Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                         №278, 24.07.2018г.,  гр.Разград

 

                                   В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

На двадесети юли                                                  две хиляди и осемнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Ганка Атанасова

като разгледа докладваното от съдията

бр.дело № 172 по описа за 2018г.:

 

           Искът е с правно основание чл.49, ал.1 СК.

           Депозирана е искова молба от А.Д.С., с която моли съда да прекрати брака й ответника, без да се произнася по вината. Твърди, че с ответника са женени от 11.04.2016г., като от брака си нямат деца. След сключването на брака живели в с.Севар, като ответникът пътувал, тъй като работел в чужбина. Няколко месеца след сключването на брака отношенията им започнали да се влошават, поради неразбирателство. Ответникът започнал да се връща все по-рядко и да не изпраща средства на ищцата. Постепенно двамата се отчуждили и престанали да общуват. Родителите не харесвали ответника, което също се отразило негативно на връзката им. След прекратяването на брака желае да продължи да носи предбрачното си фамилно име С..

           Ответникът Е.А., призован чрез ДВ, не се явява. Назначеният му особен представител счита иска за допустим, като по основателността счита, че съда следва да прецени събраните доказателства.

           Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Страните са сключили граждански брак на 11.04.2016г., първи по ред и за двамата, от който нямат родени деца.

            По делото е разпитан един свидетел- Сюлюман Шеремед, дядо на ищцата, която твърди че внучка му сключила брак през месец април 2016г., като младите заживели в с.Севар, при него. Живели заедно около 4 месеца. През повечето време ответника бил в чужбина да работи. Първоначално пращал пари, връщал се. Последния път в който бил при внучка му било преди около две години. Оттогава нито е идвал, нито е изпращал пари. Не я е търсил дори по телефона.

            Анализът на така установената фактическа обстановка, налага следните правни изводи: Искът за развод е основателен и доказан. Съпрузите са сключили граждански брак преди две години, като са живели заедно около четири месеца. Заминаването на ответника в чужбина е довело до фактическа раздяла, която е прекъснала и без това неукрепналата брачна връзка, до степен че нищо да не свързва двамата съпрузи. Налице е една формално съществуваща връзка, лишена от съдържание, която следва да бъде прекратена. Относно вината съдът е десезиран. 

            След развода съпругата ще продължи да носи предбрачното си фамилно име С..

            По изложените съображения, Съдът

 

                                                        Р    Е    Ш    И    :

 

             ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между А.Д.С., ЕГН ********** *** и Е. ЕЖЕТИ А., роден на ***г. в Република Македония, сключен на 11.04.2016г., за което е съставен акт №0018 на Община-Завет, като дълбоко и непоправимо разстроен.

            ПОСТАНОВЯВА след развода съпругата ще продължи да носи предбрачното си фамилно име С..

            ОСЪЖДА А.Д.С. и Е.А.А. да заплатят по сметка на РРС окончателна държавна такса в размер на 20лв. всеки.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: