П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                          гр. Разград

Разградският районен съд                                       наказателен състав

На осемнадесети април                                                       2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Я.

                                                                          М.Й.

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 144 по описа за 2018 година

 На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, чрез защитника си адв. З.  Ч., явява се лично и със защитниците си от досъдебното производство адв. З.Ч. и адв. Ж.Ч.. Другия упълномощен защитник адв. С.М.П. призован, не се явява.

ПОСТРАДАЛИЯТ Н.А. А., редовно призован, явява се лично и с повереник адв. Р. М., редовно упълномощен и приет от съда от днес.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. М.: Няма пречки, да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. З. Ч.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. Ж. Ч.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на РСРз съгласно правилата за местна и родова подсъдност и по-конкретно чл. 35 и чл. 36 от НПК. Липсват основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Считам, че на ДП не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия и пострадалия. Към настоящият момент не са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила. Считам, че няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличане на резервен съдия или заседател, за назначаване на други защитници, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебно следствени действия по делегация. Спрямо подсъдимия е взета мярка за неотклонение „подписка“ и считам, че няма основание за изменение на същата към момента. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Считам, че делото следва да се насрочи в съдебно заседание в сроковете по чл. 252, ал. 2 с призоваване на свидетелите по списъка приложен към обвинителния акт. Считам, че гражданския иск е процесуално допустим.

АДВ. М.: Поддържам депозираната молба за предявяване на гражданския иск и конституиране на пострадалия като граждански ищец и частен обвинител. По въпросите по чл. 248 прокурора ги маркира изчерпателно, в същия смисъл е и нашето мнение. Дали е подсъдно делото на РСРз - да. Има ли основания за прекратяване или спиране на наказателното производство – няма такова. Допуснати ли са отстраними съществени нарушения на правилата - няма такива. И в този смисъл, както е становището на РРП е и нашето и по останалите пунктове. Поддържаме гражданския иск за сумата 1805 лв. с лихвата от датата на извършването на деянието, претендираме и разноски по делото, направени в тази фаза на процеса. Желаем да конституирате пострадалия като граждански ищец и частен обвинител.

 АДВ. Ж. Ч.:  По чл. 248 делото е подсъдно на РСРз. Няма основания за прекратяване или спиране на производството. Не са допуснати нарушения на ДП. Желаем делото да продължи със споразумение. Говорили сме с пострадалия, имаме запис на заповед с обезпечаването на вземането. Моля да ни дадете възможност да обсъдим параметрите на споразумението с държавното обвинение. Желаем делото да протече със споразумение. С пострадалият се разбрахме, че ще се направи запис на заповед за дължимата сума и разноските на колегата и лихвата, за период от време подсъдимия да ги изплати, да служи като обезщетение, сумата по обвинителния акт и разноските, тъй като се иска и съгласието на пострадалия. Моля за възможност да обсъдим и този вариант. Относно доказателствата не желаем да се събират. Относно призоваването на свидетели се отказваме, на този етап. Няма пречки граждански иск е подаден в срок и подсъдимия го признава и няма пречка да се конституира пострадалия и да се приеме гражданския иск.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да ни дадете възможност, да договорим параметрите на споразумението, ако подсъдимия обезпечи вземането на пострадалия, и пострадалия заяви, че е съгласен.

 АДВ. М: Действително изразиха готовност в рамките на 3 месеца да заплатят сумите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Ще заплатя сумите до 3 месеца. В момента нямам възможност да ги платя. Работя в гр. София.

 СЪДЪТ намира, че с оглед повдиганото спрямо подсъдимия С.  Д.Г. обвинение за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК, настоящото общ характер дело е родово и местно подсъдно именно на РСРз. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не е допуснато на ДП остранимо съществено нарушение на процесуалните правила довело до ограничаване правата на подсъдимия, пострадалия, както и на защитниците на подсъдимия. Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. На този етап няма основания за изменение на взетата спрямо подсъдимия Г. мярка за неотклонение „подписка“. Липсват искания за събиране на нови доказателства. В срок е депозирана молба от пострадалия Н.А. А., с която е предявил гражданския иск срещу подсъдимия С.Г. за сумата от 1805.00 лева, представляваща причинени имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното изплащане на сумата, както и направите по делото разноски, представляващи адвокатски хонорар. Молбата се поддържа и в днешното разпоредително заседание с искане за конституиране като граждански ищец и частен обвинител. Съдът намира, че така депозираните искания са допустими, т.к. молбата за граждански ищец, както и молбата за частен обвинител са депозирани в сроковете и по реда предвидени в НПК. Ето защо, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА за съвместно разглеждане в настоящия наказателен процес предявения от Н. А. *** граждански иск срещу С.  Д.Г. от с. Н., ЕГН **********, граждански иск за сумата от 1805.00 лева, като обезщетение за причинените от деянието имуществени вреди, ведно с законната лихва от датата на извършване на деянието до окончателното заплащане на сумата, както и направените по делото разноски.

 КОНСТИТУИРА Н.А. А. като граждански ищец и частен обвинител в процеса.

С ОГЛЕД становището на защитата, прокурора и повереника на гражданския ищец и частен обвинител за обсъждане параметри по споразумение, съдът дава почивка до 11:00 часа.

СЛЕД дадената почивка в 11:00 часа заседанието продължи в присъствието на прокурора, гражданския ищец и частен обвинител Н. А., неговия повереник адв. Р. М., подсъдимия С.Г. и защитниците му адв. З. Ч. и адв. Ж. Ч..

ПРОКУРОРЪТ: Сключихме споразумение с подсъдимия и защитниците му, представям същото. Предлагам производството да продължи по реда на гл. 29 от НПК.

АДВ. МАРИНОВ: Считам, че може делото да приключи по реда на гл. 29 от НПК със споразумение, и моля да одобрите постигнатото споразумение.

ГРАЖДАНСКИЯ ИЩЕЦ и ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ: Н. А.: Съгласен съм делото да приключи със споразумение.

АДВ. Ж. Ч.: Сключили сме споразумение с обвинението, моля да го одобрите.

АДВ. З. Ч.: Поддържам казаното на колегата.

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОДЪЛЖАВА производството по реда на гл. 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

С.Д.Г., роден на ***г. в **, български гражданин, с начално образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран по право от 16.02.2016 г./, живущ ***, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получих препис от обвинителния акт.

ПРОКУРОРЪТ: Сключихме споразумение с подсъдимия и защитниците му, със съгласието на гражданския ищец и частен обвинител, представям същото и предлагам производството да продължи по реда на гл. 29 от НПК. Представям и копие от подписаната запис на заповед от обвиняемият в полза на пострадалия А..

АДВ. М.: Налице се условията за сключване на споразумение, а именно, че преди сключване на същото, като обезпечение на вземането е подписаната запис на заповед в полза на доверителят ми. Даден е срок за изплащане  и репатриране на вредите причинени с престъплението. Считам, че може делото да приключи по реда на гл. 29 от НПК със споразумение, и моля да одобрите постигнатото споразумение. Наказанието е адекватно на извършеното деянието и е фиксирана една условна присъда с изпитателен срок в средния размер. С това наказание ще бъдат постигнати целите на закона.

ГРАЖДАНСКИЯ ИЩЕЦ и ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ: Н. А.: Съжалявам подсъдимият. Той има четири деца. Съгласен съм с подписаната в моя полза запис на заповед, и съм съгласен подсъдимия да сключи споразумение с прокуратурата.

АДВ. Ж. Ч.: Сключили сме споразумение с обвинението. Моля да го одобрите и със съгласието на граждански ищец и частен обвинител. Предлагаме и запис на заповед. Моля да го одобрите споразумението.

 АДВ. З. Ч.: Поддържам казаното на колегата. Моля, да одобрите  споразумението.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен и съжалявам за постъпката си. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 18.04.2018г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 144/2018г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград, гражданския ищец и частен обвинител Н.А. А. и повереника му адв. Р. М., адв. З.Ч. и  адв. Ж.Ч.- защитници на подсъдимия С.Д.Г., по силата на което:

І. С.   Д.   Г.,   ЕГН   **********,    роден   в   гр. ** на  *** г., български гражданин, с начално образование, женен,  безработен,  неосъждан,   живущ ***,  СЕ  ПРИЗНАВА ЗА   ВИНОВЕН   за това, че: на 28.08.2017 г., в   с.  Веселина, общ.   Лозница,  обл.    Разград,   отнел    чужди    движими   вещи    пари в размер на 1 805,00лева от владението на

Н.А. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл.198, ал.1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.198, ал.1 НК при условията на чл.55, ал.1, т.1 НК на подсъдимият С.Д.Г. да бъде наложено НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ДВЕ ГОДИНИ, като на основание чл.66, ал.1 НК изпълнението на така определеното наказание се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимият Г. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Харманли по местоживеенето му.

ІII. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и причинените с него имуществените вреди са обезпечени с запис на заповед от дата 18.04.2018 г. с която обвиняемият С.Д.Г. се задължава да заплати на пострадалия Н.А. А. сумата от 2205.00 лева в срок до 30.07.2018 година.

IV. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

V. Подсъдимият С.Д.Г. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

VI. Гражданският ищец и частен обвинител Н.А. А. представляван от повереника си адв. Р. М. от АК Сливен декларират, че са съгласни с така постигнатото споразумение и обезпечаване на имуществените вреди.

 

                                                           МЛ. ПРОКУРОР:

                                                                                                   /Д.Недкова/

 

      ГРАЖДАНСКИЯ ИЩЕЦ И ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ:

                                                                                                    /Н. А./

 

 

       ПОВЕРЕНИК:

                             /адв. Р. М./               

 

 

ЗАЩИТНИЦИ: 1.                                          2.         

                     /адв. З.Ч./            /адв. Ж. Ч./

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                       /С.Г./    

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                             О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград, гражданския ищец и частен обвинител Н.А. А. и повереника му адв. Р. М., адв. З.Ч. и  адв. Ж.Ч. - защитници на подсъдимия С.Д.Г. споразумение съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ С.Д.Г., роден на ***г. в гр.**, български гражданин, с начално образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран по право от 16.02.2016 г./, живущ ***, ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН в това, че на 28.08.2017г., в с.Веселина, общ.Лозница, обл. Разград, отнел чужди движими вещи — пари в размер на 1 805,00лева от владението на Н.А. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл.198, ал.1 НК, като му НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно: „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок за ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимият Г. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Харманли по местоживеенето му.

Причинените с престъплението имуществените вреди са обезпечени със запис на заповед от дата 18.04.2018 г. с която подсъдимия С.Д.Г. се задължава да заплати на пострадалия Н.А. А. сумата от 2205.00 лева в срок до 30.07.2018 година.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 144/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11:23 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                              2.