Мотиви към решение  № 194 от 15.05.2018г.,

      постановено по AНД №268/2018г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от К.К.Т. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото, изразяваща се според акта в следното: “На 14.04.2018г, около 16 часа в гр.Разград в бистро „Парижки салон“ лицето Т. влиза в заведението във видимо нетрезво състояние с туби бира в ръка от 2,5л. и започва да обижда лицето Й. М. И./барман-сервитьор/ в заведението с думите „майка ти ша еба, ниско пърдящ педал, педерас малък, искаш да ми духаш ли? и др. нецензурни обидни думи.След  това иска цигари от клиента на заведението Г.Г., след което получава цигара започва да налита на Г.. Същият го сваля на земята до идването на полицията. С тези си действия нарушава общоприетите норми на поведение на обществено място и буди възмущението на гражданите ”.

Нарушителят в съдебно заседание дава подробни обяснения, като съжалява за стореното.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Нарушителят К.Т. около 16 часа на 14.04.2018г., след като употребил алкохол отишъл в бистро „Парижки салон“ в гр.Разград. Започнал да обижда присъстващите и персонала в заведението, един от които бармана Й. М., да го ругае и заплашва, че ще го пребие. Заплашвал  и обиждал управителя. Налитал на бой на Г. Г., който го свалил на земята, докато дошли органите на полицията. Продължил да се държи така и след като бил задържан в РУ на МВР Разград. След преглед от екип на ЦСМП при МБАЛ-Разград, било установено, че показва психични отклонения, поради което бил настанен за лечение в ДПБ гр.Бяла, където продължил да се лекува доброволно до 15.05.2018г.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителя в с.з, обяснения от Р.Д., Г.Г., приобщените писмени доказателства.

От заключението на вещото лице по назначената с оглед предприетото лечение в ДПБ Бяла психиатрична експертиза, се установява, че К.Т. страда от Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употребата на опиоди, но не представляват „умствена недоразвитост, краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието“. По време на извършване на деянието е могъл да разбира свойството и значението на своите действия и да ръководи постъпките си. Не страда от физически или психически недостатъци, които му пречат да се защитава сам. Към момента на изготвяне на експертната оценка не се налага да се приложат чл.89 или чл.92 от НК, тъй като провежда доброволно лечение в условията на ДПБ-Бяла.

Предвид изложените фактически обстоятелства, съдът намира, че с действията си К.К.Т.  е нарушил обществения ред. Процесния ден е отправил нецензурни, обидни думи на обществено място - бистро „Парижки салон“ към Й. М. И., налитал на бой спрямо Г.Г. в присъствието и на други лица. Проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и в частност към посочените лица. Деянието  му поради по-ниската си степен на обществена опасност, не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение - дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да бъде наложено по-лекото наказание глоба, предвид направеното признание и изразеното съжаление и разкаяние за стореното, както наличието на психични и поведенчески разстройства. Както и на разстройства на емоционално-волевата сфера, в следствие на дългогодишна употреба на наркотични вещества.  По-тежкото наказание задържане в структурно звено на МВР не би имало ефект  в случая. Същото следва да бъде около средния размер, предвид по-високата обществена опасност на дееца, наличието на други противообществени прояви, осъждането му за престъпления. Поради което съответно на извършеното деяние  е наказанието глоба да е в размер на 250лв. Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.        

Нарушителят следва да бъде осъден да заплати по сметка на РРС направените разноски по делото, за изготвената съдебно-психиатрична експертиза в размер на  187,68лв. на основание чл.9 ал.2от УБДХ във вр. с чл.84 от ЗАНН във вр. чл. с чл.189 ал.3 от НПК.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

          РАЙОНЕН СЪДИЯ: