Р Е Ш Е Н И Е

№ 147/15.05.2018 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на шестнадесети април, две хиляди и осемнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Галя Мавродинова

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 43 по описа за 2018г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за заплащане на обезщетение за имуществени вреди от непозволено увреждане и е предявен на основание чл.45 и сл. От ЗЗД. Цена на иска 3000 лева.

            Ищецът настоява съдът да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати исковата сума, като обезщетение за виновно причинени му имуществени вреди по собствения му лек автомобил „Фолксваген Венто“ с рег.№*** при ПТП на 09.01.2014г. по пътя гр.Търговище-гр.Разград. Претендира присъждане на законна лихва от датата на увреждането и разноски по делото.

            Ответникът признава иска по основание, оспорва размера му. Заявява, че действително настъпилото на 09.01.2014г. ПТП е по негова вина, но твърди че претърпените от ищеца имуществени вреди са в размер на 1690 лева, така както е посоченото от вещото лице по авто-техническата експертиза, назначена по образуваното срещу него досъдебно производство. Заявява още, че е управлявал собствения си лек автомобил „Ауди А4“ с рег.№**, за който има сключен договор за застраховка „Гражданска отговорност“ с ЗД“БУЛ ИНС“АД-гр.София съгласно застрахователна полица №02113002354601 с валидност до 27.09.2014г., заради което е поискал привличането на застрахователя като трето лице помагач и е предявил срещу него обратен иск в размер на 1690 лева, ведно законна лихва от датата на увреждане-09.01.2014г. и разноски по делото.

            Третото лице-помагач на ответника-ЗД”БУЛ ИНС”АД-гр.София и ответник по обратния иск не е подал писмен отговор в срока на чл.131 от ГПК и не изразява становище.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Няма спор, а видно и от представения с исковата молба констативен протокол за ПТП рег.№ЗМ-В-7/09.01.2014г. и материалите по приложената прокурорска преписка №33/2014г. по описа на РП-Разград на 09.01.2014г. около 10,40 часа на пътя гр.Търговище –гр.Разград по посока Разград, ищецът при управление на МПС, л.а.”Фолксваген Венто” с рег.№*** е блъснат от МПС л.а.”Ауди А4” с рег.№**, управляван от ответника. Констатирано е, че вина за настъпилото ПТП има водача на л.а.”Ауди А4”, който е загубил контрол върху автомобила и е навлязъл в лентата за насрещно движение. Водачът е имал валидно свидетелство за управление на МПС и не е констатирано наличие на алкохол. Образуваното срещу ответника досъдебно производство е прекратено с постановление на РП-Разград, влязло в сила на 05.08.2014г. За автомобила, собственост на ответника, има сключена с третото лице помагач-ЗД”БУЛ ИНС“АД-гр.София, застраховка “Гражданска отговорност”-видно от отбелязания в констативния протокол номер на застрахователна полица 02113002354601, валидна до 27.09.2014г.

            В резултат на претърпяното ПТП по автомобила на ищеца са причинени множество щети. Съгласно заключението на вещото лице по назначената авто-техническа експертиза общата им стойност, включваща труд и материали възлиза на 3 768,50 лева. В случая, обаче се касае за автомобил с първоначална регистрация преди по-вече от 20 години и 6 месеца, остатъчната му стойност е приблизително 1920 лева и вещото лице дава заключение, че нанесената на автомобила на ищеца щета е тотална и приемливата, действителна вреда, след проучване на пазара, е в размер на 1700 лева. Заключението не е оспорено от никоя от страните и съдът го възприема изцяло.

            Пред вид така изложеното съдът намира от правна страна следното: Предявеният иск е частично основателен. Установи се по категоричен начин, че  ответникът виновно е предизвикал ПТП, в резултат на което ищецът е претърпял имуществени вреди. Причинените вреди ответникът е длъжен да възмезди. Разпоредбата на чл.45 от ЗЗД е с императивен характер: ”Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму”. Съгласно чл.51 ал.1 от ЗЗД обезщетение се дължи за всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането. Затова, независимо, че за отремонтирането на автомобила са необходими повече средства действително претърпяната вреда от ищеца е в размер на средната пазарна стойност на автомобила към момента на увреждането т.е. 1 700 лева. Тази сума ответникът дължи на ищеца, ведно със законна лихва, считано от датата на увреждането-09.01.2014г., като иска до първоначално претендирания размер от 3 000 лева следва да се отхвърли. Следвада се отбележи, че решението е постановено при участието на ЗД”БУЛ ИНС”АД-София, като трето лице помагач на ответника.

            Пред вид частичното уважаване на главния иск, на разглеждане подлежи и предявения евентуален обратен иск на ответника срещу застрахователя му.

            Не се спори, че в случая, ответникът-ищец по обратния иск е имал валидна застрахователна полица по задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ съгласно договор, сключен със ЗД“БУЛ ИНС“АД-София. Затова застрахованият има право да търси от застрахователя си застрахователно обезщетение, при условие, че възмезди и заплати на ищеца присъдените суми по прекия иск. Предявеният обратен иск е в размер на 1690 лева и пред вид размера на уважения пряк иск, следва да се уважи изцяло. Законна лихва, обаче, застрахователят дължи от деня на извършено от застрахования плащане на пострадалия.

            Пред вид разпоредбата на чл.78 ал.1 от ГПК ищецът има право на направените по делото разноски, изчислени съразмерна уважената част от иска. Съгласно представения списък за разноски по чл.80 от ГПК направените от него разноски са в размер на 760 лева, искът му е частично уважен и ответникът дължи разноски в размер на 430,67 лева.

            Ответникът също претендира разноски върху отхвърлената част от иска. По делото той е направил разноски в размер на 220 лева, изчислени съразмерно отхвърлената част от иска те са в размер на 168,23 лева.

            По изложените съображения съдът

 

                                            Р  Е  Ш  И :

 

            ОСЪЖДА М.И.П. с ЕГН-********** *** да заплати Ю.Ф.Х. с ЕГН-********** ***  на сумата 1 700 лева/хиляда и седемстотин лева/, представляваща обезщетение за причинени му имуществени вреди по собствения му автомобил „Фолксваген Волво“ с рег.№***в резултат на ПТП на 09.01.2014г. по пътя гр.Търговище-гр.Разград при управление на л.а. „Ауди А4“ рег.№ ***, ведно със законна лихва, считано от 09.01.2014г. до окончателното плащане, както и 430,67 лева разноски по делото, изчислени съразмерно уважената част от иска.

            ОТХВЪРЛЯ иска за имуществени вреди до първоначално претендирания размер  от 3 000 лева като неоснователен и недоказан и

            ОСЪЖДА Ю.Ф.Х. с ЕГН-********** *** да заплати на М.И.П. с ЕГН-********** *** сумата от 168,23 лева разноски по делото изчислени съразмерна отхвърлената част от иска.

            Решението е постановено при участието на ЗД“БУЛ ИНС”АД с ЕИК-831830482 със седалище и адрес на управление-гр.София, район Лозенец, бул.”Джеймс Баучер” №87, като трето лице –помагач на ответника

            ОСЪЖДА ЗД“БУЛ ИНС”АД с ЕИК-831830482 със седалище и адрес на управление-гр.София, район Лозенец, бул.”Джеймс Баучер” №87 да заплати на М.И.П. с ЕГН-********** ***, след представяне на доказателства за извършено плащане по прекия иск, сумата от 1690 лева, застрахователно обезщетение за причинени вреди при ПТП на 09.01.2014г. на пътя гр.Търговище-гр.Разград със собствения му автомобил „Ауди А4“ с рег.№*** със застрахователна полица №02113002354601 с валидност от 28.09.2013г. до 27.09.2014г. на л.а. „Фолксваген Волво“ рег.№***, ведно със законна лихва, считано от деня на плащане  и 430,67 лева направени по делото разноски.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: