Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                        №242, 11.07.2018г., гр.Разград

 

                                     В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                         състав

На двадесет и първи юни                                          две хиляди и осемнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Живка Ранкова

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 317 по описа за 2018г. на РРС

 

           Предявен е иск по чл.422 ГПК във вр. с чл.79, чл.84 и чл.86 ЗЗД.

           Депозирана е искова молба от “Енерго-Про Продажби“АД, с която молят съда да приеме за установено по отношение на ответника, че е налице вземане в размер на 386.48лв.-главница за доставена и ползвана ел.енергия за обект, находящ се в гр.Разград, ул.****, аб.номер 0101007161 и кл.номер 1800075919 и сумата 17.14лв. мораторна  лихва. За претенцията си ищецът има издадена заповед за изпълнение №3985/20.10.1017г. по гр.д.№2449/17г. на РРС, по която ответникът е призован по реда на чл.47 ГПК. В законоустановения месечен срок ищецът е предявил настоящия иск за установяване на вземането си.  Представя справка за консумирана ел.енергия, извлечение от сметка, справка за платени и неплатени фактури, копия на фактури, копие от ОУДПЕЕ. Има искане за назначаване на ССЕ. С писмена молба вх.№5895/20.06.18г. ищецът е оттеглил искането си за назначаване на ССЕ с оглед погасяването на главницата и лихвите от страна на ответницата. Претендира само за разноските в двете производства. Представя извлечение за плащане от ответницата.

           Ответницата Н.Н.М. е призована при условията на чл.47 ал.6 ГПК. Назначеният й особен представител счита иска за неоснователен, тъй като не се доказва, че същата е имала качеството на ползвател на електрифицирания имот. Има искания за събиране на доказателства от Община-Разград. Не възразява относно назначаването на ССЕ. С оглед направеното плащане в хода на процеса, исковете се явяват неоснователни и на това основание.

            Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Жилището, находящо се в гр.Разград, ул.****, аб.номер 0101007161  е общинска собственост, като в периода 16.04.2007г.-26.01.2018г. наемател е била ответницата. Впоследствие от 02.05.2018г. имотът е отдаден под наем на трето лице. Ищецът представя писмени доказателства, че ответницата е платила претенциите за главница и лихви на 21.02.2018г., след завеждането на иска. 

             Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира иска  за допустим. Разгледан по същество същият се явява неоснователен с оглед направеното от ответницата плащане в хода на процеса на дължимите главница и лихви. Тези новонастъпили факти, съдът следва да съобрази при постановяване на съдебното решение. 

             Издадената заповед за изпълнение, при неоснователност на иска не подлежи на обезсилване.

             Ищецът претендира за разноски. При решаване на въпроса за разпределяне на отговорността за разноските съдът следва да съобрази причината за отхвърляне на исковете и доколко то се дължи на новонастъпили факти, както и дали ответниците с поведението си са дали повод за завеждането им. В тежест на ответницата остават разноските при неоснователност на иска, когато тя е обусловена от новонастъпили факти-плащане и ответницата с поведението си е причинила образуването на делото. В конкретния случай с извършеното плащане тя е признала иска до размера на това плащане. Доколкото обаче това плащане е извършено след предявяване на исковете, то тя е станала причина с поведението си за завеждането на иска. Поради това и доколкото ответницата би могла да се освободи от отговорност за разноски само при кумулативното наличие на двете предпоставки по чл.78 ал.2 ГПК, то ищецът има право на разноските по делото в размер на 475лв., от които 100лв. юк.възнаграждение, 75лв. заплатена д.т. и 300лв. депозит за особен представител.

             Тъй като ответницата не е заплатила сторените в заповедното производство разноски в размер на 75лв.  

             Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                       Р    Е    Ш    И :

           

            ОТХВЪРЛЯ предявените от „Енерго- Про Продажби“ ЕАД, гр.Варна, против Н.Н.М. ***, ЕГН ********** за установяване на задължение за 386.48лв.-главница за доставена и ползвана ел.енергия за обект, находящ се в гр.Разград, **** аб.номер 0101007161 и сумата 17.14лв. мораторна  лихва, за които има издадена заповед за изпълнение №3985/20.10.1017г. по гр.д.№2449/17г. на РРС КАТО НЕОСНОВАТЕЛНИ.

           ОСЪЖДА Н.Н.М. ***, ЕГН ********** да заплати на „Енерго-Про Продажби“АД, гр.Варна сумата от 475лв./четиристотин седемдесет и пет лева/съдебни разноски и сумата от 75лв./седемдесет и пет лева/ разноски по заповедното производство.

           След влизане на решението в сила, екземпляр да се приложи към гр.д.№2449/2017г. на РРС. 

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: