Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                          105, 02.04.2018 г., град Разград

 

                                     В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                   състав

 На шестнадесети март                                          две хиляди и осемнадесета година

 В публично заседание в следния състав:

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                             

 Секретар Сребрена Русева

 Прокурор    

 като разгледа докладваното от председателя

 та гр.дело № 2148 по описа за 2017г.

 

  Делба ІІ фаза.

                С решение №I/14.12.2017г. между съделителите е допуснат до делба поземлен имот: дворно място с площ от 1256кв.м. съставляващо парцел IV-298 в кв.33, находящ се в с.Киченица, ****, ведно с построените в него жилищна сграда над маза от 42кв.м., лятна кухня от 28кв.м., навес с оградени стени от 25кв.м. и гараж от 22кв.м, при съседи: улица, имот № V-299, имот № VI-300, имот №IX-303 и имот № III-297 ПРИ РАВНИ ПРАВА: по 1/3 ид.ч. за всеки съделител.

В срока по чл.349 ал.4 ГПК единствено ищецът Е.А.Т. е направил възлагателна претенция по отношение на делбения имот по реда на ал.2.

Съобразно заключението по назначената по делото техническа и оценъчна експертиза, имотът е реално неподеляем според правата на страните и неговата пазарната стойност възлиза на 34400, като дела на всеки от съделителите е 11466.67лв. 

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Допуснат до делба е един недвижим имот между трима  съделители, неподеляем съобразно правата им. Има направено възлагателно искане от ищеца по реда на чл.349 ал.2 ГПК.

Основателността на претенцията по ал.2 на ищеца се обосновава от наличието на предвидените от закона предпоставки: наличие на неподеляем имот-жилище; при откриване на наследството същият да е живял в него и не притежава друго такова.

Налице е неподеляем жилищен имот. По делото е представено удостоверение от Община-Разград, от което е видно че ищецът е декларирал собствеността на 1/3ид.ч. от него и 1/3ид.ч. от незастроен имот, т.е. ищецът не притежава друго жилище.

Адресната регистрация на ищеца е била единствено на адм.адрес, на което е и процесния имот. Това налага извода, че ищецът винаги е живял в процесното  жилище. Поради това възлагателната му претенция следва да баде уважена.

Дяловете на останалите сънаследници следва да бъдат уравнени в пари. Пазарната стойност на имота към настоящия момент е 34400лв. като дела на всеки от съделителите е равен, и е 11466.67лв. По толкова ищецът следва да заплати на всеки един от останалите двама съделители,като за тези суми следва да се впише законна ипотека върху имота.  

Паричното уравнение следва да бъде заплатено в срока по чл.349 ал.5 ГПК /6-месечен срок от влизане на настоящото решение в сила/, ведно със законната лихва.

По изложените съображения съдът

               

                                  Р  Е  Ш  И :

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на основание чл.349 ал.2 ГПК на Е.А.Т. ***, ЕГН ********** следния поземлен имот: дворно място с площ от 1256кв.м. съставляващо парцел IV-298 в кв.33, находящ се в с.Киченица, ****, ведно с построените в него жилищна сграда над маза от 42кв.м., лятна кухня от 28кв.м., навес с оградени стени от 25кв.м. и гараж от 22кв.м, при съседи: улица, имот № V-299, имот № VI-300, имот №IX-303 и имот № III-297.

Стойността на имота е 34400лв./тридесет и четири хиляди и четиристотин лева/.

ЗА УРАВНЕНИЕ НА ДЯЛОВЕТЕ ОСЪЖДА Е.А. Т., ЕГН ********** да заплати на: Е.А.Т., ЕГН ********** сумата от 11466.67лв./единадесет хиляди четиристотин шестдесет и шест лева и шестдесет и седем стотинки/ и на Л.А.А., ЕГН ********** сумата от 11466.67лв./единадесет хиляди четиристотин шестдесет и шест лева и шестдесет и седем стотинки/, платими ведно със законната лихва в 6-месечен срок от влизане на решението в сила.

УКАЗВА на Е.А.Т., че ако не изплати уравнението в шестмесечния срок, възлагателното решение се обезсилва по право и имотът ще бъде изнесен на публична продан.

УКАЗВА на Е.А.Т. и Л.А.А.,че за вземанията си за уравнение на дяловете могат да впишат законна ипотека.

ОСЪЖДА Е.А.Т., Е.А.Т. и Л.А.А. да заплатят по сметка на РРС държ.такса върху дела си в размер на 458.67лв. всеки от тях.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: