Мотиви към решение  № 144 от 13.04.2018г.,

      постановено по AНД №265/2018г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от Б.С.М. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 10.04.2018г, около 21,20 часа в гр.Разград, бул. България №34 в близост до аптека Генезис при разминаване на улицата, без причина нанася удар с лакът в областта на лицето на О. П. Х. от гр.Разград, след което му отправя псувни с думите “М* т* д* е*“. С тези си действия грубо нарушава обществения ред и общоприетите норми на поведение на обществено място ”.

Нарушителят в съдебно заседание, дава подробни обяснения, като съжалява за стореното.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено от фактическа страна следното:

Нарушителят М. със свои приятели около 21, 20 часа на 10.04.2018г., след като били „се напушили с чай“ минавали покрай магазин „Дружба“  в гр.Разград, срещу тях вървял пострадалия О.П. Х.. Без да го познава и без причина, при разминаване М. го ударил с лакет по лицето. След това отишли до кафе „Сохо“ и след около 15 минути дошли пострадалия с негови приятели. Попитали го защо го ударил и той казал, че бил напушен, извинил му се. Едно от момчетата му казало „какво му се извиняваш“ и скочили върху М., като едното момче го ударило и той паднал след което били откарани в полицията. Предал доброволно метален бокс, независимо, че не го използвал.  Изразява съжаление за стореното.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителя в с.з, обяснения от О. Х.,Д. С., Д. Р., В. Х., Х. Х., Х. С., приобщените писмени доказателства.

Предвид изложените фактически обстоятелства, съдът намира, че с действията си Б.С.М.  е нарушил обществения ред. Процесния ден без причина в центъра на гр.Разград е ударил непознато момче  в присъствието и на други лица. Проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение към присъстващите лица и в частност към О. Х.. Деянието  му поради по-ниската си степен на обществена опасност, не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да му бъде наложено по-лекото наказание глоба, предвид направеното признание и изразеното съжаление и разкаяние за стореното, младата му възраст. Същото следва да бъде към максималния размер, предвид по-високата обществена опасност на дееца, предвид наличие на други противообществени прояви, а и следва да се има предвид, че деянието се изразява в нанесен удара към пострадалия. Поради което съответно на извършеното деяние  е наказанието глоба да е в размер на 450лв. Вещественото доказателство черен метален бокс, следва да се отнеме в полза на държавата предвид разпоредбата на чл.53 ал.1 б.“а“ от НК.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: