РЕШЕНИЕ

  180,  08.06.2018г.,  град Разград

                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградският районен съд 

На осми Май 2018 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 85 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Б.С.Я. ЕГН ********** ***« Хан Кубрат « № 31,  против НП № 17-1075-001755/08.01.2018г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 150 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 300,00лв., на основание чл.177, ал.1,т.2, пр.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, отправя възражение за нарушение на материалния закон, като счита, че не е извършил адм. нарушение, доколкото за управление на мотофреза, ЗДвП не изисква правоспособност.   

В съдебното заседание, нередовно призован, неоткрит на посочения адрес, жалбоподателят не се явява, не изпраща упълномощен повереник.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 07.12.2017г. около 23,00ч., в гр. Лозница, обл. Разград, по ул. „ Александър Стамболийски „ жалбоподателят управлявал мотоблок /фреза /, негова собственост, когато бил спрян за проверка от служители на РУ на МВР – Лозница. Същите констатирали, че жалбоподателят е във видимо нетрезво състояние, което наложило да бъде повикан на място екип от Сектор „ Пътна полиция „ при ОДМВР – Разград. На място по разпореждане на ОДЧ при ОДМВР – Разград, пристигнали свидетелите Д. Д. и С. Н. – служители в Сектор „ ПП „ при ОДМВР - Разград, които изпробвали жалбоподателя за употреба на алкохол, като техническото средство отчело съдържание на алкохол в издишвания от водача въздух над 1,2 промила. Жалбоподателят не представил никакви документи за мотоблок / фрезата, както и СУМПС. Била извършена справка в масивите на Сектор „ Пътна полиция „ при ОДМВР – Разград, при което се установило, че на жалбоподателят не е издавано СУМПС. При тази фактическа обстановка св. Д. Д. съставил на жалбоподателя, в негово присъствие АУАН бл. № 534844, за това, че същият управлявал мотоблок /фреза, като не притежавал СУМПС /неправоспособен /. Квалифицирал нарушението по чл. 150 от ЗДвП и срещу подпис връчил екземпляр от акта на жалбоподателя, който не вписал възражения.

На база съставеният АУАН на 08.01.2018г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушението по чл. 150 от ЗДвП и наложил посоченото адм. наказание.

НП връчено редовно на 22.01.2018г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 25.01.2018г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата основателна.

Съдът с оглед признанието на жалбоподателя и приобщените по делото писмени и гласни доказателства, намира, установената фактическа обстановка за категорично и безспорно доказана.

От процесуална страна обаче, при съставянето на процесния АУАН и издаването на обжалваното НП са допуснати съществени процесуални нарушения по чл. 42, т.4 и т.5, съответно по чл. 57, ал.1, т.5 и т.6 от ЗАНН.

Това е така, защото при описание на нарушението, не са посочени съществени признаци, които по категоричен начин да установят, че за управление на мотоблок/фреза, жалбоподателят е следвало да притежава съответното СУМПС. Липсват характеристики относно вида, кубатурата, мощността на описания мотоблок/фреза, които да обосноват задължение на жалбоподателя да притежава съответната правоспособност. По този начин последният е изправен пред невъзможността да се защити с относими и допустими доказателства и доказателствени средства и по този начин да реализира правото си на защита в настоящото производство. От друга страна, доколкото в тежест на адм. наказващия орган е да докаже по несъмнен начин извършването на посоченото адм. нарушение, както от обективна, така и от субективна страна, то в настоящия случай, предвид посочените от съда пропуски, това не е сторено.

Ето защо обжалваното НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

     

ОТМЕНЯВА НП № 17-1075-001755/08.01.2018г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на Б.С.Я. ЕГН ********** ***« , за нарушение на чл. 150 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 300,00лв., на основание чл.177, ал.1,т.2, пр.1 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: