Мотиви към Решение  №160/23.04.2018г., постановено по НАХД №210/2018г. по описа на Разградския районен съд .

 

                  Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия Р.Р.Д. ***, за това, че на 16.03.2018 г. в с. Ясеновец, обл. Разград, си служи с контролни знаци - 2 бр. регистрационни табели с № *** поставени на лек автомобил “Опел Астра” с № на рама ***, издадени за друго МПС- лек автомобил „Опел Астра“ с № на рама *** - престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК. С постановлението се предлага обвиняемия да бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като му бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемия заявява, че се признава за виновен и съжалява за деянието си, но не дава обяснения по делото.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият Р.Р.Д.   е роден на ***г. в гр. Плевен. Живее в с. Ясеновец, обл. Разград. Не е осъждан.

Обвиняемият Р.Р.Д. е неправоспособен водач на МПС и не притежава СУМПС. В началото на 2017 г. обв. Р. Д. си закупил лек автомобил „Опел Астра“ с № на рама ***, който регистрирал в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР- Разград. Били му предоставени регистрационни табели с номера ***, съответно монтирани на МПС. На 14.11.2017 г. регистрацията на автомобила била служебно прекратена на основание чл. 143, ал. 10 от ЗДвП, понеже било получено уведомление от Гаранционния фонд, че за МПС не е платена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Обв. Р. Д. продал този автомобил за скраб, тъй като бил повреден, но демонтирал регистрационните табели и ги оставил за себе си.

Понеже нямал вече лек автомобил, обв. Р. Д. купил от съселянина си Д. Т. друг такъв, отново “Опел Астра”, но с № на рама ***. На този автомобил той поставил регистрационните табели с номера *** и започнал да го ползва. На 16.03.2018 г., около 16.30 часа, обв. Р. Д. се движел именно с този лек автомобил по улица „Ясен“ в с. Ясеновец, обл. Разград. Тогава бил спрян за проверка от св. Й. Р.Д. - служител в РУ на МВР - Разград, който заедно с колегата си св. К.М.М. провеждали специализирана полицейска операция, свързана с предотвратяване и установяване на нарушения на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/. След проверка на личната карта на водача полицейските служители установили самоличността му и това бил именно обв. Р. Д.. Последният заявил, че не притежава СУМПС.

Свидетелите извършили проверка и установили, че поставените на автомобила номера с per. № *** са издадени за лек автомобил „Опел Астра“ с номер на рама ***, а не за този, който се управлявал от обвиняемия.

За констатираните нарушения свидетелите съставили на обв. Р. Д. АУАН с бл. № 534466/16.03.2018 г. и АУАН с бл. № 534441/16.03.2018 г..

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на свидетелите разпитани от досъдебното производство, обясненията на обвиняемия дадени на досъдебното производство, писмените доказателствени материали. Фактически спор относно обстоятелствата отразени в постановлението   не съществува, поради което и съдът приема за безспорно доказана отразената в същото фактическа обстановка.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият Р.Д. е осъществил състава на престъплението по чл. 345, пр.1  от НК, тъй като на 16.03.2018 г. в с. Ясеновец, обл. Разград, си служил с контролни знаци - 2 бр. регистрационни табели с № *** поставени на лек автомобил “Опел Астра” с № на рама ***, издадени за друго МПС- лек автомобил „Опел Астра“ с № на рама *** 21.11.2017г. в с. Езерче, обл. Разград си служил с 2 бр. табели с регистрационен номер РР 48-81 АС, поставени на л.а. „Фолкваген Пасат“ с номер на рама WVWZZZ3AZSE021656, които табели са издадени за друго МПС – л.а. „Форд Орион“ с номер на рама  WF0FXXGCAFKC87245. От субективна страна обвиняемият е действал с пряк умисъл.  

При определяне на наказанието  на обвиняемия Р. Д. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба, обвиняемият не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Като смекчаващи обстоятелства съдът отчита направеното признание и изразеното съжаление. При това положение на обвиняемият следва да се наложи наказание глоба по реда на чл.78а от НК  в минимален размер, а именно 1000 лв, като  този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето му.  В случая не е приложима ал.5 на чл.78а от НК, тъй като за това престъпление разпоредбата на чл.345 НК предвижда алтернативни наказания – лишаване от свобода и глоба.

Веществените  доказателства  – табели ползвани от обвиняемия - след влизане в сила на решението следва да се предадат  на  ОД на МВР гр. Разград, сектор „Пътна полиция“.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                   

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: