Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

   № 200,   13.06.2018 година , град Разград                                 

 

                                   В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                        

на двадесет и втори Май  две хиляди и осемнадесета година             

В публичното заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

                                           

Секретар Сребрена Русева

прокурор .......................

като разгледа докладваното от съдията

НАХДело № 81 по описа за 2018 година.

  За да се произнесе, съдът съобрази следното:

         Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от  „ Стоик „ ЕООД – Разград, ЕИК 116586562, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Паркова „” № 37, вх. А, , ет.2, ап. 4, представлявано от Иван Стоянов Иванов, против Наказателно постановление № В - 0044023/12.12.2017г.  на Директор в РД за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към ГД „ Контрол на пазара „ при КЗП, с което за нарушение на чл.30, ал.2, т.3 от ЗТТСТИ на жалбоподателя  е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 2000,00 лв., на основание чл. 46 от ЗТТСТИ.

Жалбоподателят моли, като незаконосъобразно  наказателното постановление да бъде отменено изцяло. Навежда доводи за нарушение на материалния и процесуалния закон при издаването на обжалваното НП.

За жалбоподателя в съдебно заседание не се явява представител.

Административнонаказващият орган заявява становище за неоснователност на жалбата. 

РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.         

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН бл. № 0044023, съставен на 10.11.2017г. на жалбоподателя, за това, че на 09.11.2017г. в обект минимаркет на ул. „ Паркова „ № 37А в гр. Разград, стопанисван от жалбоподателя, при извършена проверка от контролни органи на КЗП – св. А. Т. и Д. В., както и св. Р. А. ***, се констатира, че продавачката в обекта В. М. Б. е продала 1бр. кутия цигари „ DUNHILL SWITCH„ на цена 5,70лв. на непълнолетната С. С. С. ЕГН **********, за продажбата е издаден Фискален бон. Проверката приключила със съставянето на Констативен протокол № К- 2629941. Към КП било приложено и снето писмено обяснение от непълнолетната С.С.. Актосъставителят описал нарушението като „ … „ Стоик „ ЕООД не е изпълнил административното си задължение да не предлага за продажба тютюневи и свързаните с тях изделия на лица под 18г….“,  квалифицирал нарушението като такова по чл. 30, ал.2, т.3 от ЗТТСТИ. АУАН съставен в присъствие на представляващия дружеството, в който отбелязал, че има възражения и ще ги представи в писмен вид в тридневния срок по ЗАНН. Такива обаче не постъпили пред адм. наказващия орган.

В НП адм. наказващия орган описал нарушението като „…„ … „ Стоик „ ЕООД не е изпълнил административното си задължение да не прилага за продажба тютюневи и свързаните с тях изделия на лица под 18г….“, също го квалифицирал като такова по чл. 30, ал.2, т.3 от ЗТТСТИ. НП  връчено на жалбоподателя по адрес на управление на 15.01.2018г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 22.01.2018г. с пощенско клеймо от 19.01.2018г.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Безспорно от доказателствата по делото категорично се установява, че на процесната дата жалбоподателят е осъществил вмененото му по АУАН адм. нарушение. Описанието на същото обаче в обжалваното НП е в разрез с разпоредбата на чл. 57, ал.1, т. 5 от ЗАНН. Формулирането на изпълнителното деяние „ да не прилага „, поставя в невъзможност жалбоподателя да наведе относими и допустими доказателства, за да осъществи правото си на защита, поради което съдът намира, че процесното НП като издадено при нарушение на процесуалните правила следва да бъде отменено, като незаконосъобразно. 

Воден от изложеното до тук и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № В - 0044023/12.12.2017г.  на Директор в РД за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към ГД „ Контрол на пазара „ при КЗП, с което за нарушение на чл.30, ал.2, т.3 от ЗТТСТИ на „ Стоик „ ЕООД – Разград, ЕИК 116586562, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Паркова „” № 37, вх. А, , ет.2, ап. 4, представлявано от Иван Стоянов Иванов е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 2000,00 лв., на основание чл. 46 от ЗТТСТИ, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: