РЕШЕНИЕ

Номер  209                       13.06.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  двадесет и трети май                                                   Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 232 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.С.Д. ***  на Началник сектор към ОД МВР- Разград, с което на основание чл.315 ал.1 пр.2 от КЗ /отм./ му е наложена глоба в размер на 400лв. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно, неправилно и противоречащо на законовите изисквания, тъй като счита че не представлява състав на административно нарушение, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. жалбоподателят заявява, че поддържа жалбата на посочените основания, поради което моли да бъде отменено НП изцяло.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Районна прокуратура гр.Разград при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и по НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 30.09.2015година св. Д.А.В.  мл.автоконтрольор в група ПК при сектор Пътна полиция при ОД МВР Разград, съставил АУАН  Г98222/30.09.2015г. на жалбоподателя Д.С.Д. за това,че около 16.00ч. в гр.Разград ул.Странджа , пред бензиностанция „ОМВ” в посока ул.Дунав управлява л.а. „Опел Корса” с рег.№ РР0835ВА, собственост на Е. С. Я., като жалбоподателя не е изпълнил задължението да заплати задължителна застраховка Гражданска отговорност, с което виновно е нарушил чл.315 ал.1 пр.2 от КЗ/отм./ . Въз основа на този акт било издадено и обжалваното НП, в който са отразени описаните обстоятелства. Същите се потвърждават и от показанията на св.В. , който заявява, че е извършил проверката и е констатирал нарушението .

               Към преписката е приложена справка картон на водача, а съдът служебно е изискал цялата преписка по НП № Г98222/30.09.2018г. От последната се установява, че с цитираното НП на жалбоподателят е наложена глоба в размер на 400 лв. на основание чл.315 ал.1пр.2 от КЗ/отм./.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

Съдът намира, че обжалваното НП и АУАН са издадени от компетентни органи.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че към  30.09.2015 год. жалбоподателят С. е извършил визираното в АУАН и НП нарушение на чл.315 ал.1т.2 от КЗ/отм./ т.к. към инкриминираната дата същият не е заплатил задължителна застраховка Гражданска отговорност, въпреки че самия той не е собственик на лекия автомобил „Опел Астра” не е освободен от административно наказателна отговорност.

                  При подробен анализ на фактическата обстановка се констатира пълна идентичност на вменените нарушения. В  чл.315 ал.1 пр.2 /отм./е  изведено като нарушение, изискващо ангажиране на административно-наказателната отговорност  лице, което управлява автомобила, без да е негов собственик, да е задължено да сключи договора за застраховка. В конкретния случай е безспорно установено, че МПС, с което е извършено нарушението и за което е констатирано, че е сключен договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на 01.10.2015 год. и е собственост на Е. С. Я. В константната практика, постановена при отменената редакция на КЗ е възприет извод, че нормата допуска санкционирането на водачи и когато не са собственици на съответното МПС, като този извод е обоснован с изричното вписване в чл.315 ал.1 пр.2 от КЗ/отм./, че  нарушител е и лице, което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка Гражданска отговорност. В сега действащия КЗ е предвидена отговорност на несобствениците на МПС, които управляват такива без застраховка Гражданска отговорност в ал.3 на чл.638  се наказват с глоба от 400 лв., във фиксиран размер. Именно такова наказание е наложено на жалбоподателят Д. – 400лв.

Конкретни съображения за наличието на маловажен случай не се навеждат, а и съдът служебно не констатира такива, които да отличават настоящия случай като такъв – с оглед липсата на вредни последици или тяхната незначителност да водят на извода за значително по-ниска степен на обществена опасност  на нарушението спрямо другите такива. Не следва да се преценява поведението на нарушителя като маловажно и предвид факта, че едва след констатиране на нарушението е била сключена задължителната застраховка  Гражданска отговорност. Като водач на МПС жалбоподателят Д.С.Д. е следвало да се убеди, че за автомобила има такава сключена и действаща застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, след което да управлява същия.

При това положение съдът счита, че следва наказателното постановление, предмет на обжалване в настоящото производство НП, да се потвърди като правилно и законосъобразно.       Мотивиран от гореизложеното, и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

РЕШИ

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 15-1075-000803 от 07.10.2015 година на Началник сектор ПП към ОДМВР гр.Разград, което на Д.С.Д. ЕГН ********** е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 400 лв. /четиристотин/ лева за нарушение на чл.315 ал.1 пр.2 от КЗ.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :