П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На  двадесет и осми юни                                                                2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 459 по описа за 2018 година

 На именното повикване в 10:00 часа, се явиха:

ЗА РАЗГРАДСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА прокурор Николов.

ПОДСЪДИМАТА Р.В. уведомена по телефона, явява се лично и със защитник адв. Др. П., упълномощен от ДП.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на гл. 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпилото споразумение за решаване на наказателното производство по ДП № 1873 ЗМ-246/2018 г. по описа на РУМВР Разград.

СНЕМА самоличността на подсъдимата.

Р.Ж.В., родена на ***г****, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, с основно образование, разведена, безработна, неосъждана, ЕГН: **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства. Постигнато е споразумение с което е определено като вид и размер наказанието по отношение на обвиняемата, определено в размер на 2  години и 10 месеца „лишаване от свобода“, отложено за изпитателен срок от 4 години, на основание чл. 66, ал. 1 от НК. В точка 4 от споразумението е постигнато споразумение да не се налага по-лекото наказание глоба, и размера който е посочен е размера който е посочен в ал. 2 на чл. 159а, ал. 1, а наказанието за престъплението, което е извършила обвиняемата предвидената глоба е от 3000 лв. до 12000 лв. Считам, че в тази част следва да бъде променено споразумението, т.к. се касае за допусната техническа грешка.

 АДВ. П.: Моля да одобрите споразумението, след като извършим корекцията, където е допусната техническа грешка, и споразумението не противоречи на закона и морала и би изпълнило целите на чл. 36 от НК.

ПОДСЪДИМАТА:  Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ на основание чл. 382, ал. 5 от НПК, предлага на страните промяна в споразумението досежно алтернативното наказание „глоба“ предвидено наред с „лишаването от свобода“, като предлага на страните с оглед характера на деянието, високата му степен на обществена опасност, мотивите за извършване на престъплението, а наред с „лишаването от свобода“ да бъде предвидено и наказание „глоба“, като размера бъде между 3000 лв. и 5000 лв., съобразявайки факта, че наказанието „лишаването от свобода“ е определено при условията на чл. 54 от НК и съответно глобата също бъде определена по реда на този текст.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че действително, тъй като наказанието „лишаването от свобода“  е определена при условията на чл. 54 НК то следва и наказанието „глоба“ да бъде в размер към минимума предвиден в закона - 3000 лв. Считам, че предложеното от съда наказание „глоба“ е резонно и отговаря на тежестта на извършеното деяние. Считам, че глобата трябва да бъде определена към минимума  в размер на 3000 лв.

АДВ. П.: Съгласни сме да бъде наложена глоба и моля да бъде в размер на 3000 лв. предвид факта, че подсъдимата е безработна към момента, има  и малко дете, и това ще затрудни плащането на същата и реабилитацията й.

ПОДСЪДИМАТА: Съгласна съм с така направеното предложение и размер на глобата от 3000 лв.

 СЪДЪТ след изслушване становището на страните на основание чл. 382, ал. 2 от НПК вписва следното съдържание на окончателно споразумение.

I.       СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Р.Ж.В., родена на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, с основно образование, безработна, неосъждана, ЕГН: ********** - подсъдима, представлявана от защитника си - адв. Др.П. ***, представлявана от прокурор ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ.

II.       ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае досъдебно производство № 1873 ЗМ- 246/2018 г. по описа на РУ на МВР-гр. Разград, вх. № 538/2018 г. по описа на Районна прокуратура Разград, образувано и водено срещу обв. Р.Ж.В. за това, че:

За  времето  от месец  септември  2017 год. до месец май  2018 год.  в

гр.Разград е набрала отделно лице Е. С. Р., ЕГН ********** с цел да бъде използвана за развратни действия - предлагане на платени сексуални услуги, независимо от съгласието й - престъпление по чл.159а, ал.1 от НК.

III.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.      Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, обв. Р.Ж.В. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 159а, ал. 1 от НК.

2.      Приемат като вид и размер на наказанията спрямо обв. Р.Ж.В. за извършеното от нея деяние при условията на чл. 54 от НК- 2 години и 10 месеца „Лишаване от свобода”, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 4 години и глоба в размер на 3000 /три хиляди/ лева.

3.    Възпитателната работа по отношение на обв. Р.Ж.В., се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеене.

4.     Разноски по делото в размер на 42,00 лева се възлагат на обв. Р.Ж.В., платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

IV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Обв. Р.Ж.В. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                 ПРОКУРОР:

                                                                     /Д.Николов/

                     

ЗАЩИТНИК: 

                             /адв. Др.П./  

 

 

 

ОБВИНЯЕМ:  

                                        /Р.В./    

 

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                             О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ – прокурор в Районна прокуратура- Разград – от една страна, и от друга - подсъдимата Р.Ж.В., ЕГН ********** и защитникът й адв. Д.П. *** споразумение съгласно което:

ПОДСЪДИМАТА Р.Ж.В., родена на ***г***, с постоянен адрес:***, български гражданин, с основно образование, разведена, безработна, неосъждана, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВНА, за това, че за времето от месец септември 2017 г. до месец май 2018 г. в гр.Разград е набрала отделно лице Е. С. Р., ЕГН ********** с цел да бъде използвана за развратни действия - предлагане на платени сексуални услуги, независимо от съгласието й - престъпление по чл.159а, ал.1 от НК, като й НАЛАГА наказания при условията на чл. 54 от НК „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ и ГЛОБА в размер на 3000 /три хиляди/ лева.

ВЪЗЛАГА възпитателната работа по отношение на подсъдимата Р.Ж.В. на РИ при РУ МВР по местоживеенето му.

ОСЪЖДА подсъдимата Р.Ж.В. да заплати по сметка на ОДМВР Разград за разноски по делото сумата от 42,00 лева /четиридесет и два лева/.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 459/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10:17 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: