П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   петнадесети май                                                                       2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 131 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Петрова.

ПОДСЪДИМИЯТ уведомен в предходното съдебно заседание доведен от ОЗ „Охрана“ лично, и със защитници адв. В. ***.

СВИДЕТЕЛИТЕ редовно призовани с изключение на А.Ю., Б.Б. се явяват лично с изключение на А.Г., и нередовно призования Б.Б..

ВЕЩИТЕ ЛИЦА лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Днес преди съдебно заседание беше постигната договореност със защитниците на подсъдимия и РРП за сключване на споразумение, което представям. Предлагам делото да се разгледа по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. В.: Да се даде ход на делото. Представяме проект на споразумение и моля производството да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. Г.: Да се даде ход на делото при условията на глава 29 от НПК.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за прекратяване на производството по делото намира, че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение и внесен обв. акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК. С деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, поради което са налице предпоставките производството по делото да протече по реда на глава 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

От залата се освободиха свидетелите и вещите лица.

СВИДЕТЕЛЯТ Т.Т.:*** и обратно за две съдебни заседания да ми бъдат изплатени транспортни разходи, за което ще представя документи.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.: Моля да явяване в съдебно заседание да ми бъде изплатено възнаграждение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Б.:

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

НА СВИДЕТЕЛЯ Т.Т. да бъдат изплатени транспортни разходи в размер на 117.26 лв. /изд. РКО/ от бюджета на РРС.

НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ В. да бъде изплатено възнаграждение за явяване в едно съдебно заседание в размер на 20 лв. /изд. РКО/

НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ Б. да бъде изплатено възнаграждение за явяване в едно съдебно заседание в размер на 40 лв./изд. РКО/

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато  между РРП представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга Б.Ш.Ш., ЕГН **********, обвиняем по ДП № 1873ЗМ-539/2017 г. по описа на РУ на МВР гр. Разград за извършено от него на 22.09.2017г., в гр.Разград престъпление по смисъла на чл.325,ал.2 във вр. с  ал.1 от НК,, и защитниците му адв. В. и адв. Г. ***.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Б.Ш.Ш.,  роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с начално образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********

ПРОКУРОРЪТ:  Поддържам споразумението

АДВ. В.: Поддържам споразумението. Няма да сочим други доказателства.

АДВ. Г.: Поддържаме споразумението. Няма да сочим други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като прецени, че така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 5 от НПК предлага на страните да внесат изменение в постигнатото между тях споразумение в частта относно размера на договореното наказание като същия бъде увеличен. Мотиви за това съдът намира както с оглед на високата степен на обществена опасност на извършеното деяние с оглед отправените от подсъдимия думи, които съдържат и обиди към представителя на орган на държавна власт, така и по-високата степен на обществена опасност на личността на подсъдимия предвид приложената по делото справка за съдимост, както и в частта относно съдебните разноски, като в тежест на подсъдимия бъдат присъдени и сторените в днешното съдебно заседание транспортни разходи на един свидетел и възнаграждения на две вещи лица

ПРОКУРОРЪТ: Предлагам на подсъдимия да бъде определено наказание една година и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване.

АДВ. В.: След съгласуване с подсъдимия ние също сме съгласни с предложението на прокурора

АДВ. Г.: Съгласни сме с това размера на наказанието да бъде година и шест месеца и да поемем установените допълнителни разноски.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм да изтърпя наказание година и шест месеца, и да ми бъдат присъдените направените съдебни разноски.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                                       О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на делото в съдебното производство

гр.Разград, 15.05.2018г.

 

Настоящото споразумение се сключва на основание  чл. 384, ал.1  във вр. с чл. 381 от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между  адв.Р.В. и адв. Н. Г.,***,защитници на подс.Б.Ш.Ш., ЕГН **********, роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с начално образование, безработен, неженен, осъждан и Недка Петрова  - прокурор в РП-гр.Разград.          

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 131/2018г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс. Б.Ш.  за това, че:

На 22.09.2017г., в гр.Разград, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - буйство, невъзпитаност, отправяне на обидни думи, псувни, заплахи и закани с думите: „Кво ще ми направите смешници, ей сега ще събера циганите и ще ви  пребием! Кво ще ми направите с тез гумени патрони! Даже няма  друга  патрулка да дойде и ви помогне! Ще ви утрепем ей! Ще Ви еба и долу в районното ще дойдем и там ще ви ебем всичките, разбра ли ве!“,отправени  към полицейските служители И.М.И. и Т.Ц.Т.,двамата служители на РУ на МВР-гр.Разград, като деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост  -  престъпление по чл.325,ал.2 във вр. с  ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.Б.Ш. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.325, ал.2 във вр.с ал.1 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Б.Ш., при условията на чл.54, ал.1 от НК -  1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, което следва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим на изтърпяване.

3.Съдебните разноски в размер на 177.26 лв. платими по сметка на Районен съд гр. Разград се възлагат в тежест на подсъдимия Б.Ш.Ш., ЕГН **********.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс. Б.Ш.Ш. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният Б.Ш.Ш., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ЗАЩИТНИК:                                                           ПРОКУРОР:

                      /адв.Р.В./                                       /Н. Петрова/                                            

 

 

ЗАЩИТНИК:

                      /адв. Н. Г./

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                                /Б.Ш.Ш./

 

 

 

 

СЪДЪТ  като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга подсъдимия Б.Ш.Ш., ЕГН **********, и защитниците му адв. В. и адв. Г. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 131/18 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ Б.Ш.Ш. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 22.09.2017г., в гр.Разград, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - буйство, невъзпитаност, отправяне на обидни думи, псувни, заплахи и закани с думите: „Кво ще ми направите смешници, ей сега ще събера циганите и ще ви  пребием! Кво ще ми направите с тез гумени патрони! Даже няма  друга  патрулка да дойде и ви помогне! Ще ви утрепем ей! Ще Ви еба и долу в районното ще дойдем и там ще ви ебем всичките, разбра ли ве!“,отправени  към полицейските служители И.М.И. и Т.Ц.Т.,двамата служители на РУ на МВР-гр.Разград, като деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост  -  престъпление по чл.325,ал.2 във вр. с  ал.1 от НК.

Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.Б.Ш. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.325, ал.2 във вр.с ал.1 от НК.

Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Б.Ш., при условията на чл.54, ал.1 от НК -  1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, което следва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим на изтърпяване.

Съдебните разноски в размер на 177.26 лв. платими по сметка на Районен съд гр. Разград се възлагат в тежест на подсъдимия Б.Ш.Ш., ЕГН **********.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс. Б.Ш.Ш. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният Б.Ш.Ш., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №131/18 г. по описа на  РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.54 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: