Р Е Ш Е Н И Е

Номер 246                               04.07.2018 г.                                       

гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                     

На двадесет и шести юни                 две хиляди и осемнадесета година     

в публично заседание в състав:

Председател: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

секретар     Сребрена Русева

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№598 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

         

Р  Е  Ш  И  :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Й.Р.Х., ЕГН********** адрес *** и Х.А.Х., ЕГН**********, адрес ***, за който е съставен акт за граждански брак №295 поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО.

УТВЪРЖДАВА споразумението, сключено между Й.Р.Х., ЕГН********** адрес *** и Х.А.Х., ЕГН**********, адрес ***, с което:

          УПРАЖНЯВАНЕТО на родителски права по отношение на децата Ц. Х.Х., ЕГН********** и М. Х.Х., ЕГН**********  СЕ ПРЕДОСТАВЯ на майката Й.Р.Х., ЕГН**********, като на бащата Х.А.Х., ЕГН**********, адрес *** се определя режим на лични отношения с децата както следва: Всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10 часа в събота до 18 часа в неделя; през четна година за Великденските, Коледните и Новогодишните празници от 9 часа на първия ден до 18 часа на последния; 20 дни през лятото, които не съвпадат с платения годишен отпуск на майката, както и 10 дни през втората половина на всеки месец януари; извън по-горе уговореното бащата ще осъществява лични контакти с децата и по всяко друго време, по взаимна уговорка между страните.  

Х.А.Х., ЕГН**********, адрес ***   СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАЩА на децата си Ц. Х.Х., ЕГН********** и М. Х.Х., ЕГН**********, чрез тяхната майка Й.Р.Х., ЕГН********** месечна издръжка в размер на 135 лв. /сто тридесет и пет лева/ за първото дете и 130лв./сто и тридесет лева/ за второто дете, считано от 01.06.2018г., платими до 30-то число на текущия месец, до настъпване на причини за изменение или прекратяване на издръжката. Дължимите суми се превеждат  по банкова сметка ***: ***емейното жилище находящо се в гр.*****, ул. ***** №** собственост на съпруга, остава за ползване от Х.А.Х., ЕГН**********, като съпругата Й.Р.Х., ЕГН********** е напуснала същото е няма претенции за ползването му за в бъдеще.

Х.А.Х., ЕГН********** се задължава да заплати на Й.Р.Х., ЕГН********** сумата 20000лв./двадесет хиляди лева/, която е с личен произход на съпругата и е предоставена по банков път на съпруга, на разсрочено плащане за период от две години и половина, на вноски, както следва: първа вноска в размер на 5000лв. в срок до 20.12.2018г., втора вноска  в размер на 7500лв. в срок до 20.12.2019г. и трета вноска в размер на 7500лв. в срок до 20.12.2020г. Сумите се превеждат по банкова сметка ***  Й.Р.Х., ЕГН********** в Уникредит Булбанк IBAN ***.

По време на брака страните не са придобили недвижими имоти в имуществена общност.

Страните не си дължат издръжка един на друг.

След прекратяване на брака Й.Р.Х., ще възстанови предбрачното си фамилно име П.

          Страните доброволно и извънсъдебно са уредили отношенията си във връзка с придобитите по време на брака движими вещи като за в бъдеще не могат да имат претенции един към друг.

          ОСЪЖДА Й.Р.Х., ЕГН********** адрес ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса 20 лв./двадесет лева/ за иска за развод.

          ОСЪЖДА Х.А.Х., ЕГН**********, адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС 20 лв. /двадесет лева/ окончателна държавна такса за иска за развод  и 190,80 лв. /сто и деветдесет лева и осемдесет стотинки/ д.т. върху размера на издръжката за двете деца.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                   

                    

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: