Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                              № 176, 04.06.2018г., гр.Разград

 

                                                В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

На трети Май  две хиляди и осемнадесета година,

в публично заседание, в състав:

                                                                                   Председател: Николай Борисов

Секретар: Даринка Димитрова,

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 67 по описа за 2018                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

            Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Е.В.М. *** против наказателно постановление № 19 / 10.01.2018г.,  на Кмет на Община Разград, с което за нарушение на чл. 20, ал.1, т.1, б. г от  Наредба № 9 за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на Община Разград на Общински съвет Разград, на основание чл. 24, ал. 1 от  Наредба № 9 за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на Община Разград на Общински съвет Разград на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 250,00 лв.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени НП, като неправилно и незаконосъобразно. Оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН, респективно в обжалваното НП.

В съдебно заседание, упълномощен повереник поддържа доводите изложени в жалбата и моли атакуваното НП да бъде отменено като незаконосъобразно.

Административно наказващият орган, представляван от ст. юрисконсулт Г. намира жалбата за неоснователна и моли за потвърждаване на НП.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

В изпълнение на Заповед № РД – 04-467/16.11.2017г. на Окръжен Прокурор на ОП – Разград; Заповед № 582/17.05.2016г. на Кмет на Община Разград; Заповед № 1439/10.12.2012г. на Кмет на Община Разград, на 20.11.2017г. около 07, 50ч. свидетелите Д. Х. – общински служител, Пл. Д. и А. С. и двамата полицейски служители, били на обход в градски парк в гр. Разград, за да установяват нарушители по Наредба № 9 на Общински съвет Разград – собственици на кучета, които ги разхождат в района. В посочения час те забелязали жалбоподателката, която разхождала на повод две кучета, които били кастрирани и с поставени микрочипове. Като ги видяла жалбоподателката забързала крачка в посока противоположна на идващите контролни органи с цел да избегне проверка, но била настигната и спряна от тях. След като се представили, свидетелите съобщили на жалбоподателката, че за констатирано нарушение на  Наредба № 9 на Общински съвет Разград ще й бъде съставен АУАН. Същата заявила, че вече има съставен такъв и издадено НП, но този път ще обжалва. Св. Д. Х. съставил АУАН № 19/20.11.2017г., за това, че жалбоподателката разхожда на територията на Северен градски парк две кучета, поради болонка и неустановена, с което нарушила чл. 20, ал.1,т.1, б.г от Наредба № 9 на Общински съвет Разград. Жалбоподателката след запознаване със съдържанието на АУАН, отказала да получи екземпляр от същия, който отказ бил установен от св. А. С..

На база съставения АУАН на 10.01.2018г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, но квалифицирано вече като повторно по чл. 20, ал.1,т.1, б.г от Наредба № 9 на Общински съвет Разград, предвид приложеното по АНД – НП № 4/07.07.2017г., издадено срещу жалбоподателката за същото нарушение. АНО на основание чл. 24, ал. 1 от  Наредба № 9 за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на Община Разград на Общински съвет Разград наложил глоба в размер на 250,00 лв.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

            Разгледана по същество същата е частично основателна по следните съображения.

            От събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства – обясненията на свидетелите, писмени доказателства -  Заповед № РД – 04-467/16.11.2017г. на Окръжен Прокурор на ОП – Разград; Заповед № 582/17.05.2016г. на Кмет на Община Разград; Заповед № 1439/10.12.2012г. на Кмет на Община Разград, съдът намира описаната фактическа обстановка за категорично и безспорно установена. Не е спорно, че жалбоподателката е разхождала две кучета на повод в Северен градски парк на гр. Разград, в нарушение на  чл. 20, ал.1,т.1, б.г от Наредба № 9 на Общински съвет, тъй като мястото където е засечена от контролните органи не е сред посочените в Заповед № 1439/10.12.2012г. на Кмет на Община Разград.

            От правна страна, съдът намира че е налице нарушение на чл. 57, ал.1, т.6 от ЗАНН при издаване на процесното НП. Съгласно разпоредбата на 53, ал.2 от ЗАНН, АНО издава НП и когато в АУАН е допусната нередовност, доколкото в случая актосъставителят не е бил наясно, че жалбоподателката осъществява нарушението повторно, тъй като не е разполагал с тази информация. АНО обаче е посочил като санкционна разпоредбата на чл. 24, ал.1 от Наредбата, а е наложил санкциа по чл. 24, ал.2 от Наредбата и с това е допуснал посоченото процесуално нарушение. Не е в правомощията на съда да поправи това процесуално нарушение, доколкото обаче е налице извършено административно нарушение от страна на жалбоподателката, безспорно установено по делото, както и нейната самоличност и на това адм. нарушение е дадена правилна правна квалификация, без квалифициращото обстоятелство, както в АУАН, така и в НП, като едновременно с това е посочена и правилната санкционна разпоредба – чл. 24, ал.1 от Наредбата, съответстваща на това нарушение, то размера на наложената санкция следва да бъде намален до минимално посочения в Наредбата – 50,00лв. Не са налице доказателства по делото, които да обосноват по – голям размер на санкцията, като в този смисъл не може да се тълкува и приобщеното по делото НП № 4/07.07.2017г. на Кмет на Община Разград, доколкото няма отбелязване кога е влязло в сила.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯВА  НП 19 / 10.01.2018г.,  на Кмет на Община Разград, В ЧАСТТА с която за нарушение на чл. 20, ал.1, т.1, б. г от  Наредба № 9 за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на Община Разград на Общински съвет Разград, на Е.В.М. ***, на основание чл. 24, ал. 1 от  Наредба № 9 за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на Община Разград на Общински съвет Разград е наложена глоба в размер на 250,00 лв., като намалява размера на санкцията на 50,00лв.

ПОТВЪРЖДАВА НП 19 / 10.01.2018г.,  на Кмет на Община Разград в останалата част като правилно и законосъобразно.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: