РЕШЕНИЕ

 

120                                  02.05.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и седми март                                   две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №962 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Й.И. ***, срещу Наказателно постановление  17-1075-001416  от 02.11.2017г. на Началник сектор към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция», с което на жалбоподателя на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.70, ал.3   от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.5, ал.3, т.2  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 300 лв. В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на НП и се моли за отмяната му. Излагат се доводи и за завишаване на наложената санкция.

В съдебното заседание жалбоподателят поддържа жалбата.

        За наказващия орган Областна Дирекция на МВР -гр. Разград не се явява представител.

                  За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява само частично основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №17-1075-001416  от 02.11.2017г. на Началник сектор към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция» на жалбоподателя Й.И. *** на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.70, ал.3   от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.5, ал.3, т.2  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 300 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г534586/27.10.2017г.  съставен от младши автоконтрольор  към ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя. В акта и НП се сочи, че на 27.10.2017г. около 16.30 часа в гр. Разград  на бул. Княз Борис до кръстовище с ул. Добруджа в посока водна централа управлявал лек автомобил «Фолксваген Голф» с рег. №**, собственост на Н.И.Б., като водачът управлявал  без включени светлини за движение през деня или къси светлини. При извършената полицейска справка било установено, че МПС-то, което управлява, е спряно от движение. Прието е, че жалбоподателят на първо място е нарушил чл. 70, ал.3 от ЗДвП, тъй като се движил без задължително включени  светлини на автомобила. На второ място е прието, че е нарушен чл.5, ал.3, т.2  от ЗДвП /второ нарушение/ понеже жалбоподателят управлявал спряно от движение МПС. 

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя Д. В., който потвърждава отразените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че понеже видял, че управляваният от жалбоподателя автомобил се движел без включени светлини, го спрял за проверка. След извършена справка било установено, че автомобилът е спрян от движение.  Обстоятелствата отразени в акта и НП всъщност не са спорни. В писмо на РУ на МВР се сочи, че автомобилът, управляван от жалбоподателя е спрян от движение със заповед за прилагане на принудителна административна мярка №17-0243-000044/14.03.2017г. на РУ на МВР гр. Берковица. Събразявайки всички доказателства съдът намира, че отразените ва акта и НП обстоятелства са доказани, като намира, че в този смисъл следва напълно да се кредитират показанията на актосъставителя. За фактическите си изводи съдът се основава и на доказателствената сила на съставения акт – чл.189, ал.2 от ЗДвП.

        Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Наказателното постановление е законосъобразно. При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна съставите на вмененените му  нарушения. На първо място същият е управлявал автомобила през деня изобщо без включени светлини и така е нарушил чл.70, ал.3, изискващ моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Това нарушение според съда е извършено умишлено от жалбоподателя – очевидно съзнателно. При това жалбоподателят правилно е санкциониран на основание чл.185 от ЗДвП. Наложеното му наказание за това нарушение /глоба от 20 лв/ е в максимален размер, с оглед действащия към момента на нарушението текст на закона. Съдът обаче намира размерът на това наказание за справедлив, като отчита и формата на вината /явно умисъл/ и масовостта на този тип нарушения. Освен това жалбоподателят е нарушил чл. 5, ал.3, т.2  от ЗДвП от ЗДвП, тъй като  е управлявал спряно от движение МПС. Това нарушение е извършено от жалбоподателя според съда непредпазливо.  Явно жалбоподателят не е положил необходимата грижа за да е наясно със статута на ползвания автомобил. Това обаче не оневинява жалбоподателя – той е бил длъжен да се осведоми надлежно за това обстоятелство, длъжен е бил да е наясно. Именно защото не е положил необходимата загриженост, той е проявил виновно поведение, което е и основание за неговата отговорност. Наложеното му наказание обаче за това нарушение, според съда е завишено. Наложено му е максималното наказание, а както се каза все пак съдът приема, че при това нарушение жалбоподателят е действал непредпазливо /небрежно/. Затова наложената му санкция следва да бъде намалена от 300 на 120 лв /близо до минимума/, като съдът намира, че този размер е справедлив. В този смисъл наказателното постановление следва да бъде изменено в тази му част, а в останалата част следва да бъде потвърдено. Водим от горното, съдът

                                                        Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯВА Наказателно постановление  17-1075-001416  от 02.11.2017г. на Началник сектор към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция» само в частта, с която на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.5, ал.3, т.2  от ЗДвП» на жалбоподателя Й.И. *** му е наложено наказание глоба в размер на 300 лв, като намалява размера на така наложената глоба от 300 на 120 лв.

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  17-1075-001416  от 02.11.2017г. на Началник сектор към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция» в останалата му част.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: