МОТИВИ към Решение №185/14.05.2018г. по АНД №348 по описа за 2018г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от С.А.С. за извършена проява на дребно хулиганство изразяваща се в това, че на 11.05.2018г. около 17.00ч. на площадката пред Родилно отделение на МБАЛ“Св.Иван Рилски“-гр.Разград е извършил проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ, изразяваща се в отправяне на закана с нож срещу И. Д. М., негов зет, в резултат на възникнал преди това между тях спор по повод свиждане с новородената му внучка и нейната майка.

             Нарушителят дава обяснения, като заявява, че съжалява за станалото. Твърди, че И. М. е негов зет, с който имат проблеми. Същият му забранил да вижда дъщеря си, а сега и внучката си.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства-обясненията на нарушителите и представените писмени доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На 11.05.2018г. около 17.00ч. нарушителят и съпругата му за втори път през деня се опитали да се видят с дъщеря си и внучката си. В двора на болницата, на външната площадка пред Родилно отделение нарушителят, съпругата му и роднини били пресрещнати от зет му и неговите родители, като между тях се стигнало до кавга, тъй като И. М. категорично забранявал жена му да се среща с родителите си. По време на свадата нарушителят не издържал и извадил нож, който сестра му веднага взела от ръката му.

           От така установената фактическа обстановка съдът намира, че на 11.05.18г. около 17ч. С.С. е осъществил проява на дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, за която има съставен акт на нарушителя. Същият дава подробни обяснения, признава вината си. На базата на тези му обяснения и другите доказателства към преписката, съдът намира за установено виновното негово поведение.

           Деянието по своя характер е извършено на обществено място и е засегнало обществените отношения касаещи обществения ред и спокойствие. Проявата, която правоохранителните органи са приели за деянието хулиганство с по-ниска степен на обществена опасност, непокриващо състава на престъплението по чл.325 НК, се явява нарушение- дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието, съдът отчете конкретната хулиганска проява, провокирана от трети лица, съжалението на нарушителя към стореното, разкаянието му, както и чистото му съдебно минало. Нарушителят работи „на частно“ като реализира месечен доход от 300лв. Притежава лек автомобил. Живее в наследствена къща. Поради това съдът намира, че наказанието следва да е по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ към минималния размер, а именно- 200лв.

            Съдът намира, че с тези  наказания принципно следва да се постигнат целите на наказанието.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

                                    

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: