Мотиви към Решение  №237/14.06.2018г., постановено по НАХД №352/2018г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия Ю.М.М. ***, за това, че на 04.05.2018г.  в с.Стражец, обл. Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Мерцедес“ с номер на рама – WDB2100251А503079,  което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по чл.345, ал.2, вр. с ал.1  от НК. С постановлението се предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като му бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият не дава обяснения, но заявява, че се признава за виновен.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият Ю.М.М. е роден на ***г***. Не е осъждан.

Обвиняемият Ю.М. е правоспособен водач на МПС. Живеел в с. Стражец.

На 04.05.2018г. късно вечерта  свидетелите Х. Х. и Г. Г., служители на РУМВР- Разград, били в с. Стражец /участвали в полицейска операция/– били спрели със служебния си автомобил на ул. Средец в селото. Около 23,50 ч. те спрели за проверка  л.а. „Мерцедес“ с номер на рама – WDB2100251А503079, който бил без регистрационни табели. Полицейските служители установили, че автомобилът се управлява от обвиняемия Ю.М..  Автомобилът не бил регистриран по надлежния ред в Р България. В този смисъл е приложена и справка от сектор ПП при ОД на МВР – Разград, от която е видно, че описаният лек автомобил не е регистриран на територията на Република България /л.35 от Бързото производство/.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на свидетелите разпитани от досъдебното производство, обясненията на обвиняемия дадени на досъдебното производство, писмените доказателствени материали. В крайна сметка фактически спор относно обстоятелствата отразени в постановлението   не съществува, поради което и съдът приема за безспорно доказана отразената в същото фактическа обстановка.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият Ю.М.М. е осъществил състава на престъплението по чл.345, ал.2, вр. ал.1  от НК  тъй като на  04.05.2018г.  в с.Стражец, обл. Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Мерцедес“ с номер на рама – WDB2100251А503079,  което не е регистрирано по надлежния ред.  Процесното МПС не е било регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл.140 от Закона за движението по пътищата и Наредба №I-45/24.03.2000г. на Министъра на вътрешните работи за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства. Обвиняемият е управлявал това МПС по пътната мрежа, с което от обективна страна е осъществен визираният престъпен състав.  Съдът намира, че деянието е осъществено и от субективна страна – с пряк умисъл -  обвиняемият очевидно е бил наясно относно характера на деянието си и неговата неправомерност.

При определяне на наказанието  на обвиняемия М. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба, обвиняемият не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Обвиняемият е с добра характеристика, фактически признава виновността си. При това положение на обвиняемия следва да се наложи наказание глоба по реда на чл.78а от НК  в минимален размер, а именно 1000 лв, като  този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето му.  В случая не е приложима ал.5 на чл.78а от НК, тъй като за това престъпление разпоредбата на чл.345 НК предвижда алтернативни наказания – лишаване от свобода и глоба.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                   

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: