П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   граждански състав

На  двадесет и шести юни                                                              2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

 

 

Секретар:  Сребрена Русева

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

гр. дело № 599 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11:00 часа, се явиха:

 

ИЩЦАТА редовно призована, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ редовно призован, се явява лично, и с адв. Н. С., упълномощена с подадения отговор.

ИЩЦАТА: Адвокатът ми има друго дело, няма да присъства на делото. Съгласна съм да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ИЩЦАТА: Поддържам иска си.

СЪДЪТ насочва страните към спогодба или доброволно уреждане на спора.

ИЩЦАТА: Има възможност да постигнем спогодба.

АДВ. С.: Има възможност да постигнем спогодба.

ДОКЛАД НА СЪДЪТ: Обстоятелства, на които ищеца основава иска за упражняване на родителски права – отношения родител дете, невъзможност двамата родители да упражняват родителски права, грижи на ищеца за децата след фактическата раздяла, разходи във връзка с отглеждане и възпитание на децата, претендирания размер на издръжката за една година назад.

ПРАВНАТА квалификация : Чл.127 ал.2 от  СК, вр. с чл.59 ал.3 от СК.

ОТВЕТНИКЪТ признава, че е баща на децата, както и че ищцата полага грижи за децата. Всички обстоятелства с изключение на посочените се нуждаят от доказване.

ИЩЕЦЪТ следва да докаже - отношения родител дете, невъзможност на двамата родители да упражняват родителски права, грижи за децата след фактическата раздяла, подходящ режим на лични отношения, разходите във връзка с отглеждане и възпитание на децата, размера на претендираната издръжка, дължимост и за минало време.

ОТВЕТНИКЪТ следва да докаже възраженията си – размера на доходите.

             ИЩЦАТА: Искам да се разберем с ответника.

 АДВ. С.: След проведени преговори с ищеца и неговия представил сме постигнали споразумение, оформили сме го в писмен вид, подписано е от двете страни с екземпляр и за тях, в което сме уредили спора между тях. Видно от съдържанието на споразумението, клиентът ми още преди заседанието изплати издръжка за месеците декември, януари и февруари за минало време, а днес непосредствено преди съдебно заседание изплатихме на ищцата и сумата от 130 лв. договорената издръжка за месец март 2018 г. В тази връзка имам и пред председателстващия заседанието въпрос към ищцата: Вярно ли е, че е получила от ответника Х.Н. сумата от 130 лв. преди заседанието, представляваща издръжка за м. март 2018 година.

 ИЩЦАТА: Получих сумата от 130 лв. днес от ответника. Аз съм подписала споразумението. Съгласна съм с постигнатото в него.

 СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА приложените писмени доказателства към исковата молба: удостоверение за раждане, удостоверение издадено от ДГ „Славейче“ гр. Разград и удостоверение издадено от „Пилко“ ЕООД гр. Разград, и към отговора: удостоверение издадено от „Тракция“ АД с. Самуил.

ПРИЕМА социален доклад.

ПРИЛАГА споразумение.

АДВ. С.: Както заявих постигнали сме споразумение с ищеца и то е в следния смисъл:

1.    Упражняването на родителските права относно детето Дилек Х.Х. с ЕГН **********, се предоставят на майката Д.Д.М., а бащата Х.Х.Н. с ЕГН **********, ще има права да вижда и взема детето - всяка първа и трета събота   и   неделя от месеца от 10 часа в събота до 17 часа в неделя, както  и 20  дни  през  лятото  по  време  което не  съвпада с платения  годишен  отпуск  на  майката.  Относно  издръжката на детето  Дилек  Хълми  Хълми, с ЕГН - **********,  бащата   се

задължава да заплаща издръжка от 130 лв. месечно, считано от 01.04.2018 г. платими до 15-то число на месеца за съответния месец с пощенски запис, ведно с законната лихва за всяка просрочена вноска до нейното изплащане.

Местоживеенето на детето Дилек Хълми Хълми с ЕГН **********, ще бъде на адреса на майката в гр. Разград, обл. Разград, ж.к. Орел, бл. 16, вх. Е, ет. 7, ап. 21.

2.    Разноските по делото се поемат поотделно от страните, така, както са ги направили.

3.    Д.Д.М., декларира че е получила сумата от 325 лв. в брой дължима издръжка за детето Дилек Хълми Хълми за периода от 15.12.2017 г. до 01.03.2018 г., а днес непосредствено преди съдебното заседание на 26.06.2018 г. декларира, че е получила в брой и сумата от 130 лв. дължима издръжка за месец март 2018 г.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

……………..                                       …………

Д.Д.М.               Х.Х.Н.

 

 

 

СЪДЪТ намира, че така постигнатата спогодба между страните не противоречи на закона и добрите нрави, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключената спогодба между Д.Д.М., ЕГН – **********,*** и Х.Х.Н., ЕГН **********,***, съгласно, която:   

УПРАЖНЯВАНЕТО на родителските права спрямо детето Дилек Х.Х. с ЕГН **********, се ПРЕДОСТАВЯТ на майката Д.Д.М., ЕГН – **********, а бащата Х.Х.Н., ЕГН ********** ще има право да вижда и взема детето - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 часа в събота до 17 часа в неделя, както и 20 дни през лятото по време което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

БАЩАТА Х.Х.Н., ЕГН **********  се задължава да ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето Дилек Х.Х. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.Д.М., ЕГН – **********, в размер на 130,00 лева, считано от 01.04.2018 година, платими до 15-то число на месеца за съответния месец с пощенски запис, ведно с законната лихва за всяка просрочена вноска до нейното изплащане.

 МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето Дилек Х.Х. с ЕГН **********, ще бъде на адреса на майката Д.Д.М., ЕГН – ********** ***.

РАЗНОСКИТЕ по делото се поемат по отделно от страните, така, както са ги направили.

МАЙКАТА Д.Д.М. декларира, че е получила сумата 325,00 лв. в брой дължима издръжка за детето Дилек Х.Х. за периода от 15.12.2017 г. до 01.03.2018 г., а днес непосредствено преди съдебното заседание на 26.06.2018 г. декларира, че е получила в брой и сумата от 130,00 лв. дължима издръжка за месец март 2018 г.

ОСЪЖДА Х.Х.Н., ЕГН **********,***, да ЗАПЛАТИ по смета на РСРз държавна такса в размер на 93,60 лева (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки) върху договорения размер на издръжката.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 599/2018 година по описа на РСРз.

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днес пред ОСРз.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11:28 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: