РЕШЕНИЕ

 

151                                    14.05.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на седемнадесети април                                две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №203 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от “ИКОАЛ” ЕООД – гр. Разград   срещу Наказателно постановление  318757-F370732 от 14.02.2018г. на Зам. Директор на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Варна, с което на обжалващото дружество за нарушение на чл.11, ал.1 от Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.17, ал.1  от същия закон. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС за обжалващото дружество не се явява представител.  

Представителят на наказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление №318757-F370732 от 14.02.2018г. на Зам. Директор на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Варна  на обжалващото дружество “ИКОАЛ” ЕООД – гр. Разград   за нарушение на чл.11, ал.1 от Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.17, ал.1  от същия закон. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №F370732 от 25.01.2018г. съставен на обжалващото дружество  от инспектор по приходите  при Териториална дирекция гр. Варна, офис Разград. В акта и в НП е отразено,  че на 23.01.2018г. в ТД на НАП Варна, офис Разград е установено, че “ИКОАЛ” ЕООД – гр. Разград   като интрастат оператор  на основание чл.7 от ЗСВТС е подал по електронен път месечна интрастат декларация за изпращане за референтен период месец ноември 2017г. със закъснение. Съгласно чл.11, ал.1 от ЗСВТС срокът за подаване на декларацията е до 14-то число на месеца, следващ референтния период. В конкретния случай срокът е бил до 14.12.2017г. включително. Декларацията е приета успешно на 23.01.2018г. с протокол №17917/23.01.2018г. за поток изпращания. Следователно не е спазен законоустановения срок, като закъснението е 40 дни.

В заседанието пред РРС е разпитана свидетелката К. С./актосъставителя/, която в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Представена е разпечатка от протокол за приемане на Интрастат декларация  №17917/23.01.2018г. /л.12 от делото/ от който е видно, че за Референтния период м. ноември 2017г. декларацията е подадена на 23.01.2018г. По тези обстоятелства всъщност не се спори. С оглед на данните по делото съдът намира за безспорно установени изложените в акта и НП обстоятелства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. На санкционираното юридическо лице е вменено нарушение, изразяващо се в неподаване на дължима интрастат  декларация в законовия срок. С оглед данните по делото съдът приема, че обжалващото дружество е осъществило състава на вмененото му нарушение. Санкционираното юридическо лице, като търговец, се явява интрастат оператор и в този смисъл задължено за подаване на интрастат декларация лице по смисъла на чл.7 от ЗСВТС. С тези декларации се отчитат данни за вътрешнообщностни изпращания от или пристигания на територията на Република България на стоки на Европейския съюз /чл.6, ал.1/. Декларациите са месечни /чл.8, ал.1, т.1 от Закона/ и се подават по елекронен път /чл.9, ал.1 от ЗСВТС/.  Декларации се подават и в случаите, когато в даден референтен период Интрастат операторът няма осъществени вътрешнообщностни пристигания или изпращания – в тези случаи  месечната декларация не съдържа записи с търговски данни (нулева декларация) –чл.8, ал.2 от Закона. Декларациите се подават до 14-то число на месеца, следващ референтния период.  В случая жалбоподателят не е подал изискуемата декларация в законовия срок. Вместо това интрастат декларацията е подадена по-късно  - на 23.01.2018г.  Нарушението е извършено поради проявена небрежност от управителя на дружеството. Така или иначе отговорността на юридическите лица е безвиновна. С оглед изложеното обжалващото дружество правилно е санкционирано на основание чл.17, ал.1 от ЗСВТС. Разглежданият случай не е маловажен,  тъй като става дума за едно немалко закъснение – повече от месец /40 дни/. Това вече е продължително закъснение и надхвърля рамките на едно краткотрайно закъснение, което би определило случая като маловажен. Закъснението за подаване на интрастат декларация осуетява редовното обработване на необходима  информация. Наложеното наказание в случая е в минимален размер и не следва да се поставя въпрос за коригирането му. Поради всичко изложено  съдът намира, че в случая издаденото наказателно постановление  е законосъобразно и следва да бъде потвърдено

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №318757-F370732 от 14.02.2018г. на Заместник Директор на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Варна, с което на обжалващото дружество “ИКОАЛ” ЕООД – гр. Разград   за нарушение на чл.11, ал.1 от Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.17, ал.1  от същия закон .

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       Районен съдия: