П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На осемнадесети април                                                                  2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Я.

                                                                          М.Й.

 

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 178 по описа за 2018 година

 На именното повикване в 13.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, явява се лично и със защитник адв. М. П. преупълномощена от адв. Р. К. от днес.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. M=: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

 ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на РСРз съгласно правилата за родовата и местна подсъдност. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Считам, че на ДП не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Тъй като междувременно сключихме споразумение с обвиняемия и неговия защитник считам, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на гл. 29, правя такова предложение. Не се налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия, съдебен заседател, назначаването на друг защитник, на вещо лице, преводач или тълковник, и за извършването на съдебни следствени действия по делегация. Спрямо подсъдимия е взета мярка за неотклонение „подписка“ и към момента считам, че няма основание да се иска изменението й. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Считам, че делото следва да продължи по реда на гл. 29 НПК.

 АДВ. П.: Считам, че с оглед правилата на местната  и родова подсъдност делото е подсъдно на РСРз. Не са налице основания за прекратяване или спиране на делото. Не са налице съществени процесуални нарушения допуснати на ДП, които да са ограничили правата на подзащитния ми. Няма пострадали на които да са нарушени правата в хода на производството. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, за назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и за извършването на следствени действия по делегация. Съгласна съм с прокурора, че взетата по отношения на подзащитния ми мярка за неотклонение „подписка“ не следва да бъде отменена или изменена към настоящия етап. Нямаме искания за събиране на други доказателства. Предвид обстоятелството, че сме постигнали споразумение с прокуратурата за решаване на делото, считам че същото следва да продължи по реда на гл. 29 НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с казаното от защитника ми. Желая да сключа споразумение с РРП и делото да приключи с такова.

СЪДЪТ след като съобрази, че внесения обвинителен акт срещу подсъдимия Б.О. за престъпление по чл. 316, вр. с чл. 308, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК, то делото се явява родово и место подсъдно, именно на РСРз.

Липсват основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Както и на досъдебното производство не са допуснати остраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемия.

Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на служебен защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и за  извършване на процесуално следствени действия по делегация.

С оглед становището на страните липсват основания за изменение на взетата спрямо подсъдимия О. мярка за неотклонение „подписка“, а така също и няма искания за събиране на нови доказателства.

По делото няма пострадал и респективно няма депозирани молби за конституиране като граждански ищци и частни обвинители.

С ОГЛЕД изявлението на прокурора, защитника и самия подсъдим, че междувременно са сключили споразумение, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОДЪЛЖАВА ПРОИЗВОДСТВОТО по реда на гл. 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Б.К.О., роден на ***г***, български гражданин, с начално образование, съжителстващ на семейни начала, безработен, осъждан, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното с подсъдимия и защитника му споразумение, считам че не противоречи на закона и морала, и моля да го одобрите. Споразумението сме сключили при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“, като сме определили наказание „пробация“, което считам за справедливо отговарящо на целите на чл. 36 от НК. Смятам, че ще въздейства поправително и превъзпитателно на подсъдимия.

АДВ. П.: Постигнахме споразумение, което моля да одобрите. Считам, че същото не противоречи на закона и морала, предвид обстоятелството, че престъплението за което е обвинен подзащитния ми не фигурира в ал. 2 на чл. 381 което забранява сключване на споразумение за определени престъпления. Освен това не са налице щети, които да бъдат възстановявани. Наказанието определено със споразумението считам, че съответства на целите на чл. 36 НК, т.к. следва да се има предвид не само относително невисоката степен на обществена опасност на деянието, но   и обстоятелството, че от неговото извършване до настоящия момент са минали 10 години без два месеца, и толкова остава и до изтичане на абсолютната давност за погасяване на наказателното  преследване за престъплението. Така, че дори и условно осъждане на наказание „лишаване от свобода“ би се явило несъразмерно тежко с оглед на тази факти и обстоятелства. Моля с оглед на това да одобрите споразумението.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

        Днес, 18.04.2018г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 178/2018г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адвокат М. П.- упълномощен защитник на подсъдимия Б.К.О., по силата на което:

І.Подсъдимият Б.К.О., ЕГН**********,*** на ***г., български гражданин, с начално образование, неженен, безработен, осъждан, живущ ***2,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че на 30.06.2008г., в гр.Разград, съзнателно се е ползвал пред Н.З.Н.- служител на Сектор „Пътна полиция” при ОД МВР- гр.Разград, от неистински официален документ за завършено образование– Свидетелство за завършено основно образование,  № 1782/16.04.2003г., на който е придаден вид, че е издадено от   СОУ „Христо Ботев”- гр.Разград и удостоверява, че е завършил осми клас през 1992г.,  като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност- престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК на подсъдимия  Б.К.О. да бъде наложено при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“б“  НК НАКАЗАНИЕ „ПРОБАЦИЯ“, включващо по вид и срок следните пробационни мерки:

а/ на основание чл. 42б, ал.1 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.1 вр. ал.1 НК – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА с явяване и подписване пред съответния пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично и

б/ на основание чл. 42б, ал.2 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.2 вр. ал.1 НК – задължителни периодични срещи с пробационен служител в пробационната служба по настоящ адрес за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

ІІІ. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени имуществени вреди.

ІV.Направените по делото разноски в размер на 117,28лева на основание чл.189, ал.3 НПК се възлагат на подсъдимия  Б.К.О. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОД МВР- гр.Разград.

VІ. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІ. Подсъдимият Б.К.О. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

 

                                                           МЛ. ПРОКУРОР:

                                                                                                   /Д.Недкова/

       

 

 ЗАЩИТНИК:  

                     /адв. М.M= /  

 

 

 

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                                        /Б.О./    

 

 

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                             О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград, адв. Милена M= - защитник на подсъдимия Б.К.О. споразумение съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Б.К.О., роден на ***г***, български гражданин, с начално образование, съжителстващ на семейни начала, безработен, осъждан, ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН в това, че на 30.06.2008г., в гр.Разград, съзнателно се е ползвал пред Н.З.Н.- служител на Сектор „Пътна полиция” при ОД МВР- гр.Разград, от неистински официален документ за завършено образование – Свидетелство за завършено основно образование, № 1782/16.04.2003г., на който е придаден вид, че е издадено от   СОУ „Христо Ботев”- гр.Разград и удостоверява, че е завършил осми клас през 1992г., като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК, като му НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, а именно: „ПРОБАЦИЯ“, включваща по вид и срок следните пробационни мерки:

а/ на основание чл. 42б, ал.1 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.1 вр. ал.1 НК – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА с явяване и подписване пред съответния пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично и

б/ на основание чл. 42б, ал.2 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.2 вр. ал.1 НК – задължителни периодични срещи с пробационен служител в пробационната служба по настоящ адрес за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА подсъдимия Б.К.О. да заплати по сметка на ОД МВР- гр.Разград за разноски на досъдебното производство сумата в размер на 117,28 лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 178/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13:47 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                              2.