П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд           наказателен               състав

На        четиринадесети  май                                              2018 година

В публично заседание  в следния състав:

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДОРОТЕЯ  ИВАНОВА

                                                                   

Секретар:   Живка Ранкова

Прокурор:  СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ     дело №     312     по описа за 2018 година

На именното повикване в    15.00 часа, се явиха:

 

ЗА РП -  РАЗГРАД  прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯ,  редовно призован, явява се лично и със защитник адв.Ж.Ч. от ДП.

СВИДЕТЕЛИТЕ, призовани по реда на  чл.358 ал.  3 НПК чрез прокурора.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото по реда на Глава 29 НПК, сключили сме споразумение, което представям в писмен вид.

АДВ.Ч.: Да се даде ход на делото. Постигнали сме споразумение, производството де премине по специалния ред

С оглед изразеното становище от страна на страните, че между временно са сключили споразумение, съдът намира, че производството следва да протече по реда на Глава 29 НПК, поради което 

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД   НА ДЕЛОТО  по реда на Глава 29 НПК.

СНЕ  самоличността на подсъдимия

Е. РАФАИЛ И. роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, разведен, пенсионер по болест, неосъждан, ЕГН **********, адрес ***, живущ в Р Турция.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обв.акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представям Ви сключеното междувременно между мен като представител на РП Разград, подсъдимия  и неговия защитник споразумение, считам ,че същото не противоречи на закона и морала, моля да го одобрите. Променени са параметрите на споразумението досежно наказанието по чл. 343г НК, като сме увеличили същото. Считам, че то е съответно както на деянието, така и на дееца и би постигнало целите, визирани в чл. 36 НК.

АДВ.Ч.: Представили сме споразумение, което отговаря на изискванията на закона, касае се за обвинение за престъпление за което може да се сключи споразумение .приложен е чл. 55 НК по отношение на условното наказани лишаване от свобода. Считаме че така определеното наказание в съвкупност ще постигне целите на чл. 36 НК, тъй като ще изиграе превантивно възпитателно значение по отношение на обществото и конкретно по отношение на подсъдимия. Дори ако съда направи преценка с оглед нарушението което представлява адм.такова, а именно употреба на алкохол до 1.2 там закона е предвидил лишаване от право да се управлява МПС до 1 година. Тук определяме наказанието в по-висока степен и с него се налага по-тежко наказание лишаване от свобода

ПОДСЪДИМИЯ: Разбирам в какво съм обвинен.Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

Съдът не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382 ал.6 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

 Вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 14.05.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 312/2018 г. по описа на Районен съд – Разград, между: Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура- Разград и адв. Ж.Ч.,***, защитник на подс. Е.Р.И., роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, разведен, пенсионер по болест, неосъждан, ЕГН **********, адрес ***, живущ в Р Турция,  мобилен телефон № 0897 001 872, по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 312/2018 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ІІ. Подс. Е.И. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 20.04.2018 г., в гр. Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Лексус“ с рег. № РР 1472 АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,85 на хиляда, установено по надлежния ред, съгласно Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

ІІІ. 1. Страните се съгласяват за така извършеното престъпление от подс. Е.И., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, да му бъдат наложени следните наказания:

1. 1. лишаване от свобода за срок от 6 месеца, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години;

1. 2. глоба в размер на 200 лева.

2. На основание чл. 343г вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Е.И. се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 3 месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 20.04.2018 г.

3. Възпитателната работа по отношение на подс. Е.И. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

4. Разноски по делото няма.

ІV. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подс. Е.И. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

/С. Монева/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                 /адв. Ж. Ч./ 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                                                                  /Е.И./

 

 

Съдът след като съобрази, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала,

         О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между РП Разград,         представлявана от прокурор С.Монева, подсъдимия Е.  Р.И.,                                                                                 представляван от защитника си адв.Ж.Ч., съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Е. РАФАИЛ И. роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, разведен, пенсионер по болест, неосъждан, ЕГН **********, адрес ***, живущ в Р Турция  СЕ ПРИЗНАВА   за  ВИНОВЕН в това, че това, че на 20.04.2018 г., в гр. Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Лексус“ с рег. № РР 1472 АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,85 на хиляда, установено по надлежния ред, съгласно Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, като МУ НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК:

1. 1. ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок  ШЕСТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК  ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ;

1. 2. ГЛОБА в размер на 200 /ДВЕСТА/ лева.

 НА ОСНОВАНИЕ чл. 343г вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Е.И.  налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за  СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА И ТРИ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК   зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 20.04.2018 г.

Възпитателната работа по отношение на подс. Е.И. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  312/2018 г. по описа на РС Разград.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          ЗАСЕДАНИЕТО приключи в    15.28 ч.

          ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: