П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд           наказателен                 състав

На        шестнадесети   април                                             2018 година

В публично заседание  в следния състав:

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ  И.

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  К.С.

                                                                          Х.М.

                                                                        

              

                                                                   

Секретар:   Живка Ранкова

Прокурор:  СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ   дело №     132    по описа за 2018 година

На именното повикване в    10.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП  прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ   призован, явява се лично и  със служебен  защитник адв.Зл.И. от ДП.

ПОСТРАДАЛИЯ С.Х.Г.,  редовно призован , явява се лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на  разпоредителното заседание..

ПОСТРАДАЛИЯТ Г.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ.И.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА разпоредителното заседание

ПРОКУРОРЪТ:  Делото е подсъдно на РРС по т. 1. По т.2:  намирам, че няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. По т.3 -  считам, че не е допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила,  довело да ограничаване на процесуалните  права на обвиняемия  или на пострадалия. По т.4:  намирам,  че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по Глава 29,  тъй като сме сключили споразумение с подсъдимия  и неговия защитник. По т.5: няма основания за разглеждане на делото при закрити врати,  привличане на  резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и извършване на съдебно-следствени действия по делегация. По това наказателно  производство  не е необходимо вземане на мерки за процесуална  принуда е  становището ми по т. 6,   тъй  като търпи наказание лишаване от свобода. По т. 7:  представям актуална справка за съдимост на подс.  Д.И.С., която моля да бъде приета, същата е от 12.04.2018г.  По т.8 ще дам становище,  ако няма определение за разглеждане на делото по реда на Глава 29 НПК.

ПОСТРАДАЛИЯ  Г.: Получил съм препис от разпореждането. Не желая да бъда конституиран като частен обвинител. Съгласен съм да се одобри сключеното споразумение.

АДВ.И.: Подкрепям изцяло казаното от прокурора, че делото е подсъдно на РС Разград, няма основания за прекратяване  или спиране на наказателното производство, няма допуснати съществени нарушения, довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия. По т.4:  налице са основания за гледане делото по особените правила по реда на Глава 29 НПК. Разглеждането на делото не е при закрити врати, не е необходимо   назначаване на резервен съдия или съд. заседател. Мерките за процесуална  принуда не са необходими,  същия изтърпява наказание лишаване от свобода. Искания за събиране на нови д-ва нямаме, като не възразяваме да бъде приета актуалната справка за съдимост на моя подзащитен.

ПОДСЪДИМИЯТ: Придържам се към казаното от адвоката ми, договорили сме споразумение и желая да сключа такова.

Съдът счита, по въпросите подлежащи на разглеждане в разпоредителното заседание съгласно чл. 248 от НПК следното:

С оглед повдигнатото спрямо подс. Д.И.С.  обвинение за престъпление по чл. 209 ал.1 вр.  чл.18 ал.1 НК, че родово и местно подсъден да разгледа делото е именно РС Разград.                                 Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Няма допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните  права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници, както и на защитника на обвиняемия.

Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник тълковник или извършването на съд.следствени  действия по делегация.

Няма основания за вземане на мерки за процесуалните принуда.

Съдът намира направеното искане за приемане като доказателство на актуална справка за съдимост за допустимо и относимо, тъй като справката за съдимост на подс. Д.И.С. приложена по делото е стара и е неактуална.

Няма основания за конституиране на др. страни в процеса, тъй като пострадалият С.Х.Г. изрично заяви, че не жела е да бъде конституиран  като частен обвинител и не желае да участва в делото като страна.

Предвид казаното от прокурора, защитника и самия подсъдим, че междувременно са подготвили и сключили споразумение по реда на Глава 29 НПК, съдът намира, че делото следва да бъде разгледано по реда на особените правила, а именно по реда на Глава 29 НПК. Ето защо съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

ПРИОБЩАВА към материалите по делото приложената справка за съдимост от 12.04.2018г.

ДАВА ХОД НА  производството по реда на Глава 29 НПК.

СНЕМА  самоличността на подсъдимият.

Д.И.С., роден на *** ***,  постоянен адрес:***, ж. к. “Освобождение“ № 45, ап. 8, понастоящем в Затвора Белене, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН: **********.

           ПРОКУРОРЪТ: Представям споразумението в писмен вид. Считам, че не противоречи на закона и морала, моля да го одобрите.

         АДВ. И.:  Постигнали сме  споразумение с РРП, подписали сме го доброволно, считаме, че не противоречи на закона и на морала и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

Съдът не предлага промени в споразумението, поради което и на осн.чл. 382 ал.6 от НПК  вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 16.04.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 132/2018 г. по описа на Районен съд Разград, между: Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура Разград и адв. З.И.,*** –защитник на подс. Д.И.С., по силата на което:

 

І. Страните се съгласяват НОХД № 132/2018 г. по описа на РС Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

 

 

 

 

ІІ. Подсъдимият Д.И.С., роден на *** ***, адрес за призоваване: Затвора Белене, постоянен адрес:***, ж. к. “Освобождение“ № 45, ап. 8, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че:

на 02.06.2014 г. в гр. Разград, с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил у Стилян Х.Г. от с.гр. заблуждение че данни с информация за фирмата му „Г. *** – в това число банкови сметки, номера на банкови карти и пин-кодове на картите, са били придобити от неизвестни лица, които са я качили в интернет, и за откупуването на тази информация са необходими парични средства, с което е направил опит да му причини имотна вреда в размер на 800 долара /1149,56 лв. по курса на БНБ за 02.06.2014г./, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – престъпление по чл.209, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

 

ІІІ. 1. Страните се съгласяват за така извършеното престъпление от подс. Д.И.С., при условията на чл. 54, ал. 1 от НК да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 1 година, което следва да изтърпи при първоначален общ режим.

 

ІV. Разноските по делото в размер на 270.00 лева, се възлагат на подс. Д.И.С., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

 

V. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подс. Д.И.С. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

/С. Монева/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                 /адв. З. И./  

 

 

ПОДСЪДИМ:

                                                                           /Д. С./

              Съдът след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

         О П Р Е Д Е Л И:

              ОДОБРЯВА постигнатото между подс. Д.И.С., представляван от защитника си адв.Зл.И. ***, представлявана от прокурор С.Монева  споразумение, съгласно което:

    ПОДСЪДИМИЯТ Д.И.С., роден на *** ***, адрес за призоваване: Затвора Белене, постоянен адрес:***, ж. к. “Освобождение“ № 45, ап. 8, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 02.06.2014 г. в гр. Разград, с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил у Стилян Х.Г. от с.гр. заблуждение че данни с информация за фирмата му „Г. *** – в това число банкови сметки, номера на банкови карти и пин-кодове на картите, са били придобити от неизвестни лица, които са я качили в интернет, и за откупуването на тази информация са необходими парични средства, с което е направил опит да му причини имотна вреда в размер на 800 долара /1149,56 лв. по курса на БНБ за 02.06.2014г./, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – престъпление по чл.209, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК, като му се налага наказание  при условията на чл. 54, ал. 1 от НК  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок ОТ  ЕДНА  ГОДИНА, което следва да изтърпи при първоначален ОБЩ РЕЖИМ.

          ОСЪЖДА  подс. Д.И.С., ЕГН ********** да заплати по сметка на ОД МВР Разград сумата от  270 лева  за разноски по делото.

Прекратява производството по нохд 132/2018г. по описа на РС Разград.

         Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На служебния  защитник  адв. Ил.И. да се издаде служебно препис от протокола.

          ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     10.35 ч.

          ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

                                      

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                             2.

                                    СЕКРЕТАР: