РЕШЕНИЕ

 

122                                    20.04.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесет и седми март                       две хиляди и осемнадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №91 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.М.Р. *** срещу Наказателно постановление  №17-1075-001567 от 30.11.2017г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.4, т.7 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 50 лв  и на основание чл.185   от ЗДвП за нарушение на чл. 186, ал.7  от същия закон му е наложена глоба от 20 лв.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.

В съдебното заседание  жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.    

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява само частично основателна.

С обжалваното   Наказателно постановление №17-1075-001567 от 30.11.2017г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция на жалбоподателя И.Р. на основание чл.183, ал.4, т.7 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 50 лв и на основание чл.185   от ЗДвП за нарушение на чл. 186, ал.7  от същия закон му е наложена глоба от 20 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение Г640146/25.11.2017г. от мл. автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 25.11.2017г. около 14.00 часа в гр. Разград на бул. Априлско въстание пред фирма «Златекс», посока «Биовет», жалбоподателят управлявал лек автомобил «Ауди А4» с рег. №****, негова собственост без поставен обезопасителен колан, с който е оборудван автомобила. Установило се също, че управлява автомобила с наложено наказание глоба, която не е заплатена в срока за доброволно плащане и била наложена с фишсер.№С/967787 от 30.11.2015г., М/69868 от 10.02.2017г.  В НП се сочи, че жалбоподателят като водач на МПС от категории М1, М2, М3 и N1, N2 и N3, когато е в движение, не използвал обезопасителен колан, с който МПС е оборудвано и така нарушил чл.137а, ал.1 от ЗДвП /първо нарушение/ и управлявал МПС с наложено наказание глоба с фиш, незаплатена в срока за доброволно плащане, с което нарушил чл.186, ал.7 от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Р. Е./актосъставителя/, който потвърждава обстоятелствата отразени в акта. Сочи, че при спирането на жалбоподателя забелязал, че управлява автомобила без колан. При направена справка установил, че жалбоподателят има наложени глоби с фишове, които глоби не били платени в срока за доброволно плащане.   Всъщност обстоятелствата по акта не се оспорват и съдът намира, че показанията на актосъставителя следва изцяло да се кредитират. Приложено е копие от фиш, с който е наложена глоба. При това съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани, като се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление е законосъобразно в своята първа част – относно първото вменено на жалбоподателя нарушение. Първото вменено  на  жалбоподателя нарушение се състои в това, че е управлявал МПС без да използва обезопасителен колан. Това обстоятелство съдът намира за безспорно установено, с оглед данните по делото, поради което и приема, че от обективна страна жалбоподателят е нарушил чл.137а, ал.1 от ЗДвП. От субективна страна според съда жалбоподателят е действал умишлено – явно съзнателно не е прибегнал до използване на обезопасителен колан. При това правилно жалбоподателят е санкциониран на основание чл. 183, ал.4, т.7 пр.1  от ЗДвП, като наложеното му наказание е в абсолютно определения законов размер за това нарушение. Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление в тази му част е правилно и следва да бъде потвърдено в тази му част.

Второто нарушение вменено на жалбоподателя се състои в това, че жалбоподателят е управлявал МПС с наложено наказание глоба с фиш, незаплатена в срока за доброволно плащане. В тази част НП се явява незаконосъобразно. Посоченият като нарушен чл.186, ал.7 от ЗДвП не съдържа задължение насочено към жалбоподателя, че да се прави извод за нарушение на същия текст. Според текста издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител. Този текст сочи последици от неплащане, но не регламентира правило за поведение, с което жалбоподателят да не се е съобразил. Ето защо съдът намира, че в тази му част НП следва да бъде отменено, тъй като жалбоподателят не е изръшил визираното в тази част нарушение.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №17-1075-001567 от 30.11.2017г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция само в частта, с която на жалбоподателя И.М.Р. *** на основание чл.185   от ЗДвП за нарушение на чл. 186, ал.7  от същия закон му е наложена глоба от 20 лв.   

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №17-1075-001567 от 30.11.2017г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция в останалата му част, с която на жалбоподателя И.М.Р. *** на основание чл.183, ал.4, т.7 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 50.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: