П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  единадесети юни                                                          2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                                                                                                          

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Северина Монева

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   270  по описа за 2018 година

На именното повикване в 10,00  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ К. ,редовно призован, явява се  лично и със защитник адв. Ковалаков редовно упълномощен и приет от съда от днес.

ПОСТРАДАЛАТА С.А.С. редовно призована явява се  лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

ПОСТРАДАЛАТА: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. К.:Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните  да заявят становище по  реда на чл. 248  от НПК

ПРОКУРОРЪТ:  По т. 1 намирам,  че делото е родово и местно подсъдно на РРС. По т. 2 считам, че няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. По т. 3 няма допуснато на ДП  отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на пострадалия. По т. 4 считам, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила на глава 29 от НПК, тъй като междувременно сме сключили споразумение със защитата и подсъдимия. Представям изискуемия от закона писмен вид с параметрите, които са уговорени по споразумението. По т. 5  не е необходимо разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. По т. 6 Не е  налице необходимост за вземане на мерки за процесуална  принуда, предвид процесуално  положение на подсъдимия към настоящия момент и поради което нямаме такова искане. По т. 7 нямам искания за събиране на нови доказателства. По т. 8 намирам, че  в зависимост от изхода не следва да бъде насрочвано друго съдебно заседание и призовавани лицата по списъка към обвинителния акт. Доколкото не са стигнали до мен  искания за  конституиране като граждански ищец, съответно или частен обвинител на пострадалото лице.

ПОСТРАДАЛАТА С.:  Автомобилът е върнат.  За мен е важен въпроса вредите, които са на буса. Съгласна съм да се  сключи споразумение с прокурора. Не желая да бъда  конституирана като частен обвинител. По останалите въпроси се придържам към становището на прокурора.

АДВ. К.:Считаме, че делото е подсъдно на РРС. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното  производство. Не сме констатирали допуснати процесуални нарушения на ДП довели до ограничаване правата на обвиняемия или пострадалия. По т. 4 сме депозирали и подписали споразумение,  сключено с РРП. По т. 5  не е необходимо разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. По т. 6 Не е  налице необходимост за вземане на мерки за процесуална  принуда, предвид процесуално  положение на подсъдимия към настоящия момент и поради което нямаме такова искане. По т. 7 нямам искания за събиране на нови доказателства. По т. 8 намирам, че  в зависимост от изхода не следва да бъде насрочвано друго съдебно заседание и призовавани лицата по списъка към обвинителния акт.

         СЪДЪТ след като изслуша становището на страните, по въпросите по чл. 248 от НПК и след запознаване с материалите по ДП и внесения в съда обвинителен акт, констатира следното:

ПРЕДВИД  повдигнатото срещу подсъдимия К.П.К. обвинение по чл. 206, ал. 6, т.  1 във  вр. с ал. 1 от НК  извършено в гр. Разград намира, че местно и родово подсъдно, подсъден да разгледа делото е именно РРС.

НЯМА основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

НЯМА допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемия или пострадалия.

НЯМА основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

 НЯМА основания за вземане на мярка за процесуална принуда спрямо подсъдимия К..

ПРЕДВИД липсата на направени искания в  срока, и  самото процесуално поведение на подсъдими, няма направени искани за събиране на нови доказателства.

НЯМА  и направени искания за конституиране на други страни в процеса, освен прокурора, подсъдимия и защитника.

ПРЕДВИД факта, че прокурорът,  подсъдимия и неговият защитник са сключили споразумение, по реда на глава 29 от НПК,  съдът намира, че няма основания за насрочване на съдебно заседание и призоваване на лицата по списъка, а респективно са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на глава 29 от НПК.

СНЕ самоличността на подсъдимия.

 К.П.К., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: гр. Ц. К., обл. Р., ул. ****, но живущ ***,  български гражданин, със средно образование, съжителстващ на семейни начала, безработен, осъждан, ЕГН **********. Получил съм препис от обвинителния акт.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите сключеното споразумение между РРП,  защитата и подсъдимия. Същото не противоречи на закона и морала, наказанието което е предвидено „Пробация“ считаме, че е за един достатъчно дълъг период, а именно 2 години, който ще бъде достатъчен за да проведе своето поправително въздействие върху подсъдимия. Като освен двете задължителни мерки сме се споразумели същия да полага безвъзмезден труд в полза на обществото, също за две поредни години. Ето защо намирам, че така определеното наказание ще окаже своето поправително и възпитателно действие върху същия. Споразумели сме се и за разноските направени в хода на ДП, като същите са възложени за заплащане от подсъдимия. Имаме съгласие и на пострадалата, поради което моля да одобрите така постигнатото споразумение.

АДВ. К.:Подписали сме споразумение   , което не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите. Визираните мерки - пробационни считаме, че в достатъчна степен могат да постигнат целите посочени в чл. 36 от НК и въздействие.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ вписва на основание чл. 382, ал. 6 от НПК съдържанието на окончателното споразумение в съдебния протокол.

Днес, 11.06.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 270/2018 г. по описа на Районен съд Разград, между: Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура Разград и адв. Р. К. от АК- Разград – защитник на подс. К.П.К., по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 270/2018 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ІІ. 1. Подс. К.П.К., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: гр. Ц. К., обл. Р., ул. ****, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че:

на неустановена дата през периода от 23.09.2017 г. до 06.10.2017 г. в гр. Разград противозаконно присвоил чужди движими вещи, които владеел – лек автомобил „Фолксваген Транспортер“ с рег. № *** на стойност 3 000.00 лева и GPS навигация „Garmin“ на стойност 150.00 лева, всичко на обща стойност 3 150.00 лева, собственост на С.А.С. ***, като присвоеното имущество било върнато до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл. 206, ал. 6, т. 1 вр. ал. 1 от НК.

2. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. К.К., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, а именно пробация, включваща следните пробационни мерки:

2. 1. Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от 2 години с периодичност два пъти седмично;

2. 2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години;

2. 3. Безвъзмезден труд в полза на обществото по 100 часа годишно за срок от две поредни години.

ІІІ. Разноските по делото в размер на 492.66 лева, се възлагат на подс. К.К., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

IV. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подсъдимият К.П.К. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ПРОКУРОР:

/С. Монева/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                             /адв. Р. К./

 

 

ПОДСЪДИМ:

                                                                                     /К.К./

 

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

                            О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между прокурор Монева от РРП, адв. К. от АК – Разград и К.П.К. – подсъдим по НОХД № 2760/2018 г. споразумение съгласно което

ПОДСЪДИМИЯТ К.П.К. се признава за ВИНОВЕН  за това, че на неустановена дата през периода от 23.09.2017 г. до 06.10.2017 г. в гр. Разград противозаконно присвоил чужди движими вещи, които владеел – лек автомобил „Фолксваген Транспортер“ с рег. № **** на стойност 3 000.00 лева и GPS навигация „Garmin“ на стойност 150.00 лева, всичко на обща стойност 3 150.00 лева, собственост на С.А.С. ***, като присвоеното имущество било върнато до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл. 206, ал. 6, т. 1 вр. ал. 1 от НК,  му  налага  наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, а именно пробация, включваща следните пробационни мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от 2 години с периодичност два пъти седмично;

Б/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години;

В/ Безвъзмезден труд в полза на обществото по 100 часа годишно за срок от две поредни години.

ОСЪЖДА К.П.К. да заплати по сметка на ОД на МВР- Разград сумата от 492,66 лева за разноски на досъдебното производство.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 270_/2018 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

На пострадалата С.А.С. да се издаде препис от протокола.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  10,45 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: