспорно се установява, че на инкриминираната дата- 14.11.2017г. жалбоподателят е управлявал автобус по редовна градска линия № 2 по сключен Договор за това между Община гр.Разград и Янакиев транс ЕООД гр.Разград, като гаровата промишлена зона е част от урбанизираната територия на Разград по действащия градоустройствен план. В тази връзка съдът намира, че в случая изпълнявайки редовна градска линия № 2- сп.Биовет/Балканфарма- сп.ж.п.гара, жалбоподателят не следва да заплаща такса за ползване на пътната инфраструктура /винетна такса/. Съгласно изричната забележка в Приложение 2 към Решение № 945 от 01.12.2004г. на МС Забележка. Такса за ползване на пътна инфраструктура (винетна такса) не се заплаща за всички участъци от републиканските пътища, попадащи в границите на урбанизираните територии, трайно обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така за обходните и околовръстните пътища.

От представената справка от Община Разград по несъмнен начин се установява, че гарова промишлена зона- ж.п.гара е част от урбанизираната територия на гр.Разград и следователно и за всички участъци от пътя, попадащи респ.водещи до там не следва да се заплаща винетна такса, още повече пък за автобус, изпълняващ редовна градска линия.  

 Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.      

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 17- 1075- 001596/29.11.2017г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция, с което на К.Ф.И. *** на основание чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 1500лв. за нарушение на чл.139, ал.5 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: