МОТИВИ  към решение № 141/05.04.2018г. по АНД № 236/2018 година на РРС.

Производството е по реда на чл.1 ал.2 и сл. от УБДХ

Постъпил е акт за констатиране на дребно хулиганство, в който сочи че на 03.04.2018 година Н.Ю.Ю. и Н.Ю. ***, в района на кооперативния пазар извършили проява на дребно хулиганство, с което нарушили обществения ред и спокойствие.

Нарушителите се явяват в с.з. като оспорват фактическите обстоятелства, изложени в акта, не се признават за виновни и не съжаляват за случилото се .

РП – Разград уведомени по телефона за образувано дело на основание чл.1 ал.2 и следващи от УБДХ, не се явява и не заявява становище.

Разградски районен съд, след като съобрази всички писмени и гласни доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 03.04.2018 година около 08:20ч. в гр.Разград, в района на кооперативния пазар до павилион №.. възникнал спор между служител на фирма „Нетуоркс” Е. Р. Х. и управителите на павилиона – Н.Ю.Ю. и Н.Ю.Ю., които са братя. Спора възникнал поради твърдението, че служителите на фирма „Нетуоркс” са оставили кабели пред вратата на павилиона, които пречели. След това започнала размяна на словестни нападки между Н.Ю.Ю. и Е. Р. Виждайки това Н.Ю.Ю. блъснал с двете си ръце Х. в областта на гърдите и след като го ударил с шамар в областа на лицето. С тези свои действия лицата грубо нарушили общоприетите норми на поведение и будят възмущението на гражданите.

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена въз основа на  показанията на разпитаните по делото свидетели: А. Ш. А., Е.С.Е., Е.Р.Х., които съдът  кредитира изцяло, като логични, последователни и взаимно допълващи се.

Свидетелските показания на разпитания по делото П.К.Д. съдът не кредитира, т.к. са неясни, уклончиви, противоречиви и частични. Същият се намира в трудово правоотношение с Н.Ю.Ю., което сочи на заинтересованост и пристрастност.

 Въз основа на изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Описаната по-горе фактическа обстановка, съдът намира за безспорно установена, с оглед на събраните по делото доказателства- обясненията на нарушителите, свидетелските показания на А. Ш. А., Е.С.Е. и Е.Р.Х. и Акт № 471 от 03.04.2018 година. Всички те безспорно установяват, че с действията си Н.Ю.Ю. и Н.Ю.Ю. са извършили от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.1 ал.2 и сл. от УБДХ, а именно дребно хулиганство, като с действията си на кооперативния пазар до павилион лицата грубо нарушили общопретите норми на поведение, като първия започнал размяна на словестни нападки спрямо Е.Х., а втория го блъснал в областта на гърдите , след като му ударил шамар. Ето защо  следва да носят административно наказателна отговорност.

Съдът намира, че съответно на извършеното от нарушителите деяние се явява по-лекото от алтернативно предвидените в УБДХ наказания, а именно глоба в размер на 200 лв. По този начин съдът намира, че ще бъдат постигнати в най-пълна степен целите на наказанието.

По изложените съображения, съдът постанови решението си.

 

Районен съдия: