МОТИВИ към решение №  243  от  18.06.2018 г., постановено по НАХД №452/2018 г. на РРС.

 

          Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

          Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от С.Г.С. и Г.С.Г.  непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 15.06.2018 г. в гр.Разград.

          С.С. отказва да дава обяснения.

Г.Г. признава, че са имали конфликт, но според неговите обяснения конфликтът бил предизвикан от С.. Твърди, че същият го ударил и обидил. Признава, че той пък го напсувал.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: На 15.06.2018 г. в гр.Разград  пред магазинче „Lafka“ С. стоял и употребявал алкохол. След 20,00 часа до същото магазинче се приближил Г.Г.. С. обидил Г., последният отвърнал, след това С. посегнал на Г. и така се стигнало до физически конфликт. След това се намесили полицейски служители. Установили, че С. е в явно нетрезво състояние, същият се държал неадекватно, което наложило употреба на помощни средства - белезници.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от лицата, срещу които е съставен акта и свидетелите, както и от докладните записки, съставени от служители в РУ на МВР Разград.

          С. С. не е осъждан. Срещу него са образувани административно наказателни производства за нарушения на обществения ред. Според характеристичната справка, изготвена от полицейски служител, провокира скандали със съседи и с други лица на обществени места.

          Г.Г. не е осъждан. Според характеристичната справка не е конфликтен.

          При така установената фактическа обстановка, съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителите са предизвикали възмущението на свидетелите. В случая деянието е със сравнително висока обществена опасност, тъй като двамата не са се ограничили само с размени на реплики, но са си нанесли един на друг и физически удари. Обществената опасност на С. е значително по-висока от тази на Г., предвид административно наказателните преписки срещу него.  По-висок е и приноса на С. за конфликта, тъй като именно той е поел инициативата.

          При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете сравнително високата обществена опасност на деянието и  различната обществена опасност на двамата дейци, но предвид обстоятелството, че конфликтът е останал между двамата, реши да им наложи по-лекото от двете предвидени наказания – глоба. При определяне размера на наказанието, съдът отчете имущественото състояние и доходите на нарушителите, както и различната степен на участие в инцидента,  поради което определи глоба в размер на 100 лв. за Г. и 300 лв. за С..

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: