П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд           наказателен                 състав

На        шестнадесети   април                                             2018 година

В публично заседание  в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ  ИВАНОВА

                         

                                                                   

Секретар:   Живка Ранкова

Прокурор: ДЕСИМИРА  НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ   дело №   263     по описа за 2018 година

На именното повикване в    9.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП  прокурор  Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ  явява се лично и със защитник адв.К., упълномощен от ДП.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.К.: Да се даде ход на делото.

Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава 29 НПК.

Докладва постъпилото споразумение,  касаещо ДП 39/2017г. по описа на ОСлО - ОП Разград.

СНЕМА самоличността на подсъдимият.

К.П.Г., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, осъждан, постоянен адрес:***

           ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Считам, че не противоречи на закона и морала, моля да го одобрите.

         АДВ. К.:  Поддържаме споразумението, подписали сме го доброволно, считаме, че не противоречи на закона и на морала и моля да го одобрите.

           ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

            Съдът   намира,  че следва да бъде предложено на страните да направят промени досежно определените наказания за извършеното от подс. Г. престъпление по чл.159б ал.2 вр. ал.1 вр. чл.159а ал.2 т.1 и т. 6 вр. ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК, тъй като счита, че наложеното наказание „лишаване от свобода“  в размер на 2 години и 6 месеца, както и наложената „глоба“ в размер на 500 лв. са крайно занижени и не съответстват на обществената опасност както на деянието, така и на дееца.  Предвиденото в закона наказание за това престъпление е „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години и глоба от 20 000 до 50 000 лева.    В случая с оглед  доказателствата, събрани на ДП, съдът намира, че както лишаването от свобода, дори и определено при условията на чл. 55 ал.1 т.1 от НК следва да бъде ориентирано в рамките между 3 и 4 години, а глобата съответно между 5000 и 10 000 лева. В тази връзка съдът предлага на страните да обсъдят промени в този смисъл.

         АДВ.К.: Правя предложение за допускане изменение в частта на наказанието, а именно подзащитния ми е съгласен да изтърпи наказание 3 години лишаване от свобода, както и наказанието глоба да бъде в размер на 5000 лева.

         ПРОКУРОРЪТ: Съгласна съм с така направеното предложение.

          ПОДСЪДИМИЯТ К.Г.: Съгласен съм с казаното от адвоката ми и с направеното предложение от съда, а именно наказанието „лишаване от свобода“ да бъде за срок от три години и 5000 лева глоба.

С оглед  направеното изменение и съгласието от страна на страните, съдът на осн. чл. 382 ал.6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

 

Днес, 16.04.2018г., в гр.Разград, на основание чл.381 НПК, се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по Досъдебно производство №39/2017г. по описа на ОСлО-ОП- Разград, вх.№ 1449/2017г. по описа на РП- гр.Разград, между Десимира Недкова- мл.прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв.Р.К. ***- упълномощен защитник на обвиняемия К.П.Г., по силата на което:

I.   Обвиняемият К.П.Г., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, осъждан, постоянен адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че в периода от неустановена дата през месец август 2017г. до 29.09.2017г., в гр.Разград и гр.Варна, Република България, в Република Румъния и в гр.Лондон, Великобритания, в условията на продължавано престъпление, чрез обещаване, даване и получаване на облаги- парични средства, набирал и транспортирал лице, ненавършило 18 години- К.Б. А.- на 16 години, от гр.Разград, и го превел през границата на страната, с цел да бъде използвано за развратни действия, независимо от съгласието му- престъпление по чл.159б, ал.2 вр. ал.1 вр. чл.159а, ал.2, т.1 и т.6 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 НК.

II.   Страните се съгласяват за извършеното престъпление по чл.159б, ал.2 вр. ал.1 вр. чл.159а, ал.2, т.1 и т.6 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 НК на обвиняемия К.П.Г. да бъде наложено наказание, при условията на чл.55, ал.1, т.1 НК, а именно:

1.  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок  ТРИ ГОДИНИ, което на основание чл.57, ал.1, т.З ЗИНЗС следва да бъде изтърпяно при общ режим и

2.    „ГЛОБА“ в размер на 5000 /пет хиляди/ лева.

Ш.На основание чл.59, ал.1, т.1 НК при изпълнение на наказанието лишаване от свобода следва да се приспадне времето, през което обв.Г. е бил задържан на 06.11.2017 г. със Заповед per. № 1873 зз- 89/17г. на РУ МВР-гр.Разград за срок до 24 часа, с Постановление на РРП от 07.11.2017г. по чл.64, ал.2 НПК и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с Определение по ЧНД №909/2017г. на РРС от 10.11.2017г., поствърдено с Определение по ВЧНД №391/2017г. на РОС, влязло в сила на 14.11.2017г.

IV.  Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и причинените с него имуществени вреди са възстановени.

V.     Направените по делото разноски в размер на 483,78лева се възлагат на обвиняемия Г. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОД МВР- гр.Разград.

VI.    Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

              Обв. К.П.Г. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ПРОКУРОР:

                    /Д.Недкова/

 

ЗАЩИТНИК:

                      /адв.Р.К./

 

ПОДСЪДИМ:

                      /Кр.Г./

 

 

 

         Съдът след като   съобрази, че така депозираното споразумение не противоречи на закона и морала

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА  постигнатото между подс. К.П.Г., представляван от защитника си адв. Р.К. ***, представлявана от прокурор Д.Недкова  споразумение, съгласно което:

           ПОДСЪДИМИЯТ К.П.Г., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, осъждан, постоянен адрес:***   СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че в периода от неустановена дата през месец август 2017г. до 29.09.2017г., в гр.Разград и гр.Варна, Република България, в Република Румъния и в гр.Лондон, Великобритания, в условията на продължавано престъпление, чрез обещаване, даване и получаване на облаги- парични средства, набирал и транспортирал лице, ненавършило 18 години- К.Б.А.- на 16 години, от гр.Разград, и го превел през границата на страната, с цел да бъде използвано за развратни действия, независимо от съгласието му- престъпление по чл.159б, ал.2 вр. ал.1 вр. чл.159а, ал.2, т.1 и т.6 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 НК,   като  му налага наказание  при условията на чл.55, ал.1, т.1 НК, а именно:

-                           - „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ТРИ ГОДИНИ, което на основание чл.57, ал.1, т.З ЗИНЗС следва да бъде изтърпяно при общ режим и

-                             - „ГЛОБА“ в размер на 5 000 /пет хиляди/ лева.

На основание чл.59, ал.1, т.1 НК ПРИСПАДА времето през което подс. К.Г. е бил задържан с мярка „Задържане под стража“, считано от 06.11.2017 г.

ОСЪЖДА подс. К.Г.  да заплати по сметка на ОД МВР Разград за разноски по делото сумата от 483.78 /четиристотин осемдесет и три лв. 78 ст./ лева.

Прекратява производството  по нохд 263/2018 г. по описа на РС Разград.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     9.47 ч.

          ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                       

СЕКРЕТАР:                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: