Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                                  № 205, 14.06.2018 година, град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на двадесет и втори Май  две хиляди и осемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар Сребрена Русева

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   281 по описа за  2018 г.

                       За да се произнесе, съдът съобрази следното:

        Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

        Постъпила е жалба от Ф.Х.И. ЕГН ********** ***, против наказателно постановление № 37-0000141/23.03.2018г. на  Началник ОО „ АА „ -  Разград, с което за нарушение на чл. 18, т.6 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ на основание чл. 93, ал.2 от ЗАП му е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00лв.

          Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно, навежда доводи за нарушение на процесуалните правила при издаването му, по същество оспорва фактическите констатации така както са отразени в АУАН, респективно в НП.

            Административнонаказващият орган заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

 На 31.01.2018г. около 10,10ч. в обл. Разград, на път І-2, км. 88+200 на паркинга до разклона за с. Бели Лом в посока от гр. Шумен за гр. Разград , контролните органи по ЗАПревози извършили проверка на документите на водач на състав от ППС, състоящ се от товарен автомобил "Рено Премиум 300" с per. №**, от категория ППС "N3" и ремарке за товарен автомобил с рег.№**от категория ППС "04", извършващ превоз на товари (палети) за собствена сметка с поставена табела с надпис "Превоз за собствена сметка ", със Заповед №2/18.01.2018 г. по маршрут от с .Изгрев обл. Шумен за гр. Русе, оборудван с аналогов тахограф "KIENZLE VD01318.2480 със сер.№2903405, при която установили, че „… При извършване на превоз на товари за собствена сметка, водачът г-н И. не представя при поискване от контролните органи Заверено копие на Лиценз на Общността или Удостоверение на ППС за обществен превоз на товари на територията на Р.България в съответствие с чл.12Б,ал,10 от ЗАвП при превоз между две точки на територията на Р. България с ППС над12000 кг.,видно от свидетелство за регистрация на ППС част II №006804280 и №006804281…“.

За констатираното нарушение св. Г. М. съставил на жалбоподателя в негово присъствие АУАН бл. № 245475, в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го като такова по чл. 18, т.6 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ и връчил АУАН срещу подпис на жоалбоподателя, който вписал, че няма възражения.

Въз основа на АУАН, по – късно на 23.03.2018г. било издадено и атакуваното НП, в обстоятелствената част, на което по идентичен начин било описано осъщественото от жалбоподателя нарушение, също квалифицирано и от административнонаказващия орган, като такова по чл. 18, т.6 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ и санкционирано от него с налагане на административно наказание «глоба» в размер на 500,00 лв. на основание чл. 93, ал.2 от ЗАП.

НП редовно връчено на 03.04.2018г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 11.04.2018г.

         Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН,  жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата се явява неоснователна  по следните съображения:

Безспорно от фактическа страна, действително жалбоподателят е осъществил нарушение на чл.18,т.6 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ, която разпоредба го задължава при извършване на превоз за собствена сметка, какъвто е случаят, да представи при поискване от контролните органи „…заверено копие на лиценза на Общността или удостоверение на моторно превозно средство за обществен превоз на товари на територията на Република България в съответствие с чл. 12б, ал. 10 от Закона за автомобилните превози“. Безспорно по делото е установено, че Превозвача има издаден, редовен Лиценз № 10819, валиден до 22.03.2027г., но не го е представил при поискване от контролните органи. С това си бездействие е осъществил и вмененото му във вина адм. нарушение.

Наказателното постановление, както и Акта за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с това деяние и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП за несъстоятелни.

Административнонаказващият орган правилно е определил и санкционната норма посочена в обжалваното НП.

Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                                                    

 

                                                 Р     Е     Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 37-0000141/23.03.2018г. на  Началник ОО „ АА „ -  Разград, с което за нарушение на чл. 18, т.6 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ на основание чл. 93, ал.2 от ЗАП на Ф.Х.И. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00лв., като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред РАС в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                          

                                                                         

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: