МОТИВИ към Решение № 140/10.04.2018г.

по АНД №184/2018г. на РС – Разград

Постъпило е Постановление от РП Разград, с което се предлага обвиняемият Р.Н.Р. ЕГН **********, да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на адм. наказание по реда на чл.78а от НК за това, че на 23.02.2018 г. в с. Езерче общ. Цар Калоян, управлявал моторно превозно средство - тип АТВ „Сузуки Озарк 250“, с номер на рама - JSAAJ51A172105130, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл. 140 от Закона за движението по пътищата и НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345, ал. 2, във вр. с ал. 1 НК.

В с.з. обвиняемият, редовно призован, се явява лично. Не оспорва от фактическа и правна страна описаното в Постановлението на РРП, моли за минимално наказание.

За РП Разград се явява Прокурор С. Монева, която поддържа внесеното предложение, моли за минимално наказание.  

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обв. Р.Н.Р. е неправоспособен водач на МПС и не притежава СУМПС.

На 14.01.2017 г. в гр. Пловдив обв. Р. Р. си закупил четириколесно МПС - тип АТВ „Сузуки Озарк 250“, с номер на рама - JSAAJ51A172105130, което до настоящия момент той не регистрирал в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - гр. Разград.

Ha 23.02.2018 г., около 14,50 часа, обв. Р. Р. се движел с горепосоченото АТВ по улица „Освобождение“ в с. Езерче, обл. Разград. Тогава бил спрян за проверка от св. М. В. Е. - служител в РУ на МВР - Разград, който заедно с колегата си св. Ж. Хр. Сл. провеждали специализирана полицейска операция, свързана с предотвратяване и установяване на нарушения на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/.

След проверка на личната карта на водача полицейските служители установили самоличността му и това бил именно обв. Р. Р.. Последният заявил, че не притежава СУМПС.

Свидетелите извършили проверка и установили, че моторно превозно средство - тип АТВ „Сузуки Озарк 250“, с номер на рама - JSAAJ51A172105130 не е регистриран по надлежния ред в Р. България.

За констатираните нарушения свид. М. Е. съставил на обв. Р. Р. АУАН с бл. № 869440/23.02.2018г.

Обвиняемият Р. е неосъждан.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на доказателствата събрани в хода на съдебното следствие, както и от писмените доказателства, находящи се в досъдебното производство: Справка за съдимост, Характеристична справка, Декларация, АУАН с бл. № 869440/23.02.2018г., Справка нарушител за региона в ИС на КАТ – Разград,  от показанията на свидетелите Ж. С. и М. Е., Протокол за оглед на местопроизшествие,  Договор за покупко – продажба на МПС, справка № 330р-4771/26.02.2018г. от сектор ПП при ОДМВР-Разград и самопризнанието на обв. Р..

При така изложената фактическа обстановка, съдът счете, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал.1 от НК.

От обективна страна, изпълнителното деяние на горепосоченото престъпление е осъществено от обвиняемия, защото на инкриминираната дата, време и място той управлявал МПС - тип АТВ „Сузуки Озарк 250“, с номер на рама - JSAAJ51A172105130, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл. 140 от Закона за движението по пътищата и НАРЕДБА № 1-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от министъра на вътрешните работи.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, по пътищата отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер поставени на определените за това места, а съгласно ал. 2 на същия член - условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи, съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на отбраната, именно горепосочената Наредба I- 45/24.03.2000 г.

Престъплението по чл. 345, ал. 2 от НК е формално и за съставомерността му не е необходимо настъпването на други последици извън осъществяването на самото изпълнително деяние.

От субективна страна обвиняемият е извършил деянието умишлено, при форма на вината пряк умисъл. Същият е съзнавал всички обективни признаци от състава на престъплението - че управлява /привежда в движение/ МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, т. е. той е съзнавал общественоопасния характер на поведението си, предвиждал е общественоопасните последици от деянието си /изразяващи се в самото му осъществяване/ и е искал настъпването им.

За престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал.1 от НК, законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Видно от справката за съдимост на обв. Р., същият е неосъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Съдът като съобрази тежестта на деянието, мотивите и подбудите за извършването му, добрите характеристични данни на подсъдимия, определи минимален размер на наказанието „ Глоба „ – 1000,00лв. Съдът счита, че така определеното по размер наказание е достатъчно да изпълни функциите си визирани в чл.36 от НК, с оглед личността на подсъдимия.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: