Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  166                          22.05.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  двадесет и пети април                                           Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 192 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от В.Х.Ч. *** против наказателно постановление № 37- 0000108/27.02.2018г. на Началник ОО „АА” гр.Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София с което на основание чл.93, ал.1, т.1 от ЗАП му е наложена глоба в размер на 2000 лв. за нарушение на чл.6, ал.1 изр.1 пр.2 във вр. с чл.7, ал.1 от същия закон, в която счита НП за незаконосъобразно и необосновано, издадено при съществено нарушение на процесуалните правила и моли да бъде отменено изцяло. В с.з. при редовност в призоваването не се явява, като в депозираната молба заявява, че поддържа жалбата на посочените в нея основания.

Въззиваемата страна – ОО “Автомобилна администрация”- Разград към Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” гр.София, в придружителното писмо към преписката заявява становище, че НП е съобразено с материалните и процесуалните правила при издаването му. При редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Районна прокуратура – Разград при редовност в призоваването не се явява представител в с.з., като не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 12.02.2018г. св.М., заедно с колегата му М., извършвали контрол на път I-2 км 61 КПП Стария кладенец, където около 13.50ч. спрял за проверка състав от ППС движещ се от гр.Русе за гр.Разград. Съставът се състоял от влекач Мерцедес, регистриран във ФР Германия и полуремарке с бълграска регистрация- гр.Варна. От представените от водача документи свидетелят установил, че водачът извършва международен обществен превоз, тъй като му представил 2 бр. международни товарителници- ЧМР, в които бил  посочен изпращач на товара от ФРГ и получател фирма, регистрирана в гр.Русе- товара е бил земеделска техника, разтоварена в гр.Русе. Констатирал едно нарушение, а именно, че водача извършва обществен международен превод на товари с МПС с регистрация във ФРГ, което не е с българска регистрация и няма издадено заверено копие към лиценз на общността. За това нарушение съставил АУАН в негово присъствие и му дал право да възрази, като го връчил срещу подпис. Едновременно с акта съставил и ПАМ- спиране от движение на влекача, за което имало възражение от фирмата изпратено до ИА АА гр.София. Обясненията на водача били, че закупуват от Германия влекача и имат ремаркета, които се намират там и тръгват с влекача да го регистрират, но за да не правят празен курс товарят този товар. ВВ ЧМР е записано, че с тези превозни средства е извършен превоз от Германия до Русе. Фирмата реално притежава лиценз за общността, но това превозно средство не е регистрирано и няма право да извършва обществен превоз.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна в процеса, срещу акт, подлежащ на съдебен контрол.

Разгледана по същество същата се явява неоснователна и недоказана, а НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено от съда.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 12.02.2018г. жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият е извършвал неправомерно регламентирана дейност, за която държавата е създала множество изисквания- лиценз за извършване на превоз на товари на територията на РБългария, лиценз за извършване на международен превоз на товари- лиценз на Общността, разрешение и др., което съставлява нарушение на чл.93, ал.1, т.1 от ЗАвП. В случая жалбоподателят е осъществявал дейност по международен превоз на товари с МПС влекач Мерцедес, регистриран във ФРГ, което не е с българска регистрация и не е вписано в издадения лиценз на Общността. За извършения превоз на товари са издадени ЧМР, от които е видно, че е извършен именно с това превозно средство. От субективна страна жалбоподателят е действал умишлено, съзнавайки, че извършва международен превоз на товари с МПС, за което няма необходимия лиценз, т.е. в нарушение на изисквания на чл.7, ал.1 във вр. с чл.6, ал.1 от ЗАвП.

Съдът намира, че не може да се говори за маловажност на случая по смисъла на чл.28 от ЗАНН предвид характера на самия превоз- международен обществен такъв, който изисква повишено внимание и устойчивост на водачите, отчетност, изисквания към автомобилите и т.н.

Наложеното наказание в случая е в абсолютно определения от закона размер, поради което не може да бъде изменян и се явява справедливо и съответно на извършеното нарушение.  

Ето защо съдът намира, че в случая издаденото НП се явява правилно и законосъобразно, поради което и следва да бъде потвърдено от съда.     

Воден от гореизложеното, съдът

                                              

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП 37- 0000108/27.02.2018г. на Началник ОО „АА” гр.Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София с което на В.Х.Ч. *** на основание чл.93, ал.1, т.1 от ЗАП е наложена глоба в размер на 2000 лв. за нарушение на чл.6, ал.1 във вр. с чл.7, ал.1 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: